De symptomen van bekkenscheefstand kunnen voor elk individu verschillen. De symptomen zijn namelijk erg afhankelijk van de plek waar het lichaam voor compensatie zorgt. Zo kunt u last hebben van nekpijn, schouderpijn, rugpijn, pijn in het bekken, moeite met bewegen en uitstralende pijn in de benen.
Ga rechtop zitten met een beetje holle rug. Leg je voet op je andere knie en duw die knie een klein beetje naar beneden. Beweeg je rug, die nog steeds een beetje hol is, naar voren. Als je het goed doet voel je de rek in de bil en zijkant bovenbeen.
Mocht er een draaiing in het bekken zitten (bekkentorsie/bekkenverwringing), dan kan de podotherapeut u verwijzen naar een manueel therapeut, orthomanueel arts, osteopaat of chiropractor. Deze kan dan kijken of hij uw bekken wat rechter kan zetten met eventuele manipulaties.
Plaats de handen op de bekken rand in de zij. De vingers wijzen richting de onderrug. Kantel nu het bekken achterover door met de rug tegen de ondergrond aan te duwen door de buikspieren aan te spannen. Houd deze positie twee seconden vast.
Momenteel is er geen medicijn dat bekkeninstabiliteit kan genezen. Als u met deze klachten naar de huisarts gaat, zal deze u waarschijnlijk aanraden om een bekkenband te gebruiken, thuis oefeningen te doen of u doorverwijzen naar een fysiotherapeut.
Het kantelen van het bekken is belangrijk om te doen voor de bekkenrand met die honderden peesjes die allemaal spier worden naar de bil of naar de rug toe. Ontzettend belangrijk om dit dus goed te bewegen.
Hef een knie tot 90 graden in de heup en blijf staan op een been. Probeer je evenwicht te behouden gedurende 5 seconden. Als dit veel moeite kost en/of herkenbare pijn geeft is de test positief.
Bekkenpijn is pijn die in de onderbuik, bekken of perineum wordt gevoeld. Het heeft vele mogelijke oorzaken en treft tot wel 20% van de bevolking van Nederland, zowel mannen als vrouwen. Bekkenpijn wordt als “chronisch” gezien als het langer dan 6 maanden aanhoudt.
Mensen met dysfunctie van het SI-gewricht kunnen het volgende ervaren: Pijn, die scherp, stekend of dof kan zijn, aan één kant van het bekken/onderrug, of in de lies of stuit. Pijn die kan uitstralen naar de knie. Pijn bij beweging, zoals opstaan vanuit zittende positie, draaien in bed of buigen/draaien.
Een beenlengteverschil is een verschil in lengte tussen je beide benen. Dit kan zowel in je bovenbeen, je onderbeen of in beiden zitten. Als je beide onderbenen even lang zijn, maar een dijbeen korter is dan de andere: Zijn je knieën nog steeds op dezelfde hoogte.
Beenlengteverschil hoeft niet altijd klachten te veroorzaken. Wanneer het verschil kleiner is dan 1 centimeter dan blijft de afwijking vaak onopgemerkt. Wanneer het verschil in lengte groter is dan 1 centimeter dan kunnen er onder andere heupklachten en rugklachten (zoals een kromme wervelkolom, scoliose) ontstaan.
Ga met je rug tegen een muur staan, de voeten mogen iets van de muur af staan, en staan minstens een voetbreedte uit elkaar, de knieën zijn los (niet over strekt), de billen, rug en je hoofd leunen tegen de muur aan. Breng dan nu je armen omhoog tot naast je oren en tik met je handen de muur aan. Houd 10 seconden vast.
Soms kun je er met oefeningen wat aan doen, maar vaak heb je steunzolen nodig om het "proneren" te compenseren. Je vindt meerdere goede zooltjes in onze webshop.
Een blokkering van het SI-gewricht kan met fysiotherapie of manuele therapie worden verholpen. Het gewricht kan worden losgemaakt en eventueel kunnen mobiliserende oefeningen helpen om terugval te voorkomen.
Bij bekkeninstabiliteit zal de patiënt merken dat wandelen goed mogelijk is. Dit is te verklaren doordat de bekkenbanden tijdens een lopende beweging door actieve spieren ontlast worden. Bij een zittende of liggende houding ontspannen de spieren, waardoor de banden het weer alleen moeten doen.
Echte symfysiolyse komt zeer zelden voor. Bekkenpijn wordt veroorzaakt door instabiliteit van het bekken. Naarmate het bekken instabieler is kunnen de pijnklachten en de functiebeperking ernstiger zijn.
Oorzaken van een bekkenscheefstand
Oorzaken van scheefstand van het bekken zijn een trauma, een bevalling, spierzwakte of een verdraaiing. De scheefstand kan ook komen door een beenlengteverschil. Bovendien kan scheefstand het gevolg zijn van een verkeerde houding, zoals veel onderuitgezakt zitten.
Strijken en lang stofzuigen, zeker bij vloerbedekking zou je niet meer moeten doen. Traplopen is slecht voor je bekken. Probeer dus zo min mogelijk trap te lopen. Zit niet met je benen over elkaar, ook dit is slecht voor je bekken, ga liever in kleermakerszit zitten.
Ga op uw rug liggen, uw knieën opgetrokken en uw handen losjes langs uw lichaam. Adem langzaam in tot uw buik opbolt. Trek dan tijdens de uitademing uw bekkenbodem op vanaf het stuitje, alsof u de rits van een strakke broek dichttrekt. Trek uw stuit niet zo ver op dat hij van de grond komt.
Een (bekken)fysiotherapeut kan helpen om de bekkengewrichten te mobiliseren of met specifieke oefeningen en rek- of massage technieken de spieren rondom het bekken soepeler of juist sterker te krijgen. We raden ook aan om een (bekken)fysiotherapeut in te schakelen als je klachten na de bevalling niet verdwijnen.
Een correcte houding is een positie waarbij u beide voeten recht onder uw heupen plaatst (bij zithouding moeten beide voeten stevig op de grond staan). Bil- en buikspieren zijn lichtjes opgespannen. Een holle rug is absoluut te vermijden, maar naar de andere kant doorbuigen is ook nergens voor nodig natuurlijk.
Wat is Spit? Spit wordt ook wel 'door de rug gaan' genoemd. De pijn schiet in de rug, de spieren worden hard en de rug gaat vast zitten, deze kan niet meer goed bewegen. Vaak kan je ook niet meer goed recht staan.