Hoe wordt de diagnose van demodex folliculitis gesteld ? De diagnose kan worden vermoed op grond van het éénzijdig in het gezicht voorkomen van de rode bultjes en puskopjes. Echter de kroon op de diagnose is het aantonen van de huidmijten en de eitjes onder het microscoop.
Om precies te zijn demodexmijten. Iedereen heeft ze. Toch worden deze huidbewoners in verband gebracht met bepaalde huidklachten, waaronder rosacea.
De schurftmijt is kleiner dan 0,5 mm en is alleen onder de microscoop te zien. Een schurftmijt kan in de huid 4 tot 6 weken oud worden. Buiten het menselijk lichaam gaan de meeste mijten na 3 dagen dood.
De meest gevreesde is de demodex-mijt.
Deze is met het blote oog niet zichtbaar en leeft in de huid van de gastheer (in de haarfollikels). Onder de microscoop zien ze er langwerpig uit en hebben vier paar poten. Daarmee behoren ze tot de spinachtigen. Ze leven van huidschilfertjes, haarcellen en bloed.
De haarfollikelmijt, de Demodex folliculorum, leeft met name op ons lijf en wel in de haarzakjes en de talgklieren in ons gezicht. Een variant: de Demodex brevis, bevindt zich voornamelijk in de haarzakjes van onze oogwimpers.
Demodex folliculorum mijten zijn langwerpige micro-organismen met een lengte van 0.3-0.4 mm. Hierdoor zijn ze onzichtbaar voor het mensenlijke oog, maar alleen zichtbaar onder de microscoop.
Om de Demodex- mijt te doden dient men als het ware ontwormd te worden met een stofje die metronidazol. Niet alle artsen schrijven zomaar medicatie hiervoor uit, omdat deze mijt enkel aangetoond kan worden met een biopt van de huid.
Hoe ziet een mijt eruit? Mijten zijn kleiner dan 1 mm en hiermee haast onzichtbaar voor het blote oog. Ze lijken op kleine spinnetjes en hebben een bol lijf met acht poten. In Nederland komen veel soorten mijten voor.
De gelokaliseerde vorm van demodex ontstaat meestal bij puppy's en honden jonger dan één jaar. De puppyschurft is te herkennen aan roodheid van de huid en wat kale plekken. Deze zijn meestal alleen rond de ogen, de bek en de voorpoten. Vaak geneest de ziekte vanzelf in zes tot acht weken.
Demodex is niet besmettelijk voor de mens, andere honden of katten.
Huisstofmijten houden van temperaturen tussen 20 en 30 °C en verdragen geen direct zonlicht. En omdat ze niet kunnen drinken, moeten ze hun vocht uit de lucht halen, dus verkiezen ze een omgeving met een luchtvochtigheid tussen 60 en 80%.
Huisstofmijten overleven een temperatuur van 60º niet. Door textiel (bijvoorbeeld beddengoed) op deze temperatuur te wassen worden de mijten gedood én de allergenen uitgespoeld. Het is voldoende om een keer in de zes weken op deze manier te wassen.
De overleving bij kamertemperatuur (21°C) en 40-80% luchtvochtigheid is 24-36 uur. Het vermogen van de mijt om te besmetten neemt af naarmate hij langer van de huid af is (Walton 2007). In het algemeen zijn de mijten dood na 3 dagen (72 uur) bij kamertemperatuur (18-20°C) zonder contact met mensen.
Bij ernstige demodex zijn antibiotica vaak nodig omdat de huid dan meestal ook met bacteriën (en soms gisten) geïnfecteerd is geraakt. Behandeling van demodex kan bestaan uit een shampoo, tabletten of een spot-on pipet.
Helaas is de mijt niet gemakkelijk te vinden. Vaak zijn vele huidafkrabsels nodig om één mijt te vinden. De behandeling bestaat uit het toedienen van het antiparasitaire middel Stronghold®, 3 maal met telkens 2 weken tussentijd (druppels in de nek).
Gemiddeld zijn er bij een besmetting 5-15 mijten aanwezig op het lichaam die per dag 0.5-5 mm gang kunnen graven, maximaal 15 mm.
De haarfollikelmijt (Demodex folliculorum) is een mijt die bij mensen in haarzakjes en talgklieren kan worden aangetroffen, vooral in het gezicht (wenkbrauwen en rond de neus). Besmetting met de haarfollikelmijt heet demodicose en geeft over het algemeen geen klachten. De mijt wandelt 's nachts weleens over het gelaat.
Wanneer Demodex mijten de ogen aanvallen
Symptomen van een Demodexbesmetting zijn branderigheid, jeuk, roodheid van de oogleden, enz. Vooral de aanwezigheid van cilindervormige aanslag rond de wimpers wijst op een besmetting. Gevorderde symptomen kunnen leiden tot oogontsteking (blefaritis).
De oorzaak van rosacea is lange tijd niet duidelijk geweest. Uit een recent Iers onderzoek blijkt echter dat een bacterie (Bacillis Oleronius) afkomstig van de demodexmijt (die graag op onze huid leeft), zeer waarschijnlijk de boosdoener is. Deze kleine mijten leven rondom of in de haarfollikels.
Het beste is daarom om alle paarden in de kudde preventief te behandelen bij een infectie van één van de paarden. In borstels, zadeldekjes en dekens kunnen veel eitjes en mijten zitten. Daarom is het belangrijk om ook deze spullen te ontsmetten en wassen.
Mensen kunnen last hebben van Dermanyssus gallinae (vogel- of kippenmijt) als de mijten talrijk en de vogels gevlogen zijn, zoals na een broedperiode. De meeste infestaties van mensen vinden plaats van half juni (uitvliegen jonge vogels) tot augustus.
Huisstofmijten zijn kleine spinachtige organismen (arachniden). Ze bijten niet, maar voeden zich met huidschilfers van mensen of dieren en met schimmels. De uitwerpselen van de huisstofmijt zijn de oorzaak van de allergische reactie.
Vooral op het gezicht vind je veel olieproducerende poriën waaruit haren groeien, en dus ook veel mijten. De grootste verrassing is misschien wel dat onze poriën een thuis bieden aan minstens twee soorten mijten, allebei uit het geslacht Demodex.
Huidmijten komen bij bijna iedereen voor. Ze leven in de haarzakjes en talgklieren. Maar als ze met 'te veel zijn', kunnen huidklachten ontstaan of verergeren.
Wat is rosacea? Bij rosacea heeft u huidproblemen in uw gezicht.U kunt last hebben van bultjes, puistjes en roodheid. Als u een getinte huid heeft, is de roodheid minder te zien.