Wat zijn de symptomen van een zinktekort? Haarverlies, huidklachten, diarree en langzaam genezende wonden en wondjes zijn een indicatie voor een zinktekort.
Mensen die gezond en gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf krijgen in principe voldoende zink binnen. Je kunt een supplement nemen ter aanvulling op de voeding. Let op: als je twijfelt of je genoeg zink binnenkrijgt kun je contact opnemen met de huisarts.
Een tekort aan het mineraal zorgt ervoor dat het lichaam eten niet goed kan verwerken en moeilijker voedingstoffen kan opnemen. Symptomen als misselijkheid, overgeven of diarree worden soms verward met bijvoorbeeld een glutenallergie, maar dit zou ook een signaal kunnen zijn van een zinktekort.
Wat doet zink voor vrouwen en mannen? Zink speelt een belangrijke rol bij je vruchtbaarheid. Je hebt het ook nodig voor glanzend haar, sterke nagels en een gezonde huid.
Omdat de hersenen zich tijdens de slaap regenereren, kan een tekort aan zink leiden tot een verminderde slaapkwaliteit. Evenals magnesium draagt zink bij tot de omzetting van tryptofaan in serotonine en vervolgens in melatonine, het slaaphormoon.
Zink is van invloed op een aantal hormonen, waaronder testosteron. En zowel mannen als vrouwen hebben dit hormoon nodig. Bij mannen heeft zink daarnaast invloed op de hoeveelheid spermacellen. Bij een zinktekort kan dit dan ook problemen geven in de spermaproductie, die nodig is om een vrouwelijke eicel te bevruchten.
De maximale therapeutische dosering, die gedurende een beperkte periode (enkele weken tot maanden) kan worden gesuppleerd om de zinkstatus snel te verbeteren, bedraagt 1 mg zink per kilogram lichaamsgewicht per dag.
Zink ondersteunt het herstellend vermogen van je huid, omdat het bijdraagt aan het proces van celvernieuwing. Omdat het een antioxidant is zorgt het ervoor dat cellen beschermd worden tegen vrije radicalen, die mogelijk schadelijk zijn voor je huid.
Een acuut teveel aan zink is zeldzaam. De symptomen die hierbij op kunnen treden zijn: misselijkheid en braken. buikkrampen.
Zink is belangrijk voor de werking van enzymen en voor de celgroei. Bij mensen met een zinktekort verbetert zinksulfaat de wondgenezing, vooral als er sprake is van chronische wonden, zoals doorligwonden. Het kan enkele weken tot maanden duren voor het effect merkbaar is.
Zink werkt eigenlijk op verschillende manieren tegen puistjes. Het werkt namelijk ontstekingsremmend en antibacterieel. Het ingrediënt zorgt bovendien voor afname van de talgproductie. Daarnaast heeft zink een antioxidantwerking.
Daarnaast zou zink 's avonds slikken kunnen helpen voor een betere nachtrust. Uit een Italiaanse studie bleek dat zink in combinatie met magnesium en melatonine een uur voor het slapengaan de slaapkwaliteit aanzienlijk zou verbeteren.
Vitamine B en C helpen bij vermoeidheid
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen.
Magnesium en zink dragen bij aan de instandhouding van sterke botten, magnesium draagt bij aan een normale werking van de spieren en zink draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem.
Zink komt in kleine hoeveelheden voor in veel verschillende voedingsmiddelen, zoals vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen. Voor zover bekend komt in Nederland geen zinktekort of zinkoverschot voor.
Voedsel: Oesters, edammer kaas, kippeneieren en noten zijn de beste bronnen voor zink. Onze ingewanden kunnen zink uit dierlijke producten veel beter opnemen dan plantaardig voedsel. Oorzaken van zink tekort: Sporten, stress en een chronische aandoeningen van de ingewanden leiden tot veranderingen in de zinkbalans.
Supplementen met magnesium, ijzer, koper, selenium en zink kunnen op elk moment van de dag worden ingenomen. Voor de supplementen met de mineralen magnesium, ijzer, koper, selenium of zink maakt het niet zoveel uit op welk moment van de dag je ze slikt.
Zink is een mineraal net zoals calcium, ijzer en magnesium. Het is een spoorelement die je in een kleine hoeveelheid nodig hebt om gezond te blijven. Zink is belangrijk bij veel verschillende processen in ons lichaam.
Zinkdeficiëntie heeft impact op de ontwikkeling van het immuunsysteem en op de gezondheid van de darm. Enkele studies tonen aan dat zinkdeficiëntie leidt tot een verstoorde, onnatuurlijke darmflora (dysbiose van de darmflora).
Vitamine B12 is nodig voor uw bloed en zenuwen. Te weinig vitamine B12 in het lichaam kan klachten geven, zoals gevoelloze vingers en tenen, tintelingen, bewegingen gaan minder precies, problemen met uw evenwicht. De huisarts kan zo nodig uw bloed onderzoeken.
Tot op heden is er weinig onderzoek gedaan naar het verband tussen vitamine D en de werking van de schildklier. Recent onderzoek laat echter zien dat de ernst van hypothyreoïdie wel degelijk verband houdt met het vitamine D-gehalte.
Symptomen van selenium tekort zijn, onder andere, vermoeidheid, depressieve stemmingen, verhoogde vatbaarheid voor infectie en schildklieraandoeningen.