Het wordt gekenmerkt door persoonlijkheidskenmerken zoals verminderde empathie en schuldgevoel, een gedurfde persoonlijkheid en moeite met het remmen en beheersen van gedrag. Mensen met psychopathie zijn in staat om mensen te bedriegen, manipuleren, uitbuiten, bedreigen, bestelen of fysiek schade toe te brengen.
Psychopaten hebben geen respect voor de sociale en morele normen, omdat zij niet beïnvloed worden door gevoelens als schuld, wroeging en soms ook angst.
Een antisociale-persoonlijkheidsstoornis (ook wel bekend onder de namen psychopathie, sociopathie of dissociale-persoonlijkheidsstoornis) wordt gekarakteriseerd door een diepgaand patroon van gebrek aan respect voor en schending van de rechten van anderen.
Oppervlakkige emoties
Psychopaten, en tot op zekere hoogte sociopaten, vertonen een gebrek aan emotie, vooral de sociale emoties, zoals schaamte, schuld en verlegenheid. De PCL omschrijft psychopaten als 'emotioneel oppervlakkig' en tonen een gebrek aan schuldgevoelens. Psychopaten zijn berucht om hun gebrek aan angst.
Het wordt gekenmerkt door persoonlijkheidskenmerken zoals verminderde empathie en schuldgevoel, een gedurfde persoonlijkheid en moeite met het remmen en beheersen van gedrag. Mensen met psychopathie zijn in staat om mensen te bedriegen, manipuleren, uitbuiten, bedreigen, bestelen of fysiek schade toe te brengen.
De Maastrichtse onderzoekers Cima, Tonnaer en Lobbestael maken ook onderscheid tussen deze twee soorten psychopaten. Enerzijds heb je de 'predatory psychopaths', die een roofzuchtig soort jachtgedrag laten zien. Aan de andere kant zijn er de impulsieve psychopaten, die spontaan gewelddadig gedrag vertonen.
Type D persoonlijkheid laat een significante, maar kleine invloed zien op feitelijk huilen om negatieve redenen en de persoonlijkheidskenmerken alexithymie, psychopathie en sociale verbondenheid zijn geen voorspellers voor huilen.
Hij heeft weinig andere relaties. Psychopaten hebben vaak geen goede relatie met familie en vrienden. Vaak gaan ze van ene persoon naar de andere en verbranden bruggen wanneer ze weggaan.
Waar psychopaten doorgaans koude kikkers zijn, die hun emoties prima onder controle kunnen houden, hebben sociopaten vaak een kort lontje. Waar psychopaten echte koude kikkers kunnen zijn, wordt het gedrag van sociopaten vaak juist geleid door heftige negatieve emoties, zoals woede.
Bij vrouwen lijkt psychopathie anders tot uiting te komen dan bij mannen. Ze vertonen minder vaak fysieke agressie, maar wel meer manipulatief en emotioneel instabiel gedrag. Het gedrag van vrouwen met psychopathie heeft vaak grote negatieve effecten voor hun directe omgeving.
Een narcistische persoonlijkheidsstoornis is tweezijdig. Aan de ene kant staat een opgeblazen gevoel van zelfbelang en zucht naar bewondering centraal, en aan de andere kant is er sprake van een extreem gevoel van minderwaardigheid en onzekerheid. Narcistisch gedrag is vaak lastig te herkennen.
Het gaat de narcist puur om diens eigen imago, het valse zelfbeeld.Een psychopaat zit er helemaal niet mee wanneer diegene op een wandaad is betrapt. Het kan ze totaal niets schelen dat anderen hem of haar een hufter vinden.
Hoewel de automatische breinreactie op dreiging bij psychopaten ontbreekt of heel zwak is, kunnen ze wel angst voelen, blijkt uit een publicatie in Psychological Bulletin.
Psychopathie zit deels in de genen. Toch kunnen psychopaten 'hun leven beteren', als ze dat zelf willen en als ze kwalitatieve therapie krijgen. Psychopaten verschillen onderling echter veel. Er zal altijd een groep blijven die niet vatbaar is voor verandering.
Je wordt niet als psychopaat geboren, maar je kan er wel aanleg voor hebben. Het is een complex samenspel van genetische-, neurobiologische- en omgevingsfactoren, waar opvoeding een belangrijke rol speelt.
Kinderen die een psychopathische persoonlijkheid ontwikkelen zullen hardnekkig egoïsme vertonen.Ze eisen bovendien meestal dingen op van anderen op een erg koppige manier. Hierdoor worden ze intimiderende leiders van hun groepen of metgezellen. Dit wordt steeds erger naarmate ze ouder worden.
Psychopathie is een persoonlijkheidsstoornis die voorkomt bij één procent van de bevolking en bij tien procent van de mannelijke gevangenispopulatie.
Bij de affectieve en interpersoonlijke kenmerken van psychopathie bleek de communicatie in het brein niet zo efficiënt te verlopen. Bij de antisociale en impulsieve eigenschappen verliep de neurale communicatie juist efficiënter dan normaliter. Die efficiëntere communicatie lijkt trouwens ook een nadeel te hebben.
De behandeling van psychopathie is zeer moeilijk, maar de beste resultaten worden gehaald als zo jong mogelijk wordt begonnen. Daarom is het belangrijk hen vroegtijdig op te sporen. Hiervoor zijn goede instrumenten en meetmodellen nodig. Er is eerder onderzoek gedaan naar psychopathie, ook onder jongeren.
De meeste psychopaten zijn mannen, maar vrouwelijke psychopaten zijn veel manipulatiever en gaan discreter te werk dan hun mannelijke tegenhangers. Ze kunnen daardoor beslist gevaarlijker zijn. Naar schatting lijdt 0,5 tot 1% van de bevolking aan psychopathie.
Deze zogeheten 'succesvolle' psychopaten zijn niet zozeer impulsief of agressief, maar manipulatief, oppervlakkig, onverschillig, egocentrisch, zelfgericht en ontberen empathie en schuldbesef.
De kenmerken van een narcist:
Heeft constant aandacht en bewondering van anderen nodig. Heeft onredelijke verwachtingen van voorkeursbehandeling. Maakt misbruik van anderen om eigen doelen te bereiken. Houdt geen rekening met gevoelens van anderen, ernstig gebrek aan empathie.
Een narcist is zich hier zeer bewust van. Echter herkent een narcist vrijwel nooit dat hij een narcist is. Hij is zich bewust van alles wat hij doet en denkt, maar koppelt dit niet aan een dergelijke stoornis. Dat maakt het ook lastig voor de omgeving en zeker voor jou als partner.