Je kan het overigens ook zien: kweekzalm is vaak iets bleker, terwijl wilde zalm een mooie rode gloed heeft: die krijgt hij door het eten van kreeftjes. Maar ook hier geldt dat de kleur kan worden toegevoegd aan het voer van kweekzalm.
Het eerste wat gelijk opvalt tussen de twee is dat de wilde Sockeye zalm wat rood is qua kleur terwijl de kweekzalm meer roze / oranje is. Dit komt door het verschil in voeding. De krill en schaaldieren die de wilde zalm eet, is namelijk rijk aan een antioxidant genaamd astaxanthine.
Wilde zalm zwemt in de vrije natuur en kan eten wat hij maar wil. Het 'tegenoverstelde' van wilde zalm is gekweekte zalm. Deze zalm leeft niet in de vrije natuur en krijgt vooral plantaardige voeding. Hierdoor heeft een gekweekte zalm bijvoorbeeld minder kleur, een olieachtige structuur en is minder stevig.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen gerookte zalm die er raar uitziet of niet goed ruikt.
Waar komt de wilde Sockeye zalm vandaan? Deze duurzaam wild gevangen wilde Sockeye zalm uit Alaska heeft het MSC keurmerk*. Omdat de vissen wild worden gevangen door gebruik te maken van Kieuwnetten (staand want). De sockeye zalm bevat geen antibiotica of andere toevoegingen.
Om gekweekte zalm zijn roze kleur te geven, zijn additieven nodig om het van nature witte en grijze vlees in roze vlees te veranderen , maar de kleur is nog steeds lichter dan die van wilde zalm. Wilde zalm is meestal dieprood/oranje en omdat hij minder vet is, zijn de strepen vet minder zichtbaar of niet aanwezig.
Het leefgebied van zalm ligt inde Atlantische oceaan vanaf Noord-Spanje tot de Barentszzee, in de Noordzee en de Baltische zee en de hierop uitmondende rivieren. In Nederland wordt deze soort tegenwoordig aangetroffen in de Maas, Rijn en het Haringvliet.
"Zowel wilde als gekweekte zalm kunnen verontreinigingen bevatten zoals PCB's, dioxines, bepaalde pesticiden en zware metalen, bijvoorbeeld methylkwik. Deze stoffen zijn potentieel kankerverwekkend. Bij regelmatige consumptie kunnen ze zich ophopen in het menselijk lichaam.
Blijf zalm eten! Zalm bevat veel eiwitten en omega-3-vetzuren die goed gedocumenteerde voordelen bieden voor het hart en de hersenen. Wilde zalm is een goede keuze en gekweekte zalm is een goed alternatief . Vrouwen in de vruchtbare leeftijd en jonge kinderen moeten vis blijven eten waarvan bekend is dat deze weinig verontreinigingen bevat.
Fish Tales Sockeye gerookte wilde zalm bestellen | Albert Heijn.
De zalm van Albert Heijn komt uit Noorwegen.
Wilde zalm is (zoals de naam al doet vermoeden) geen gekweekte zalm, maar zwemt in de vrije natuur en heeft daar toegang tot een grote variëteit aan voedsel. Ze eten voornamelijk planktonkreeftjes en garnalen, waar ze hun extra rode kleur van krijgen.
Bij het kopen van zalmproducten moet u daarom op het MSC-keurmerk letten. Wilde zalm met het MSC-keurmerk voldoet aan de richtlijnen van de MSC-standaard. Het is gegarandeerd afkomstig van duurzame visserijen waarvan de visserijmethoden zowel de bestanden als het ecosysteem respecteren en beschermen.
Het Voedingscentrum is duidelijk: gekweekte zalm in Nederlandse supermarkten is niet ongezond. “In Nederland worden voedingsmiddelen streng gecontroleerd. Er zijn ook strenge regels rondom antibiotica of andere dingen voor kwekerijen.
Kortom, alle Atlantische zalm die u koopt is gekweekt, of het nu Noorse zalm is of niet. Er bestaan wilde Atlantische zalm, maar hun aantal is afgenomen en ze zijn ongelooflijk moeilijk te vinden. Door vernietiging van hun leefgebied en overbevissing worden ze nu beschouwd als een bedreigde diersoort.
Duw met een vork of vinger voorzichtig op de zalm.Als de zalm in stukken uiteen valt, dan is de zalm gaar. 2. Kijk naar de zijkant van de zalmmoot; zie je van boven en onder dat de zalm mooi roze van kleur is en de eiwitten wit zijn gestold, dan is de zalm gaar.
Kweekzalmen zijn – net als vleeskippen – doorgefokt op snelle groei, waardoor ze veel sneller groeien dan hun wilde soortgenoten. Dit leidt onder andere tot hartproblemen, misvormingen van de wervelkolom en hogere stressgevoeligheid. Zalmen met misvormingen hebben vaak hun hele leven ernstige last hiervan.
Het moet duurzaam geproduceerd en verantwoord verkregen zijn. Met 90% van de visbestanden ter wereld die volledig of zelfs overgeëxploiteerd worden, is deze manier van denken vooral relevant voor ons assortiment zeevruchten. We streven ernaar om alleen zalm te verkopen en serveren van ASC-gecertificeerde kwekerijen .
Als uw lichaam zalmproteïnen verwart met schadelijke stoffen, dan is het mogelijk dat u een zalmallergie heeft . Dit kan een groot aantal negatieve tekenen en symptomen veroorzaken, variërend van mild tot ernstig. Enkele van de meest voorkomende tekenen en symptomen van zalmallergie zijn: galbulten, jeuk of roodheid op de huid.
Vermijd gekweekte Atlantische zalm uit Canada, Chili, Noorwegen of Schotland , tenzij u deze koopt bij bedrijven die zich inzetten voor duurzame vis, ASC-gecertificeerd zijn of u kunt bevestigen dat de vis afkomstig is van een Good Alternative-bron (scroll naar beneden voor meer informatie).
Biologische kenmerken
De wilde zalm is een gestroomlijnde vis die voornamelijk vis en kleine garnaaltjes eet in zee, wat zorgt voor een wit vlees. De rode kleur van zalm komt van de kleurstof astaxanthine die de vis binnenkrijgt via het eten van garnalen.
Het Nederlandse familiebedrijf Sea Fresh levert zijn heerlijke verse vis reeds jarenlang aan Lidl. De zalm wordt verantwoord gekweekt in de prachtige heldere fjorden van Noorwegen en draagt het ASC-keurmerk.
Terwijl gekweekte zalm vaak goedkoper en makkelijker verkrijgbaar is, biedt wilde zalm meer gezondheidsvoordelen dankzij het hogere gehalte aan omega-3 vetzuren en het lagere vetgehalte. Bovendien loop je met wilde zalm minder risico op blootstelling aan schadelijke chemicaliën en antibiotica.
De zalm wordt gekweekt in Noorwegen en is ASC-gecertificeerd. De keten is gesloten en daardoor transparant, we weten precies wat voor leven de zalm heeft gehad en waar de zalm vandaan komt. 1 portie zalm van 140 g bevat voldoende omega-3-vetzuren om te voorzien in de behoefte voor een hele week!
Wilde zalm vind je in het ijzige noorden, maar waar koop je wilde zalm in Nederland? Simpel: bij Urker Vishandel Hakvoort. De wilde zalm wordt eerst duurzaam gevangen in Alaska (de bekende Sockeye zalm) of Noorwegen. Vervolgens kun je de wilde zalm bestellen en kakelvers afhalen vanuit heel Nederland.