Een aantal symptomen zijn vermoeidheid, depressie, lage bloeddruk en duizeligheid. Behandelmogelijkheden zijn regelmatig sporten, gezond eten en voldoende rust nemen.
Behandeling bijnieruitputting
Vind in het dagelijkse leven een balans tussen drukke momenten en periodes van rust. Ook regelmatig bewegen, voldoende water drinken, genoeg slapen en het volgen van een gezond en evenwichtig voedingspatroon kunnen bijdragen tot het herstelproces.
Het belangrijkste symptoom van bijnieruitputting is vermoeidheid. Anders dan fysieke en mentale vermoeidheid, is een vorm van hormonale vermoeidheid als gevolg van bijnieruitputting een energietekort dat niet overgaat, ook niet na voldoende rust of een goede nacht slaap.
Heb je het idee dat je cortisolwaarde (te) hoog ligt? Neem dan contact op met je huisarts, die kan je verder helpen bij het onderzoeken van je cortisolwaarde. Er bestaan ook thuistests, waarmee je zelf de waarde van je cortisol kunt meten.
Je voelt je gestresseerd en opgejaagd.Doordat je veel stresshormoon aanmaakt, heb je last van een nerveus gevoel.Je slaapt slechter. In normale omstandigheden daalt je cortisolgehalte 's avonds zodat je tot rust komt en gedurende de nacht kan slapen.
Te veel cortisol kan leiden tot verhoogde bloeddruk, overgewicht, verhoogde bloedsuiker, dunnere huid, regelmatig blauwe plekken, verlies van spierkracht en spiervolume en osteoporose. Een bol gelaat en een vetbult tussen de schouderbladen en striae behoren tot de klassieke uiterlijke kenmerken.
Bijnieruitputting wordt door de mensen die hierin geloven gezien als een milde vorm van bijnierschorsinsufficiëntie. De klachten die aan bijnieruitputting worden toegeschreven zijn zeer divers. Moeheid, slaapproblemen, diffuse pijn, darmklachten of nervositeit worden gepropageerd als typisch.
Je bijnieren bevinden zich boven op je nieren. Vitamine C zit in hoge concentraties opgeslagen in je bijnieren. Wanneer je vol stress zit, verbruik je veel vitamine C. Ondersteun dus je bijnieren en voed je lichaam met extra vitamine C.
De Beste Bijnierextract Supplementen
Therapeuten schrijven vaak bijnier concentraat supplementen voor aan hun patiënten. Het wordt veel gebruikt naast een vitamine B-complex of in combinatie met andere stress-supplementen. De ervaringen met het gebruik van pure bijnier concentraten zijn vaak erg goed.
Bij een bijnieruitputting wordt beweerd dat de bijnieren te veel en te lang achter elkaar gestimuleerd worden, waardoor deze door de 'voorraad' hormonen heen raken. De bijnieren zouden dan 'uitgeput' zijn. Tot op heden is er geen bewijs gevonden dat de bijnieren daadwerkelijk uitgeput kunnen raken.
De bijnieren bevatten de hoogste concentratie van vitamine C van alle organen[3]. Om steroïde hormonen aan te maken, is vitamine C nodig. Hiervoor kun je het beste kiezen voor vitamine C in de vorm van een ester C. Dit is een gebufferd vitamine C-supplement, vaak met een mineraalascorbaat-verbinding.
Een tekort aan cortisol kan een gevolg zijn van aandoeningen van de bijnier (aangeboren aandoeningen, infecties, tumoren, bloedingen), stoornissen van de hypofyse (infecties, tumoren, trauma, bloedingen…), en ten slotte langdurige (hoge) dosissen cortisone.
Stress is meetbaar
Chronische stress kan biologisch gemeten en aangetoond worden. Via een bloedname kunnen bepaalde bloedmarkers (vb cortisol) opgespoord worden, Microscopisch onderzoek van hersenweefsel kan duidelijk schade aantonen aan de verbindingen tussen de hersencellen (dendritische schade).
Sporten heeft allerlei positieve effecten op het lichaam en helpt ook om de hoeveelheid cortisol te verlagen. Dat is te danken aan dopamine en endorfine, twee stoffen die vrijkomen tijdens de inspanningen en de cortisolproductie reguleren. Rustige sporten, zoals yoga, joggen en fietsen, zijn ideaal.
Met een cortisol test kan je via een speeksel sample de hoeveelheid cortisol in jouw speeksel te weten komen. Door je cortisolwaarde te meten, kan je ontdekken of jouw cortisol te laag of juist te hoog is. De cortisol normaalwaarden zijn afhankelijk van het meetmoment op de dag.
Cafeïne heeft een werking op onze geslachtshormonen: het kan het hormoon oestrogeen 'boosten' en daardoor zorgen voor oestrogeendominantie. Dit zorgt weer voor stemmingswisselingen, vetopslag op de benen, migraine, etc.
Bijnierschorsinsufficiëntie Bijnierschorsinsufficiëntie. We spreken van bijnierschorsinsufficiëntie als de bijnierschors onvoldoende functioneert. De bijnierschors produceert dan te weinig of geen hormonen. De bijnieren werken los van de nieren en staan onder controle van de hypofyse.
Het stresshormoon cortisol wordt afgebroken door de lever. Dit duurt gemiddeld 2 dagen. Je kunt dus lang last houden van stress.
De bijnieren bevinden zich in de buik. Ze liggen als een soort kapje net boven de nieren. De rechter bijnier is driehoekig van vorm en ligt meestal iets lager dan de linker bijnier.
Cortisol is bijvoorbeeld een hormoon dat het lichaam helpt te kalmeren bij stress. Dit heeft weer invloed op het metabolisme. Omdat het lichaam er bij stress vanuit gaat dat er gevaar is, zal er meer vet worden opgeslagen als reserve voor tijden in nood. Dit gebeurt vooral in de buik.
Cortisol is een stresshormoon. Het zorgt er onder andere voor dat we emotionele ervaringen beter onthouden. Dat wil zeggen dat als je iets meemaakt waarbij je een sterke emotie voelt, je geheugen dit extra goed opslaat.
Bij stress maakt de bijnier extra cortisol wat via het bloed verder in het lichaam komt.
Wat meten we en waarom? We meten bij Saltro de hoeveelheid cortisol in bloed. Een cortisol in bloed wordt aangevraagd bij de verdenking op het niet goed functioneren van het bijnierschors (bijnierschorsinsufficientie). Hiervoor is een afname in de ochtend vereist, bij voorkeur tussen 7 en 9 uur.
Ketoconazol remt de aanmaak van cortisol door de bijnieren. Het effect treedt geleidelijk in. Regelmatig zal de arts de hoeveelheid cortisol in het bloed controleren en eventueel de dosering aanpassen.