In groenten en fruit zitten genoeg vezels en vitaminen die belangrijk zijn voor ons gebit. Zo zorgen bijvoorbeeld groene groenten zoals broccoli, spinazie en sla voor een beschermlaagje op het tandglazuur. Dit komt omdat deze groenten veel ijzer bevatten.
De suikers, het koolzuur en de kleurstoffen zijn een gevaarlijke combinatie voor je tanden en kiezen. Frisdranken zitten overvol met suikers, deze suikers zijn erg schadelijk voor het gebit. Het koolzuur is een aanslag op het tandglazuur.
Je hebt dagelijks een portie calcium nodig om je botten sterk te houden. Calcium is ook een belangrijke bouwsteen van je tanden. Melk en melkproducten (of sojaproducten met calcium) mogen daarom niet ontbreken in je voeding. Ongezoet en zonder toegevoegd fruit zijn het échte tandenvrienden.
Magnesium en calcium voor je tanden
Dat calcium een belangrijk mineraal is voor sterke botten en botontkalking tegengaat heb je vast weleens gehoord. Maar ook voor sterke tanden is calciumrijke voeding dus heel belangrijk. Calcium vind je vooral in melk, melkproducten, kaas, groente, noten en peulvruchten.
Bepaald fruit
Citrusvruchten zijn bijvoorbeeld juist slecht voor je tandglazuur, hier komen we straks op terug. Appels, kiwi's, ananas, peren en aardbeien zouden het beste fruit zijn voor je tanden. Sommige mensen gebruiken aardbeien zelfs om hun tanden te 'bleken'.
Eiwitrijke voedselproducten zijn een ideale bron van fosfor. Dit is op calcium het één na meest voorkomende mineraal in ons lichaam. Dankzij vitamine D dienen calcium en fosfor voor de opbouw van sterke botten en onze tanden. Naast bonen, eieren en rood vlees is ook vis een goede bron van eiwitten en van ijzer.
Yoghurt en karnemelk smaken misschien zuur, maar zijn door het aanwezige calcium ook veilig voor het gebit (mits u er geen suiker in doet). Beperk het gebruik van zure dranken en drink zoveel mogelijk water, gewone thee, koffie of melk.
Bananen. Bananen zijn niet alleen heerlijk maar bevatten ook gezonde mineralen en vitaminen zoals magnesium, kalium en mangaan. Dit zijn stoffen die ervoor zorgen dat je tanden sterker worden. Let er wel op dat ook bananen zuren en (fruit)suikers bevatten, dus eet ze met mate.
Water, koffie en gewone thee zonder suiker zijn niet schadelijk voor je gebit. Het zuur tast namelijk het tandglazuur aan. De borstel en de tandpasta hebben een schurende werking. Als je direct na het eten of drinken van zuur je tanden poetst, kun je het tandglazuur gemakkelijk wegpoetsen.
Met facings op je voortanden kunt u gewoon blijven afbijten en eten.Lelijke tanden of afgebroken tanden en kiezen kunnen ook worden behandeld met kronen. Bij kronen worden de bestaande tanden of kiezen aan alle kanten afgeslepen en wordt van metaal ,porselein of een ander tandkleurig materiaal de kies hersteld.
Daarnaast is bekend dat vruchten als aardbeien zouden helpen met wittere tanden. Ook sinaasappelschil of bananenschil wordt ervoor gebruikt. Alhoewel het je tanden witter kan maken, bevat fruit ook fruitzuren en die kunnen je tanden aantasten.
Fruit, vezels en groenten
Het nuttigen van vezelrijk voedsel zorgt voor voldoende speekselaanmaak, wat helpt mineralen te creëren die bescherming bieden tegen tandbederf. Goede bronnen van vezels zijn gedroogd fruit, zoals dadels, rozijnen en vijgen, en vers fruit, zoals bananen, appels en sinaasappels.
Appels bevatten ongeveer 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C, die helpt uw tandvlees gezond te houden. Zonder deze vitamine wordt uw tandvlees kwetsbaarder voor infecties, bloedingen en tandvleesontstekingen.
Kan tandglazuur worden hersteld? Hoewel het tandglazuur een sterke stof is, is het ook een levenloze stof. Zodra het tandglazuur erosie vertoont of beschadigd raakt, kan het niet opnieuw worden aangemaakt. Daarom is het belangrijk dat je het goed beschermt.
Tandglazuur is een beschermlaag op de tanden en kiezen. Ook wel het harde buitenlaagje wat uw tanden beschermt. De kleur van gezond tandglazuur is lichtgeel, wit tot lichtgrijs tot blauwachtig. Het is de hardste stof in het menselijk lichaam en bevat veel mineralen, zoals calcium en fosfaat.
Kaas is van alle zuivelproducten het meest cariësremmend. (3) Dat komt omdat kaas niet alleen calcium en fosfaat bevat en een waterafstotende laag op het tandoppervlak vormt, maar ook omdat er nog op gekauwd moet worden.
Bedenk dat bijna alle dranken zuur zijn! Water, koffie (zonder suiker) en gewone thee (zonder suiker) en melk zijn uitzonderingen. Alle zure voedingsmiddelen, hoe gezond ook, kunnen schadelijk zijn voor uw gebit. Vooral voor zuur fruit moet u oppassen.
Suiker en koolhydraten hebben de neiging zich aan de tanden te hechten, waardoor de bacteriën in uw mond een virtueel feestmaaltijd hebben om van te eten, wat leidt tot de vorming van tandplak en uiteindelijk tot tandsteen.
Volgens experts is het ook belangrijk dat u circa 1 uur wacht voordat u water drinkt na het poetsen. Zo krijgt het speeksel in uw mond de kans om het tandglazuur te reinigen.
Zuivelproducten voor uw gebit
Zuivelproducten als kaas, melk en ongezoete yoghurt zijn een goede bron van calcium. Dit is essentieel voor gezonde tanden en botten. In producten als melk zit wel lactose. Dit is een natuurlijke suiker, dat volgens onderzoek het minst tandbederf veroorzaakt.
Na het poetsen dient u de mond niet te spoelen, maar eerder de tandpasta uit te spugen zodat de fluoride in de tandpasta langer kan inwerken op het gebit en de tanden beter worden beschermd.
Fluoride. Een ander bestandsdeel van tandpasta, fluoride, zorgt voor een sterker glazuur op je gebit. Als we daarvan uitgaan, is het dus beter om je tanden voor het ontbijt te poetsen. Anderzijds herstel je tijdens het poetsen ná het ontbijt eventele beschadigingen direct door de werking van de fluoride.
Vitamine B3 helpt je tandvlees gezond te blijven
Bloedend tandvlees kan namelijk wijzen op een tandvleesontsteking. Zorgen dat je voldoende vitamine B3 binnenkrijgt kan je doen door het eten van champignons, kip, pinda's, tonijn, zalm en zonnebloempitten.
Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.