Zo herken je een Flubot Want wanneer criminelen jouw linkjes sturen per sms of WhatsApp, dan worden hiervoor vaak willekeurige 06-nummers gebruikt. Daarnaast staan de berichten vaak vol met spelfouten.
Kort maar krachtig: malware is schadelijke software. Er zijn malwarevirussen in allerlei soorten, maar één ding is zeker: ze zijn allemaal vervelend. En 't kan op iedere smartphone verschijnen.
FluBot is malware dat zich voordoet als een legitiem programma, oftewel een trojan horse. Zodra het programma op de telefoon staat, steelt het alle inloggegevens van je bank- en cryptocurrency-accounts en schakelt het de beveiliging uit.
Lees dan ons uitgebreide artikel over sms-fraude. Kan een sms een virus bevatten? Ja, je kunt per ongeluk een virus of andere malware downloaden via links in frauduleuze sms-berichten. Wil je meer weten over computervirussen en de effecten ze kunnen hebben op je smartphone of computer?
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Hoe kun je spyware detecteren op een Android-telefoon? Als je in Instellingen kijkt, zie je een instelling waarmee wordt toegestaan apps te downloaden en installeren die niet in de Google Play Store staan. Als dit is ingeschakeld, is dit een teken dat er per ongeluk potentiële spyware is geïnstalleerd.
Android-apparaten kunnen in aanraking komen met virussen en malware. Ze kunnen schade toebrengen door dure sms-berichten te verzenden, uw apparaat te versleutelen voor losgeld, geld te stelen via uw bankieren-apps, uw wachtwoorden te stelen, enzovoort.
De beste manier om uw telefoon te controleren op malware is het gebruik van een mobiele beveiligings-app zoals de gratis AVG Antivirus voor Android. Voer een scan uit.
Een schadelijke website is een site die probeert malware te installeren op je apparaat. Malware is een algemene term voor alles wat de werking van de computer verstoort, je persoonlijke gegevens verzamelt of, in het ergste geval, volledige toegang tot je computer krijgt.
Malware is schadelijk voor je computer. Het wordt gebruikt om computersystemen te verstoren, gevoelige informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot computersystemen. Er zijn verschillende soorten malware, waarvan virussen de bekendste zijn.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden.
Soms zit er een beveiligingslek in het besturingssysteem, een computerprogramma of een app. Via zo'n gat kunnen hackers binnenkomen op je apparaat en vervolgens de camera of microfoon aanzetten. Bij iPhones en MacBooks komt dit overigens minder vaak voor dan bij Android-apparaten en Windows-laptops.
Het is onwaarschijnlijk dat iemand uw telefoon rechtstreeks kan hacken door u te bellen (hoewel ze kunnen proberen om informatie te krijgen).
Wanneer cybercriminelen je telefoonnummer hebben, kunnen ze de gegevens aan andere criminelen verkopen.Ook deze hackers kunnen weer misbruik maken van jouw gegevens.
Fraude via WhatsApp is en blijft één van de meest voorkomende vormen van oplichting. Volgens NU.nl werd er in 2019 voor maar liefst 1 miljoen euro buit gemaakt via de chatdienst. Het afgelopen jaar zijn er meer gevallen dan ooit bekend waarbij je hele WhatsApp account wordt gehackt.
Welk antivirusprogramma je nodig hebt, is afhankelijk van de activiteiten die je op je pc uitvoert. Als je alleen wat e-mails verstuurt en wat op het internet surft, is een eenvoudige virusscanner voldoende. Werk je met veel (bedrijfs)gevoelige informatie, dan is een uitgebreider (vaak betaald) programma noodzakelijk.