Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De mango is beschimmeld, uitgedroogd of heeft smaak verloren. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Je kunt ruiken of je een rijpe mango hebt
Een rijpe mango ruikt heerlijk, een beetje naar meloen. Ruikt de mango echter naar alcohol of een beetje zuur dan is hij overrijp. Dan kun je hem dus beter laten liggen.
Als het stevig en solide is, alsof je een steen probeert te knijpen, is het onrijp. Omgekeerd, als het te veel meegeeft, zompig aanvoelt in je hand, of een hoop te zachte plekken heeft , is het te ver gegaan.
Als de vrucht bijna geen geur afgeeft, is het waarschijnlijk nog niet rijp. Aan de andere kant, als de geur te sterk en bijna zwaar is, kan dit een teken zijn dat de mango begint te overrijpen. Zo'n mango kan een melige structuur hebben en de smaak kan flauw zijn, wat niet ideaal is.
Wanneer de vrucht een klein beetje terug veert, is de mango rijp. Let er wel op dat een mango ook kan overrijpen. Zodra de vrucht dus zacht in te drukken is moet je de mango gelijk eten! Het enige wat je dan nog moet doen is de mango snijden en lekker opeten…
Een mango is rijp en klaar om gegeten te worden als:
De kleur verandert van groen naar oranje, rood of rozig, afhankelijk van de variëteit. De schil geeft een beetje mee als je er zachtjes op drukt. Als hij te papperig is, is de mango overrijp . De mango geeft een heerlijke zoete geur af.
Als de mango rijp is, wordt hij zacht. Bij voorzichtig drukken met je vinger of de bal van je hand veert de schil lichtjes mee en zie je even de plek waar je hebt gedrukt. Harde vruchten moeten dus nog even wachten voordat ze gegeten kunnen worden.
Mango is de enige bekende gastheer van de mango-echte meeldauwpathogeen (d.w.z. alleen mango kan door de schimmel worden geïnfecteerd). Geïnfecteerde pluimen (bloemen, bloemstelen en jonge vruchten) worden bedekt met de witachtige poederachtige groei van de pathogeen. Geïnfecteerde bloemen en vruchten worden uiteindelijk bruin en droog.
Je kunt een eetrijpe mango nog enkele dagen op een koele plek bewaren, liefst bij 8 tot 10 ºC. Leg de vrucht liever niet bij sterk ruikende producten, ze neemt makkelijk andere geuren op. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je mango stukjes in de diepvries bij minimaal -18ºC tot 12 maanden bewaren.
Ondanks de bruine kleur is de mango binnen die termijn vaak nog wel gewoon goed om te eten.
Voordat je die overrijpe mango's weggooit, maak er dan wat verse puree van ! Ik heb het alleen als sap, maar je kunt het voor zoveel andere dingen gebruiken! Smoothies, ijs, taarten, brood en nog veel meer. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Een goed rijpe mango is te herkennen aan de aangenaam zoete geur en lichte veerkracht bij zachte druk met de vingers. In tegenstelling tot de schilkleur, die weinig zegt over de rijpheid, is het raadzaam te controleren op eventuele zwarte vlekken.
Bacteriële zwarte vlekkenziekte (BBS), ook bekend als bacteriële kanker , wordt veroorzaakt door Xanthomonas axonopodis pv. mangiferaeindicae, die hoogstwaarschijnlijk afkomstig is uit India en zich naar andere landen verspreidt via de verplaatsing van besmet plantenmateriaal (Midha et al.
Neem de rode 'eetrijpe' mango van de supermarkt. De kleur laat je denken dat hij rijp is, maar niets is minder waar. Hij voelt hard aan en is reukloos en smaakloos. De groengele mango van de lokale markt daarentegen kun je licht indrukken en heeft een zoete geur.
Mango's bevatten van alle fruitsoorten het hoogste vitamine A gehalte en zijn net zo rijk aan vitamine C als citroenen. Verder bevat deze vrucht weinig calorieën en is rijk aan vezels, bètacaroteen, mineralen en antioxidanten. Deze zorgen voor een versterking van het immuunsysteem en helpen cholesterol te verlagen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De mango is beschimmeld, uitgedroogd of heeft smaak verloren. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Veranderingen in textuur
Als de mangoschijfjes te hard en kruimelig of te zacht en papperig worden , kan dit een teken zijn dat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Een plakkerig of slijmerig oppervlak is ook een waarschuwingssignaal, wat aangeeft dat de mango's bedorven zijn en mogelijk niet meer veilig zijn om te eten.
Eenmaal rijp, moeten mango's in de koelkast worden geplaatst, wat het rijpingsproces vertraagt. Hele, rijpe mango's kunnen maximaal vijf dagen in de koelkast worden bewaard. Mango's kunnen worden geschild, in blokjes worden gesneden en in een luchtdichte container in de koelkast worden bewaard gedurende enkele dagen of in de vriezer gedurende maximaal zes maanden.
Schimmel kan doordringen en groeien in het zachte vruchtvlees van fruit, waar u het niet kunt zien. Het eten van beschimmeld voedsel kan allergische reacties veroorzaken, evenals ademhalingsproblemen . Wanneer u een paar beschimmelde stukken fruit in een bak vindt, gooi dan het beschimmelde fruit en alle stukken fruit die er direct mee in aanraking komen weg.
De stofwisseling van de mango begint te versnellen en veroorzaakt fermentatie door het gebrek aan zuurstof, waardoor alcohol en koolstofdioxide ontstaan. De koolstofdioxide kan nergens ontsnappen, dus het begint kleine witte zakjes in het vruchtvlees te creëren.
Een rijpe mango voelt stevig aan maar kan je tegelijk lichtjes indrukken. Je kan een mango het makkelijkste snijden door in de lengte aan weerszijden van de pit de zijkanten af te snijden.
Exotisch fruit zoals mango
Het meeste exotische fruit kan niet goed tegen kou en kun je daarom het beste buiten de koelkast bewaren: zoals banaan (1 week), ananas (3-7 dagen), mango (8 dagen), meloen (1-7 dagen) en guave (2 dagen).
Als-ie nog te hard is, kun je hem nog een keer 10 seconden in de magnetron leggen. Hoef je niet per se de mango à la minute te verorberen? Dan kun je de papieren zak-truc toepassen. Je legt de mango in een papieren zak, vouwt hem dicht en legt het op het aanrecht.
Als de mango rijp genoeg is om te eten, is hij zacht . Als je er zachtjes op drukt met je vingers of de bal van je hand, geeft de schil van de mango een beetje mee en verschijnt er een deuk. Hard fruit moet een tijdje blijven liggen voordat je het eet.