Wanneer uw rug scheef staat, loopt uw wervelkolom niet zoals deze zou moeten lopen. De wervelkolom zou vanaf voor- en achteraanzicht recht moeten lopen. Vanaf de zijkant gekeken loopt de rug niet helemaal recht.
Soms ontstaat er één bocht, vaak zijn er twee. De wervelkolom heeft dan de vorm van de letter S. Bij grotere bochten kun je het volgende aan je rug zien: je rug is niet recht, je schouders en schouderbladen staan niet op gelijke hoogte en de taille is links en rechts niet gelijk van vorm.
Een scoliose roteert de ruggengraat, waardoor de ribbenkast en de spieren anders staan dan bij iemand zonder scoliose. Een veelvoorkomende klacht bij scoliose is dat de schouders en/of heupen ook scheef staan. De ene heup of schouder kan bijvoorbeeld hoger staan dan de ander of naar een specifieke kant draaien.
Er is een dysbalans in de spieren die de wervelkolom in vorm houden. Als bepaalde spieren minder kracht hebben, groeit de wervelkolom scheef. Die dysbalans in de spieren kan bijvoorbeeld komen door de spierziekte van Duchenne en door spasticiteit (cerebrale parese).
Een goede oefening om een rechte rug te bevorderen is om met je rug tegen de muur te gaan staan. Zorg ervoor dat je voeten circa 25 centimeter uit elkaar staan. Je billen, je hoofd en je rug moeten tegen de muur leunen. Doe je armen helemaal omhoog, tik de muur aan en hou dit 10 seconden vast.
Wanneer de wervelkolom letterlijk gaat vergroeien of vervormen, wordt het onmogelijk om de kromme rug zelf nog recht te krijgen. Dit zien we bijvoorbeeld bij chronische aandoeningen zoals de ziekte van Scheuermann en de ziekte van Bechterew. Ook door ouderdom kan de rug krommer gaan staan.
Soms wordt de scoliose veroorzaakt door afwijkingen van het bot, de zenuwen, de spieren of het bindweefsel. In 80% van de gevallen is de oorzaak van een scoliose echter onbekend. Een scoliose kan ook pas op latere leeftijd ontstaan. Vaak is dit een gevolg van het verouderingsproces.
Hoe voelt scoliose? Scoliose is over het algemeen pijnvrij, maar pijn kan voorkomen als de wervelkolom sterk kromt en de omliggende spieren en gewrichten aantast. Deze veranderingen kunnen van invloed zijn op iemands uitlijning, houding en bewegingspatronen, en irritatie en pijn veroorzaken.
Is scoliose gevaarlijk? Scoliose kun je in zeer milde tot heel heftige vorm hebben. Wanneer je een milde vorm hebt, zal dit je dagelijks leven nauwelijks beïnvloeden.Wanneer je een heftigere vorm hebt, kan dit erg vervelend zijn en belemmeren in het dagelijks leven.
Als je vuist tussen je stoel en je knieholte past, heb je voldoende ruimte. De lage rugsteun van je stoel moet net boven je broeksriem uit komen.Steun met je schouders tegen de rugleuning.Vermijd vooroverbuigen en leun lichtjes achterover.
Een fysiek sterker lichaam kan de wervelkolom gemakkelijker in een goede, rechte houding houden en daarmee de belasting op de wervelkolom door de scoliose beperken. Je spieren trekken naar de middellijn waardoor je minder gemakkelijk gaat 'hangen' in je curves.
Een rechte rug houdt in dat er een lichte bolling is in de bovenrug.Je schouders zijn laag en wijzen opzij.Ook de nek heeft een lichte holling. Zorg dat je loodrecht staat.
De oorzaak
Idiopathische scoliose ontwikkelt zich tijdens de groei en begint tussen de leeftijd van 9 en 15 jaar. Op oudere leeftijd kan scoliose ontstaan door slijtage van de rug of ingezakte wervels. Een aangeboren kromming van de wervelkolom, bijvoorbeeld door een niet goed gevormde wervel, is veel zeldzamer.
Door de groeistoornis krijgen enkele wervels in het borstgedeelte een wigvorm waardoor de kromme rug ontstaat. Hyperkyfose kan ook veroorzaakt worden door slijtage, wervelkolomletsel, osteoporose (botontkalking) of door de ziekte van Bechterew (reumatische aandoening).
Bij iedereen zitten in de wervelkolom van opzij gezien een bocht naar voren en naar achteren, dat is normaal. Als je scoliose hebt, heb je een bocht in zijwaartse richting.Dat is een abnormale bocht in je rug.Die bocht loopt naar links of rechts (zie onderstaande afbeeldingen).
Met een scoliose is het vaak lastig om een goede slaaphouding te vinden. Wist u dat uw slaaphouding van invloed is op uw scoliose? Mensen met een scoliose draaien minder vaak en liggen vaker op hun rug.Vaak liggen ze ook op 1 zijde prettiger.
Bij scoliose kan je ook een draaiing in je ruggengraat hebben. Door de draaiing kan je een bochel krijgen. De grootte van de kromming in je ruggengraat kan de arts meten met een röntgenfoto. Als de kromming van je ruggengraat groter is dan 50 graden kan je een operatie krijgen.
Een lichte verkromming van de wervelkolom komt veel voor, namelijk bij ongeveer 3% van de mensen. Ongeveer 0,3% van de bevolking heeft een ernstigere verkromming; de bocht is meer dan 10 graden. Pas dan spreekt men van scoliose.
Een goed matras voor uw scoliose moet de vergroeide wervelkolom zo goed mogelijk ondersteunen en geen extra druk op uw rug uitoefenen. Om dit waar te maken, moeten de juiste materiaal worden gebruikt. Een matras gemaakt van een combinatie van traagschuim en koudschuim is optimaal.
Scoliose gaat niet over, je hebt het levenslang - Vereniging van scoliosepatiënten.
Er wordt vaak gedacht dat rugbraces de spieren verslappen. Het omgekeerde is de werkelijkheid, zo blijkt uit meerdere wetenschappelijke studies. Rugbraces hebben een toegevoegde waarde binnen de behandeling van rugklachten en kunnen het herstel en hervatting van dagelijkse activiteiten versnellen.
Als je op de rug slaapt, kan het hoofd gemakkelijk naar links of naar rechts draaien.Dit komt veel voor omdat het hoofd aan de zijkanten niet gesteund wordt. Dan 'hangt' het hoofd als het ware aan de nek en dat is belastend voor banden, gewrichten en tussenwervelschijven.