De symptomen van blaasgruis bij de kat zijn gelijk aan die van een blaasontsteking. Vaak naar de bak gaan, bloed bij de urine, mauwen bij het plassen en likken aan de penis zien we het meest. Bij katers kan door blaasgruis een verstopping van de penis ontstaan, wat een levensbedreigende situatie is.
Blaasgruis kan irritaties en ontstekingen veroorzaken in de blaas en in de plasbuis van je kat. Blaasgruis kun je herkennen aan: een afwijkende kleur van de urine (vaak met bloed); je kat/poes ervaart veel ongemak bij het plassen (klagend miauwen);
Het belangrijkste wat je kunt doen als je kat blaasgruis heeft, is om ervoor te zorgen dat een kat dus wél voldoende vocht binnenkrijgt. De beste voeding voor een kat (met blaasgruis) is rauwe voeding!! Rauwe voeding bevat metabool vocht wat er voor zorgt dat deze problemen voorkomen kunnen worden.
Blaasgruis bij katten bestaat meestal uit struviet steentjes of calcium-oxalaat steentjes. Voor zowel blaasontsteking als blaasgruis is het nodig je kat op een speciaal blaasdieet te zetten. Het voer brengt de blaas tot rust. Je dierenarts zal adviseren dit dieet levenslang te blijven geven.
Hoe lang duurt blaasgruis bij je kat
Wanneer je het via een dieet en suppletie wilt aanpakken moet je toch al snel denken aan een maand tot drie maanden. Langer is ook zeer goed mogelijk. Helaas komen urinewegproblemen zoals blaasontsteking, blaasstenen en blaasgruis vaak voor.
Blaasgruis houdt in dat er kleine kristallen in de urine van de kat zitten, dit is het beste te vergelijken met fijn zand. Blaasstenen daarentegen kunnen variëren in grootte vanaf enkele millimeters tot enkele centimeters.
In het geval van een blaasontsteking met blaasgruis is het raadzaam om de voeding van jouw kat hierop aan te passen. Het beste wat je dan kan doen is urinary kattenvoer kopen, dit lost de blaasgruis (struviet) op. Het belangrijkste is dat het urinary kattenvoer de ph-waarde (zuurtegraad) in de urine laat dalen.
Oorzaken van blaasontsteking
Weinig drinken, waardoor de urine geconcentreerder wordt, zorgt ervoor dat blaasgruis eerder zal ontstaan. Verkeerde voeding met veel magnesium veroorzaakt vaker blaasgruis. Een te hoge zuurgraad van de urine ontstaat eerder als uw kat onbeperkt eten krijgt i.p.v. in maaltijden.
de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Er zijn twee verschillende soorten gruis die in de meeste gevallen voorkomen. Bij Struvietstenen is er sprake van een hogere PH waarde in de urine. Deze variant is te verhelpen door speciale voeding te geven. Deze voeding werkt oplossend en dien je minimaal zes tot twaalf weken te geven.
Sommige katten kunnen de urine heel lang ophouden, het kan tot meer dan 24 uur duren voordat uw kat gaat plassen, dit is heel normaal. Als uw kat liever niet op de aangepaste kattenbakkorrel wil plassen kan het verstandig zijn om uw kat met de kattenbakkorrel in de badkamer op te sluiten.
Een overvolle blaas kan je voelen. Ter hoogte van de onderbuik kan je dan een grote ronde bol voelen. Je kat zal wellicht ook lusteloos zijn. Bij twijfel contacteer dan onmiddellijk je dierenarts!
Verwijder het kattengrit uit de bak en maak deze goed schoon met heet water. Vul de bak met speciale niet absorberende korrels (KatKor®, te verkrijgen op de praktijk) of een in repen gescheurde plastic zak. Op deze manier heeft de kat nog wel materiaal om te graven, maar kan de urine gemakkelijk verzameld worden.
Vaak hebben katten met een idiopatische blaasontsteking een aantal dagen klachten en verdwijnen de symptomen hierna weer. Deze vorm komt vaak bij jonge katten voor en kan ook terugkeren. Uiteindelijk verdwijnen de klachten meestal vanzelf en groeien de katten er overheen.
Een blaasoperatie kost al snel €500,-. De kosten kunnen oplopen tot ongeveer €1.500,-. Dit hangt sterk af van de dierenarts en de ernst van situatie. Er kan ook gekozen worden voor een speciaal dieet.
De overeenkomsten waren het sterkst tussen extroverte vrouwen en jonge katten. Uit het onderzoek blijkt dat zowel mannen als vrouwen dol kunnen zijn op katten, maar dat uiteindelijk alleen de vrouw echt interactie heeft met het dier. Het maakt daarbij niet uit of de kat van het mannelijk of vrouwelijk geslacht is.
Zet de kattenbak op een rustige plaats waar je kat makkelijk bij kan. Een plek waar je kat in alle rust kan gaan zitten, zonder dat ze zich opgejaagd voelt. Plaats de kattenbak bovendien nooit naast de voer- en drinkbakjes of een slaapplaats. De kat is een zeer proper dier en wil die plekken niet bevuilen.
Het aanbieden van meer ligplekken, eet-, drink- en kattenbakken en verstopplaatsen op veilige plaatsen kan helpen. Als de stress van tijdelijke aard is, bijvoorbeeld werklui die in huis aanwezig zijn, kan het tijdelijk uit huis plaatsen van de kat soms helpen.
Mijn kat kan niet plassen. Wij raden u aan om meteen contact op te nemen met uw dierenarts. Als u dit niet doet, is dat niet alleen erg vervelend en pijnlijk voor uw kat, het kan ook blijvende schade geven: De nieren kunnen stoppen met werken (nierfalen).
De kat kan u op verschillende manieren laten zien dat hij blaasontsteking en dus mogelijk blaasgruis heeft: Vaker naar de kattenbak gaan. Te lang op de kattenbak blijven zitten. Verhoogde persdrang, blijven zitten in de plashouding.
Het voeren van rauw vlees aan honden en katten kan echter risico's met zich meebrengen zoals voedingsfouten door overmaat of tekorten van nutriënten. Daarnaast kan de aanwezigheid van bacteriën op en parasieten in het vlees leiden tot infecties bij dier en mens.
Royal Canin Urinary S/O
Door een hoog gehalte hoogwaardige eiwitten in de voeding (het vochtgehalte in de natvoeding en maaltijdzakjes is verhoogd) zal de waterinname van de kat verhogen en zal hij/zij vaker plassen.
De meest voorkomende soort van blaasgruis bij katten is struviet. Blaasgruis kan zowel bij mannelijke als vrouwelijke katten ontstaan. De oorzaak van de ontwikkeling van struviet ligt in een verstoring van de zuurtegraad van de urine. Een kat is van nature een vleeseter.
Symptomen van blaasstenen zijn pijn bij of moeite met plassen, veel aandrang voelen, pijn in buik en onderrug, troebele of donkere urine en bloed in de urine.