Iemand die liegt zal de neiging hebben om het lichaam niet richting degene tegen wie hij of zij praat te keren. Benen die de andere kant op wijzen en gedraaide schouders kunnen dus een signaal zijn.
Direct naar rechts kijken
“Als je iemand vraagt naar wat hij heeft gehoord, dan zullen zijn ogen naar links gaan om het geluid te herinneren. Gaan zijn ogen juist naar rechts, dan staat hij op het punt om een leugen te vertellen”, vertelt Bouton.
“Mensen die bang zijn om te liegen, beginnen ook vaak met hun vingers te friemelen of tikken. Net zoals een leugenaar vaak de hals aanraakt, krabt aan de nek en de boord van zijn overhemd of das losmaakt”, stelt Glass. “En als hij de hand voor de mond doet, betekent dat vaak dat hij niet alles vertelt.”
Dat spiegelen komt door de cognitieve belasting. Als je liegt, dan is je hoofd belast en ben je volgens de onderzoeker eerder geneigd om het gedrag van de ander te imiteren. Een voorbeeld: "Door bepaalde verhoortechnieken te gebruiken, kun je het moeilijker maken voor de leugenaar.
BAARN - Lang werd gedacht dat je aan iemands oogbewegingen kunt aflezen of hij de waarheid spreekt of niet. Naar rechts kijken terwijl je iets vertelt, zou duiden op liegen. Als je naar links kijkt, spreek je de waarheid.
De pupillen worden groter
Verwijde pupillen zijn een betrouwbare indicator om te kunnen zien of iemand liegt, omdat vergrote pupillen een teken is dat je brein hard werkt – iets dat je hersenen moeten doen wanneer je liegt.
Mensen die tijdens het praten naar linksboven kijken, spreken de waarheid. Wordt er tijdens het praten naar rechtsboven gekeken, dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een leugen. Volgens de hypothese is links een leugenaar en rechts een eerlijk mens te zien.
Toon hem eerlijkheid en openheid.
Confronteer hem er rustig en duidelijk mee, zodat jij invloed hebt op hoe het gesprek tussen jullie beiden gaat. Zeg niet tegen hem dat je weet dat hij liegt en noem hem geen leugenaar, maar geef hem de gelegenheid om eerlijk tegen je te zijn.
Een pathologisch leugenaar liegt zeer regelmatig, over van alles. Hij - of zij - weet wel dat hij liegt, maar op den duur gaat hij in zijn eigen verhalen geloven. Vaak zijn het heel gedetailleerde, fantasierijke leugens, die ergens te mooi zijn om waar te zijn.
Het vreemdgaan ontkennen
Geef in het gesprek niet te snel op, blijf je vraag herhalen, zeg dat je iets niet gelooft, zeg dat je geen antwoord op je vraag hebt gekregen, en vraag het nog een keer. Het kan ook helpen om te benadrukken: 'Ik vind het erger als je tegen mij liegt dan als je me bedriegt.
Door iemand in de ogen te kijken, proberen we erachter te komen wat de ander denkt en voelt. We voorspellen onbewust wat de ander gaat doen en schatten de intenties van onze gesprekspartner in. Ook zenden we via de ogen onze eigen intenties, gevoelens en emoties naar de ander.
Gelukkig is er een heel eenvoudige oplossing! Kijk de persoon niet recht in de ogen, maar richt je blik tussen de ogen op de neus. Zo geef je de indruk dat je je gesprekpartner aankijkt, zonder dat hij beseft dat dit niet echt zo is. Concentreer je nu op het gesprek en op niets anders!
Oogcontact kan enorm veel doen. Het geeft aan dat je oprecht bent naar de ander toe en niks te verbergen hebt. Tegelijkertijd laat het zien dat je aanwezig bent en met aandacht luistert naar wat de ander te vertellen heeft. In een onderzoek verdeelden ze mensen in koppels.
De stand van de ogen
Wanneer iemand naar beneden kijkt, kan dit betekenen dat diegene zich niet helemaal gelukkig voelt. Het kan ook een teken zijn dat iemand zich niet op zijn of haar gemak voelt of zich schaamt.
In 85% van de gevallen dat iemand naar links kijkt terwijl hij iets zegt, terwijl de persoon rechtshandig is, is het een leugen. Bij linkshandigen geldt deze regel andersom.
Hulp bij stoppen met liegen
Begin met een dagboek bijhouden. Het zal u helpen eerlijk voor uzelf vast te leggen wat er dagelijks gebeurt en wat maakt dat u voor een leugentje kiest. Als u gelogen heeft, vraag uzelf dan achteraf af wat u anders had kunnen doen. Had u ook niets kunnen zeggen?
Omdat liegen je gemakkelijker afgaat dan de waarheid vertellen, is het moeilijk om hiermee te stoppen. Het liegen kan er echter voor zorgen dat je vrienden, familieleden en je werkgever je niet meer vertrouwen en je verlaten. Daarom is het van belang om hier iets aan te doen en weer een oprecht persoon te worden.
Het gedrag is nerveus
Vaak gaan ze sneller praten en kunnen gaan zweten. Echter vaak zie je bij narcisten dat deze dermate geslepen zijn in hun gedrag dat het liegen ze gemakkelijk afgaat. Vaak zonder enig blikken of blozen liegen ze recht in je gezicht.
Mensen met een pathologisch ziektebeeld zoals een narcistische persoonlijkheidsstoornis, kenmerken zich door een gebrek aan geweten en empathie. Deze mensen liegen pathologisch (pseudologica fantastica) en manipuleren altijd, overal en iedereen. Zij liegen zelfs over triviale dingen, ook tegen zichzelf.
De ademhaling en de stem zijn stabiel
Hierdoor raken zij buiten adem. Wanneer jouw gesprekspartner een stabiele ademhaling heeft, terwijl hij/zij met jou praat, wijst dit erop dat de ander de waarheid vertelt. Dat geldt ook voor de stem. Is deze stabiel, dan wil dat zeggen dat je niet wordt voorgelogen.