Richt je op relatiewaarden in plaats van op partnerwaarden,' adviseert ze. Want waar het uiteindelijk om gaat is dat jij en je potentiële partner hetzelfde van de liefde verwachten. Bijvoorbeeld dat jullie tijd vrijmaken voor elkaar, allebei graag reizen, een kinderwens hebben, of elkaar stimuleren en inspireren.
Op elkaar lijken qua persoonlijkheid, levensdoel, interesses en levensstijl is de beste voorspeller voor een goeie match. Ook culturele achtergrond, intelligentie en sociaal economische klasse zijn goede indicatoren dat je de ware voor je hebt.
In gezonde relaties reageren beide partners op een empathische manier op conflicten. Luisteren jullie naar elkaar, tonen jullie respect en houden jullie rekening met de gevoelens van elkaar, dan zit dat heel goed. Hebben jullie moeite met communiceren?
Jullie maken geen tijd meer voor elkaar
Maar als je relatie op de achtergrond komt van al het andere in je leven, is er iets mis. Geen tijd voor elkaar maken of zelfs niet samen ontbijten kan dus een van de signalen zijn dat het misschien wel einde relatie is.
De winter komt eraan! Voor veel koppels betekent dat het einde van zwoele avonden en fladderende vlinders. Er is zelfs één dag in het jaar wanneer de meeste koppels hun relatie verbreken. De dag dat de meeste stellen de knoop doorhakken valt in de winter.
Hij wil nooit meer seks, zij klaagt over het dopje van de tandpasta, hij komt steeds later thuis van zijn werk en zij praat liever met haar vriendinnen dan met hem. Zo herken je de signalen van een slechte relatie. Volgens psychologen zijn er verschillende signalen die erop wijzen dat het niet goed gaat met de liefde.
Twijfel aan je relatie ontstaat door een samenspel van factoren. Vaak spelen veranderingen in jullie leven samen een rol. Denk hierbij aan het wisselen van baan, werkloosheid, verhuizing, ziekten of psychische problemen.
Mensen die zichzelf constant als slachtoffer zien geven alles en iedereen behalve zichzelf de schuld van hun problemen. Een partner die zijn/haar eigen tekortkomingen niet kan herkennen is niet alleen heel moeilijk om mee te communiceren, maar zorgt er ook voor dat voortgang praktisch onmogelijk is.
Het gevoel de hele wereld aan te kunnen. Rusteloosheid: wisselende stemmingen. Doodongerust als de geliefde niet reageert op een sms, dolblij als er wel een antwoord komt. Idealiseren: alles wat de geliefde doet of zegt, inclusief vervelende karaktertrekjes of vreemde interesses, plaats je in een positief daglicht.
Je lichaam, je hersenen raken er erg aan gewend om deze gedachten te hebben. Het blijven denken aan die persoon is dus een verslavende gewoonte geworden omdat jouw hersenen gewend zijn aan deze “gedachtenwegen”. Dit is een puur fysieke gewenning en fysieke verslaving.
Je weet precies waar hij met wie is en hij doet niet raar over dingen. Hij verdwijnt ook nooit tijden van de radar. Je hebt het gevoel dat hij echt laat zien wie hij is en dat hij geen geheimen voor je achterhoudt.
Liefde kun je voelen voor een ander, een mens, een kind, muziek of een dier. Liefde kun je ook voelen voor jezelf. Als een blije energie, een stroom van goed voelen, van acceptatie of gewoon het gevoel oké te zijn met jezelf. Liefde voel je in jouw hart, vanuit jouw hart, een open hart.
Open relatie en polyamorie
Een open relatie is een relatie tussen twee personen waarbij de partners ook seks hebben met anderen. Bij een open relatie heeft één of beide partners naast een vaste partner ook nog seksuele contact met anderen.
Heb je het gevoel dat je niets meer met de relatie wilt, dan zijn er verschillende trucjes om de band te verbreken. Blijf ten eerste uit de buurt van die persoon. Probeer niet om 'vrienden te worden'. Langzaamaan, als je hem minder om je heen hebt, zul je merken dat het makkelijker is om hem te laten gaan.
In een gezonde relatie moeten we kunnen zeggen wat we denken en voelen zonder dat we bang hoeven zijn dat de ander boos wordt of ons verlaat omdat we deze gevoelens hebben. Relaties waarin veel conflict is en waarin elkaar beschuldigen centraal staat, zijn geen gezonde relaties.
Emotioneel misbruik zorgt ervoor dat je je niet op je gemak voelt in je relatie. Het is erg schadelijk voor je zelfvertrouwen als je er dagelijks het slachtoffer van bent. Je wordt er heel onzeker en angstig van. Je voelt dat je ooit een heel andere persoon was en herkent jezelf niet meer.
Dit ging van extreem controlerend gedrag, schoonouders die te veel invloed hebben tot complete afhankelijkheid van de ander. “Rode vlaggen wijzen erop dat je iets niet oké vindt, of iets niet oké is, in een relatie”, zegt psychotherapeut Katrien Koolen met een eigen podcast Over ons.
Hij heeft belangstelling indien hij een wederzijdse vriend laat weten dat hij meer van je wil weten, of hij informeert bij andere mensen wie je bent en waar je vandaan komt. Hij probeert te acteren dat hij tussen neus en lippen door informeert, maar zijn manier van vragen tonen meer dan gewone belangstelling.
Oorzaken onzekerheid in relatie
Zo kan je bijvoorbeeld onzeker zijn binnen je relatie omdat je een negatief zelfbeeld hebt: hoe kan mijn partner mij leuk vinden terwijl ik helemaal niet leuk ben? Maar ook ervaringen uit het verleden die emotionele littekens hebben achtergelaten kunnen zorgen voor een onzeker gevoel.
Als je bindingsangst ervaart vind je het moeilijk om je aan iemand te hechten. Wanneer een contact emotioneel of fysiek gezien te intiem wordt neem je afstand. Contacten blijven vaak oppervlakkig. Je vindt het moeilijk om een commitment aan te gaan en krijgt binnen een relatie al snel een beklemmend gevoel.
Uit onderzoek blijkt dat een huwelijk in de eerste tien jaar twee grote dieptepunten kent. De eerste dip komt in het vierde jaar en de tweede grote dip in – je raadt het al – jaar zeven. Bij de eerste grote problemen probeert een koppel er vaak alles aan te doen om de relatie te redden.
Het is mogelijk dat mannen intimiteit gaan vermijden zodra ze geen gevoelens meer voor hun partner hebben. Dus als je vriend bijna nooit seks initieert of hij opeens niets meer probeert in de slaapkamer is dat een van de signalen dat hij niet meer van je houdt.
Je partner hoort je te accepteren zoals je bent, zo niet, dan is dat een red flag in je relatie. Het kan soms ook lastig te herkennen zijn, omdat het vaak heel onschuldig begint. Denk aan signalen zoals het veranderen van je haar of de manier waarop je praat. Als je dit herkent dan zit je niet in de juiste relatie.