Je kunt somber zijn, het kind niet meer willen of van je lichaam vervreemd raken. Je denkpatroon, slaapritme en eetritme raken verstoord, en er ontstaan gevoelens van paniek en angst om gek te worden. Ook extreme prikkelbaarheid en fysieke klachten als misselijkheid en braken kunnen symptomen van een depressie zijn.
Een prenatale depressie is vaak lastig te herkennen, omdat sommige symptomen op gewone zwangerschapsklachten lijken. Stemmingswisselingen, concentratieproblemen, niet kunnen slapen en vermoeidheid; dit zijn verschijnselen die de meeste zwangere vrouwen wel herkennen en meestal betekent dit niet dat je depressief bent.
Wat kun je doen aan een prenatale depressie? Het belangrijkste is om erover te praten met iemand, dat kan je partner zijn, je huisarts of verloskundige. Schaam je niet! Je kunt er niets aan doen en het zijn de hormonen die dit veroorzaken.
Meestal gaan deze klachten na de eerste drie maanden vanzelf over, dit is wanneer de placenta de productie van progesteron overneemt. Dit is dan ook geen prenatale depressie. Is de vrouw prenataal depressief dan kan dit zelfs tot negen maanden duren. De klachten zijn dan vele malen heviger.
Er wordt gesproken van een postnatale of peri partum depressie wanneer er tijdens of na de zwangerschap vijf of meer van de volgende symptomen aanwezig zijn, die minstens twee weken aanhouden: Sombere of angstige stemming. Weinig interesse en plezier in de dagelijkse activiteiten.
Een postnatale depressie is een psychiatrische aandoening met een gunstige prognose. Dat wil zeggen dat de depressie in principe altijd weer overgaat. Zelfs als je niets zou doen, zou je je op een bepaald moment weer beter gaan voelen.
Factoren die voor, tijdens of na de bevalling kunnen bijdragen aan het ontstaan van een postpartum depressie (perinatale factoren) zijn onder andere: een ongeplande of ongewenste zwangerschap; tienermoeder zijn; hoge mate van stress of angst tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling; complicaties tijdens de ...
Vlak na de bevalling wisselt de hormoonspiegel van de vrouw. Dit kan leiden tot stemmingswisselingen en in sommige gevallen zelfs tot een depressie. Ook de schildklier kan ontregeld raken, met depressieve klachten tot gevolg.
Ook als je dingen niet meer kunt relativeren, je geen plezier hebt in dingen, geen eetlust hebt en alleen maar aan sombere dingen kunt denken is het tijd om hulp te zoeken. Je kunt altijd bij je verloskundige of huisarts terecht voor een doorverwijzing voor goede hulp.
Hoe vaak komt het voor? Maar liefst 80% van de moeders ervaart een depressieve stemming 3-5 dagen na de bevalling, de zogenaamde 'baby blues'. Dat is een normaal verschijnsel. Echter, 10 tot 20% van de moeders voldoet aan de criteria van een postnatale depressie.
Biologische factoren
Een belangrijke biologische factor is de verandering in de hormoonbalans. Daarnaast speelt ook erfelijkheid een rol. In sommige families komen (postnatale) depressies vaker voor dan in andere.
Hoe lang kun je labiel zijn na de bevalling? Het is normaal om je in de kraamperiode wat labiel te voelen. De zogeheten kraamtranen beginnen meestal op de vierde dag na de bevalling. Ze duren een tot enkele dagen en verdwijnen daarna meestal weer vanzelf.
De onderzoekers deden een grote meta-analyse waarbij ze de individuele gegevens van 400.000 vrouwen internationaal onderzochten. Ongeveer tien procent van de vrouwen heeft tijdens de zwangerschap last van een depressie of depressieve gevoelens.
Na de bevalling verandert de hormoonhuishouding van de vrouw snel. De hormonen van de placenta (moederkoek) zijn plotseling weggevallen en de borstvoeding komt op gang. Dan duurt het een tijd voor er weer een nieuw hormonaal evenwicht is ontstaan en dat kan invloed hebben op de stemming.
Je baby voelt het als jij ontspannen bent. Hij voelt zich dan ook beter. Als je moe bent of verdrietig, reageert je kind daar ook op. Zo leert je baby om te gaan met gevoelens.
Gevolgen stress zwangerschap voor baby:
Kortdurende stress lijkt geen gevolgen te hebben. Landurige stress is naast super vervelend voor jezelf ook nadelig voor de ontwikkeling van je baby in de baarmoeder: verhoogd risico op slechte groei van de baby in de baarmoeder.
Hormonen en je stemming
Goed om te weten: stemmingswisselingen liggen niet aan jou. Het zijn je hormonen. Omdat de hormoonhuishouding in je lichaam flink verandert tijdens de zwangerschap, heb jij last van vervelende gevoelens en emoties!
Stress heeft invloed op jezelf en op de baby in je buik
Je lichaam wordt door de stress moe en heeft te veel spanning. Dat is slecht voor de groei en ontwikkeling van je baby. Overmatige stress kan ook leiden tot problemen tijdens de bevalling, waardoor jij of je baby in nood komt.
De onderzoekers vonden bewijzen dat vrouwen die rond de periode van ovulatie (eisprong) veel stress ervaren, 40% minder kans hebben om die maand zwanger te worden.
Er zijn o.a. onderzoeken die laten zien dat stress tijdens de zwangerschap kan leiden tot een verminderde ontwikkeling van de hersenen van je baby. En ook kan een ontregelde hormoonspiegel later tot gedragsproblemen leiden bij je kind.
Baby blues
Je wordt dan plots overweldigd door je emoties, je hebt huilbuien, ervaart angst- en spanningsklachten en je slaapt slecht. Deze huildagen zijn heel normaal en gaan meestal binnen de paar dagen voorbij. De baby blues zijn een gevolg van de hormonale veranderingen in je lichaam. Praat erover met je omgeving.
Een kraambedpsychose, ook wel postpartumpsychose of zwangerschapspsychose genoemd, is een vorm van een psychose die zich kan voordoen na een bevalling. Meestal beginnen de klachten binnen een paar dagen tot vier weken na de bevalling. Tijdens een zwangerschapspsychose verliest iemand contact met de werkelijkheid.
Veel vrouwen hebben de eerste dagen na een bevalling snel last van spontane huilbuien, prikkelbaarheid, nervositeit en slaapproblemen. Maar liefst 50 tot 80 procent van alle vrouwen die een kind krijgen, maakt dit mee. Vaak in de derde tot tiende dag na de bevalling. Meestal gaan deze klachten vanzelf over.