U bent statutair-directeur als u door de aandeelhouders (of soms de raad van commissarissen) van de B.V. of N.V.waar u werkzaam bent, als bestuurder benoemd bent. Als er geen sprake is (geweest) van een aandeelhoudersbesluit bent u dus geen statutair-directeur.
Statutair bestuurder: Als statutair bestuurder wordt u door een orgaan van de vennootschap benoemd. Bij de oprichting van een BV of NV moeten in de akte van oprichting de eerste bestuurders worden aangewezen. De opvolgende bestuurders worden door de algemene vergadering van aandeelhouders benoemd.
Een statutair bestuurder kan te allen tijde worden geschorst of ontslagen door het orgaan dat bevoegd was tot benoeming, in de praktijk meestal de Algemene vergadering van Aandeelhouders (AVA). Voor een rechtsgeldig ontslagbesluit is vereist dat aan alle wettelijke en statutaire eisen is voldaan.
Een bestuurder van een vereniging is statutair bestuurder en vaak ook werkzaam op basis van een arbeidsovereenkomst. Voor een verenigingsbestuurder geldt dat hij te allen tijde kan worden ontslagen door het orgaan dat de bestuurder heeft benoemd.
In principe is een bestuurder van een vennootschap net zoals alle andere werknemers een 'reguliere werknemer'. Alle bepalingen in de wet over de arbeidsovereenkomst gelden ook voor de bestuurder.
De aanstelling van een titulair bestuurder vindt plaats door de werkgever. In tegenstelling tot de statutair bestuurder is een titulair bestuurder een natuurlijk persoon en geen rechtspersoon. De titulair bestuurder is alleen een werknemer, dit betekent dat de 'gewone' ontslagregels op hem van toepassing zijn.
Een directeur is uitsluitend statutair directeur als hij is benoemd door een rechtsgeldig genomen benoemingsbesluit, waarmee de bevoegdheid bestaat om de vennootschap te vertegenwoordigen en hij de taken/bevoegdheden heeft die in de wet en statuten zijn vastgelegd.
U kunt een vereniging oprichten bij notariële akte, onderhandse akte of mondelinge afspraak. Daarvan kan alleen de vereniging die bij notariële akte is opgericht volledig rechtsbevoegd zijn. De statuten zijn het belangrijkste document van elke vereniging.
Een stichting kan worden bestuurd door zowel statutaire als door titulaire bestuurders of een directeur. Bij het oprichten en besturen van de stichting is het belangrijk om de verschillen daartussen te weten.
Waar kan ik de statuten opvragen als deze kwijt zijn? Als je de statuten kwijt bent kan je deze opvragen bij de Kamer van Koophandel. Voor oudere statuten geldt dat je die bij de notaris die de onderneming heeft opgericht kan opvragen.
Een statutair bestuurder kan eenzijdig zijn functie neerleggen. De aandeelhouders hoeven hier geen toestemming voor te geven. Wel is het een vereiste dat er een verklaring omtrent de ontslagneming aan de vennootschap wordt gericht. Zorg dat je deze ontslagneming altijd schriftelijk doet.
Ontslag van bestuurders
Bestuurders kunnen ontslagen worden, zonder dat er een ontslagvergunning nodig is van het UWV Werkbedrijf. Het ontslag vindt plaats door een besluit van de AVA of RvC, doorgaans nadat zij de bestuurder gehoord hebben.
Een bestuurder neemt ontslag? Een bestuurder kan zijn mandaat eenzijdig beëindigen, nog voor het mandaat afloopt. Het ontslag is geldig zodra de bestuurder dat meedeelt aan het Bestuur. Aanvaarding van het ontslag door het Bestuur of de algemene vergadering is dus niet vereist.
De Chief Executive Officer hoeft niet per se deel uit te maken van een groter bestuur. Er zijn bedrijven met een beperkt aantal bestuursleden, en sporadisch is er een beursgenoteerde onderneming met slechts één bestuurslid. In veel ondernemingen vormen de CEO en CFO het bestuur.
In de openbare sector wordt een onderscheid gemaakt tussen statutaire en contractuele personeelsleden. Als je een statutair personeelslid bent, dan ben je vast benoemd. Je moet een selectieprocedure doorlopen en slagen voor verschillende proeven om voor een statutaire aanstelling in aanmerking te komen.
Bij een beginnende onderneming is de oprichter vaak zowel aandeelhouder als bestuurder. Wanneer een onderneming groeit kunnen het bezit van de onderneming (via het aandeelhouderschap) en de leiding over de onderneming (via het bestuur) bij verschillende mensen belanden.
Een stichting heeft altijd een bestuur. In de statuten kunt u bepalen dat er ook een Raad van Toezicht is. Dit is niet verplicht. De Raad van Toezicht houdt toezicht op het bestuur.
Wanneer ben je DGA? Zoals hierboven uitgelegd hoeven de bestuurder en aandeelhouder niet dezelfde persoon te zijn. Echter, dit is wel vaak het geval. De meeste BV's worden opgericht door een of twee personen die elk bestuurder zijn van de BV.
8. Wat is het verschil tussen een directeur en een bestuurder? Een bestuurder kan een statutaire bestuurder zijn, die is dan benoemd in de statuten en heeft een speciale rol. Je kan ook bestuurder in naam zijn, zoals vaak bij een stichting, dan is er geen verschil tussen een bestuurder en een directeur.
Een vereniging heeft, in tegenstelling tot een stichting, leden. De leden kiezen tijdens de algemene ledenvergadering een bestuur. Vervolgens kiest het bestuur uit zijn midden een voorzitter, secretaris en een penningmeester.
Juridisch is het mogelijk dat een vereniging geen bestuursleden heeft, namelijk indien alle (resterende) bestuursleden ontslagen worden, aftreden, of ontslag nemen. Echter, de wet geeft geen regeling over wat er in dat geval moet gebeuren, en geeft ook niet aan hoe een nieuw bestuur gekozen kan worden.
Wel schrijft de wet voor dat de statuten de wijze van benoeming en ontslag van bestuurders moeten bevatten. In veel statuten is opgenomen dat het bestuur zichzelf benoemt (coöptatie), dat de bestuurders zijn benoemd voor een periode van vier jaar en dat zij één- of tweemaal herbenoembaar zijn.
statutair = statutair bijv. naamw. Uitspraak: [statytɛ:r] volgens de statuten, of met statuten te maken hebbend Voorbeelden: `statutaire doelstellingen en bepalingen van een stichting`, `een statutaire wijziging`...
Bestuurders van NV's en BV's verkeren in bijzondere omstandigheden. Ze zijn werknemer en ondergeschikt aan de algemene vergadering van aandeelhouders. Echter zijn het juist de bestuurders die veel zeggenschap hebben en namens de rechtspersoon als werkgever optreden.
(Vaak) ook werknemers
Statutair bestuurders zijn vaak ook werknemer van de onderneming die zij besturen. De statutair bestuurder heeft dan ook een arbeidsovereenkomst met de onderneming: de bestuurder is dan niet alleen werknemer maar vertegenwoordigt ook de vennootschap.