Om te bepalen of je fijn haar hebt, kijk je naar de diameter van een individuele haar.Heeft het haar een relatief kleine diameter, dan heb je fijn haar. Kijk je naar de hoeveelheid haren op het hoofd (de dichtheid), dan kijk je naar hoe dun of hoe dik het haar is.
Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is één haar tussen je duim en wijsvinger vasthouden. Wanneer je je haar tussen je vingers rolt en je hem niet voelt is je haar dun, voel je de haar wel dan heb je medium haar en voel je de haar duidelijk zitten dan heb je dik haar.
Dik haar ziet er vaak een stuk gezonder uit dan dun haar. Dit komt doordat dik haar meer haarzakjes en haarschachten heeft, wat betekent dat het minder snel breekt en minder gevoelig is voor beschadiging.
Meten van de haardikte
Bij minder dan 60 microns valt je haar onder fijn, medium haar is zo'n 60 tot 80 microns breed, en grof haar meer dan 80 microns. Dit kun je meten door te kijken hoeveel haren er in 1 mm gaan. Millimeters staan vaak wel aangegeven op linialen.
Wat is dun haar? Wanneer je minder dan 100.000 haren op je hoofd hebt of als je haren dunner dan 0,06 mm zijn, kan je haar er wat fijn uitzien. De hoeveel van je haar en de dikte van je haar staan los van elkaar. Dit betekent dat je ook als je weinig haren hebt, maar wel dikke haren, een volle haardos kunt hebben.
Wat is het verschil tussen fijn en dun haar? Fijn haar verwijst naar de diameter van de individuele haarstreng, terwijl dun haar verwijst naar de dichtheid van het haar. De haardichtheid is hoeveel haren er op je hoofdhuid groeien en hoe dicht ze bij elkaar staan.
Heb je dun en steil haar en zou je je kapsel graag wat voller laten lijken? Dan kun je in de meeste gevallen beter geen laagjes laten knippen.Ze maken dun haar alleen maar erg springerig en dat is vast niet het effect dat je wilt. Een betere oplossing is een 'blunt cut'.
Wanneer je haar niet beschadigd is, liggen de haarschubben aaneengesloten tegen elkaar aan. Je haar glanst en voelt zacht aan. Wanneer je haar beschadigd is, gaan de schubben openstaan en ziet je haar er dof uit. Het haar heeft dan ook niet meer de soepelheid die het hoort te hebben en het voelt stug en droog aan.
Fijn haar: om de dag met een volumeshampoo, weinig conditioner en daarna droogshampoo. Stug haar: twee keer per week wassen met een rijke voedende shampoo. Gekleurd haar: niet meer dan drie keer per week.
De belangrijkste voedingsstoffen en vitaminen voor dikker haar zijn: de vitamines A, C, D en E, zink, B-vitamines, ijzer, biotine, proteïne en essentiële vetzuren.
Dit zijn de kenmerken van normaal haar
Het glanst van nature.Er zijn geen gespleten uiteinden en het haar breekt niet snel.De hoofdhuid kriebelt niet, is niet gespannen en er zit geen roos in het haar.
Wie heeft de meest overheersende genen? Haarvorm wordt bepaald door een genenpaar. 1 allel krijg je van je vader mee, 1 van je moeder en die mix zou bepalend zijn voor of je krullen krijgt of niet. Het is bekend dat krullen dominant zijn en steil haar recessief is.
Volgens styliste Rosi Fernandez, directeur van haarsalon Ananda Ferdi, is het niet aan te raden om je haar langer dan een week niet te wassen. Waarom? “Omdat “haarzakjes verstopt raken en geen zuurstof krijgen,” legt ze uit.
Je hoofdhuid verzamelt allerlei vuil gedurende de dag/week en om dat weer weg te krijgen heb je toch echt shampoo nodig. Was je je lokken niet geregeld, dan kun je een zeer geïrriteerde en droge hoofdhuid krijgen die op den duur voor jeuk en andere ongemakkelijkheden (roos!)gaat zorgen.
Je haar wassen met alleen water is ook een natuurlijk alternatief voor het gebruik van shampoo. Door je haar te wassen met alleen water vermijd je dat je haar in aanraking komt met de sulfaten in shampoo, die je haar anders droog en broos kunnen maken.
Bij te veel vocht (te weinig proteïne), rekt je haar erg mee en veert het niet terug in de krul. Hierdoor zullen je krullen uitzakken en kunnen ze heel zacht aanvoelen. Bij te veel proteïne (te weinig vocht), rekt je haar te weinig mee en kan het direct afbreken als je een haar uit elkaar trekt.
Een serum of olie kan wonderen doen om je haren weer te herstellen. Meestal bestaat zo'n product uit voedende ingrediënten. Als jouw serum of haarolie één van deze ingrediënten bevat zit je helemaal goed: Amandelolie - Amandelolie is rijk aan voedingsstoffen en bevat vitamines (A, B, D en E), vetzuren en mineralen.
Door je haar te borstelen stimuleer je deze klieren en verdeel je het sebum vanaf de wortel tot aan de puntjes van je haar. Hierdoor wordt het sterker, weerbaarder, minder droog, zachter en glanzender. Indien je dit niet uitborstelt dan kan het een vettige hoofdhuid veroorzaken.
Dun haar is bij een grote groep mensen een natuurlijk fenomeen. Niet iedereen heeft een dikke, volle haardos. Heb je echter last van dunner wordend haar, dan kan dat een teken zijn van beginnend haarverlies. In tegenstelling tot uitgebreide haaruitval, veroorzaakt dunner wordend haar niet noodzakelijk kaalheid.
(Half)lang, fijn haar: tussen vier en zes weken
In tegenstelling tot dikke lokken van dezelfde lengte, moet je dit soort haar daarom wél van een deftige snit voorzien. Dat brengt met zich mee dat je die regelmatig moet bijknippen om het in model te houden.
Gebruik een volume-booster op de haaraanzet vooraleer je het föhnt. Door een mousse of spray aan te brengen alvorens je met de haardroger aan de slag gaat, geef je je haar niet alleen een maximale volume-boost, je fixeert je lokken ook en zorgt ervoor dat ze na het drogen stevig in model blijven.