Veel mannen beginnen kaal te worden in hun twintigerjaren, maar het duurt gemiddeld zo'n 15-25 jaar om helemaal kaal te worden. De helft van de vijftigers is redelijk kaal. Toch kunnen sommige mannen in minder dan 5 jaar kaal worden. Het is bijna onmogelijk om een vinger te leggen op hoe lang het proces zal duren.
Genetische factoren zijn de belangrijkste oorzaak voor haarverlies bij mannen. Uit onderzoek blijkt dat 79% van kaalheid bij mannen wordt veroorzaakt door genen die geërfd zijn van de ouders.
Vanaf dat moment tot volledig kaal is een lang proces dat wel 15 tot 20 jaar kan duren. In een enkel geval is het kaal worden een snel verlopend proces. Het is mogelijk om binnen 5 jaar van enigszins kalend naar volledig kaal te gaan.
Het wordt geschat dat ongeveer 50% van de vrouwen en 65% van de mannen van alle leeftijdsgroepen wereldwijd haarverlies ervaart. Bijna tweederde van de mannen ervaart haarverlies vóór de leeftijd van 35 jaar. 85% van de mannen ervaart dunner wordend haar en haarverlies vanaf de leeftijd van 40 jaar.
Hoe ouder u wordt, hoe groter de kans is dat u kaal wordt. Maar het kan al beginnen vóór het twintigste levensjaar. Bij mannen komt kaalheid vaker voor dan bij vrouwen. Op de leeftijd van 70 jaar heeft 8 van de 10 mannen deze vorm van haarverlies, en 3 van de 10 vrouwen.
Afhankelijk van de oorzaak van haaruitval groeit het haar na een bepaalde periode weer terug. De meeste vormen van haarverlies kunnen alleen niet zomaar worden genezen. Er zijn wel verschillende behandelingen die haaruitval in veel gevallen kunnen vertragen of mogelijk zelfs kunnen stoppen.
Zo krijg je de kans om eerst te kijken hoe een kale kop je staat en als de eerste haren gaan vallen, kun je dan altijd nog besluiten of je er wel of niet iets aan wilt doen. Want mooi kaal is helemaal niet lelijk en de meeste vrouwen vinden een kale man net zo aantrekkelijk als een man met een volle bos haar.
Kaalheid begint bij mannen echter bij inhammen op een jong volwassene leeftijd. Ongeveer 40% van de Nederlandse mannen heeft last van inhammen en dit zorgt dan ook vaak voor grote onzekerheid of ergernis. Vaak is het ontstaan van haarverlies genetisch bepaald en onvermijdelijk.
Inhammen zijn een typische verschijningsvorm van een teruglopende haargrens op de schedel. Deze meestal driehoekige insnijdingen in de haarlijn boven de slapen komen vooral bij mannen voor als beginstadium van de klassieke mannelijke kaalheid, maar ook bij vrouwen bestaat het verschijnsel.
Je wordt niet kaal van gel. Aan de andere kant zijn er de verhalen dat gel slecht voor je haar zou zijn. Vooral de alcohol in het goedje krijgt vaak de schuld van bijvoorbeeld haaruitval. Ook hiervoor is geen goed bewijs.
Waar het haar bij mannen vaak op bepaalde plekken uitvalt – de inhammen, de kruin – , wordt bij vrouwen het haar dunner en gebeurt dat meer verspreid over het hoofd. In Nederland krijgt naar schatting ruim 70 procent van de mannen vroeg of laat te maken met deze vorm van kaalheid. Bij vrouwen is dat ruim 40 procent.
Dit betekent dat de kans onbekend is dat je vaders kaalheid bepalende genen aan jou zijn doorgegeven. Als je vader of zijn ouders kaal zijn, is er een gerede kans dat jij ook kaal wordt, maar het is dus onbekend hoe groot deze kans precies is.
Kale mannen hebben niet meer testosteron
Maar hun haren zijn wel gevoeliger voor een hormoon dat in de haarwortel uit testosteron wordt gemaakt: dihydrotestosteron (DHT). Thio: 'Haren die verdwijnen, groeien in haarzakjes met cellen die overgevoelig zijn voor dit hormoon. '
De meeste vrouwen raden mannen aan trots te zijn op het kaal zijn, maar, ook begeleiden de kale look met een mooie baard en een fit lichaam. Vrouwen vinden dit een geweldige manier om de mannelijke en stoere kant van een man te benadrukken en een uiterst aantrekkelijke en charmante uitstraling te creëren.
Kaalheid komt vaak in families voor. Een speciaal dieet, vitaminepillen, shampoos en crèmes tegen haaruitval helpen niet. Het effect van medicijnen tegen kaalheid is klein. Bescherm uw hoofdhuid goed tegen de zon.
De erfelijke oorzaak voor vroeg kaal worden heeft te maken met onze hormonen. Kaalheid bij jonge mannen wordt veroorzaakt door dihydrotestosteron (DHT). Mannen die hier gevoeliger voor zijn krijgen 'last' van grotere inhammen, dunner wordend hoofdhaar en een kale plek op de kruin.
Zodra je hoofd is geschoren staat elke baardstijl je goed: korte stoppelbaard, volle baard, sik en zelfs een volgroeide baard. Een kaal 'kapsel' is, in vergelijking met andere haarstijlen, laag in onderhoud en is tegenwoordig een veel gekozen uitstraling voor mannen die praktisch met stoer willen combineren.
De vraag 'haartransplantatie wel of niet doen? ', kunt u in gevallen van vergevorderde haaruitval en kaalheid vaak met 'nee' beantwoorden. Om een haartransplantatie met voldoende resultaten te kunnen ondergaan, dient u immers over voldoende donormateriaal te beschikken. Haaruitval heeft diverse oorzaken.
De conclusie luidt dat de kaalgeschoren mannen dominanter en soms zelfs groter en sterker overkomen dan mannen met een vollere haardos. De mannen met een uitdunnende haardos werden zowel het minst aantrekkelijk als het zwakst gezien.
Het haar van een gezonde persoon groeit ongeveer 1 centimeter per maand. Dat betekent dat na een jaar je lokken 12 centimeter zou moeten zijn gegroeid als het niet breekt of de groei ervan vertraagd wordt. Haar bestaat uit keratine, dit is een proteïne dat opgemaakt is uit aminozuren.
Een inham is een driehoekige kale plek die wordt veroorzaakt door een teruglopende haargrens. Ze ontstaan in de haargrens, net boven de slaap. Niet alleen mannen, maar ook vrouwen kunnen inhammen krijgen. Bij vrouwen is het wel makkelijker te verbergen doordat deze vaker langer haar hebben.
De oorzaak van haaruitval door stress ligt in de aanmaak van cortisol. Cortisol zorgt voor een verhoogde productie van adrenaline, dat bij ophoping in de talgklieren weer voor een overproductie melkzuur zorgt. Teveel melkzuur is op zijn beurt schadelijk voor je haren, zodat haaruitval optreedt.
Haren groeien niet dikker terug
Haar groeit met een bepaalde dikte uit het haarzakje en wordt niet dikker wanneer je het scheert. Je haargroei is genetisch en hormonaal bepaald. Wanneer je ouder wordt, kan er onder invloed van hormonen wel meer lichaamsbeharing ontstaan.
U krijgt plotseling één of meer kale plekken. Die plekken zijn vaak rond of ovaal. Meestal zitten de kale plekken op het hoofd, maar ze kunnen over het hele lichaam zitten. U verliest meer haren dan normaal en krijgt een dunne haardos.