De eerste keer dat de frieten het vet induiken, moet de temperatuur rond 160ºC zijn. Bak de frieten ongeveer 4 à 5 minuten, zodat ze wel gaar maar niet goudbruin zijn. Daarna laat je de frieten uitlekken.
Je frietjes zijn klaar als ze beginnen te 'zingen' (ze zwemmen dan aan de oppervlakte van je friteuse). Schud je frietjes goed af en laat ze gedurende een halfuur afkoelen en uitlekken op keukenpapier.
Twee keer frituren
De eerste keer gaan ze 5-6 min in frituurvet van ±160°C. Je bakt ze voor om gaar te laten worden. Ze zijn dan nog bleek van kleur. Pas bij de tweede keer krijgen ze hun knapperige korstje als je het vet te verhit tot 180°C en de friet in 1-2 min.
Verwarm de frituurpan tot 180 graden. Bak de voorgebakken patat af in kleine porties tegelijk. Haal de frietjes uit de frituurpan als ze drijven en mooi goudbruin kleuren. 2-3 minuten is voldoende.
Zet de friteuse op 150-170 °C (afhankelijk van het seizoen en het type aardappelen) en laat de frituurolie op temperatuur komen. Zodra het controlelampje uitdooft, laat je de frieten ongeveer 5 minuten bakken (afhankelijk van de dikte van de frietjes).
Pocheer de frieten eerst op 140° en laat ze goed afkoelen. Nu hebben ze nog geen kleur en zijn ze niet krokant. Bak ze nadien een tweede keer op 170-180°C en dan heb je goudbruine, krokante frieten. Let wel: Bak nooit te grote hoeveelheden in één keer, want dan gaat het mis.
Laat de frieten hierna uitlekken (bijvoorbeeld op keukenpapier) en afkoelen. Verwarm de frituur vervolgens tot 190 ºC. Bak de frieten 4 minuten tot ze mooi bruin zien.
Rijg ze om-en-om aan een satéprikker, waarbij je begint en eindigt met een plak gehaktbal. Verhit de frituurpan tot 180 C° en bak de berenhap in 4 minuten tot de ui goudbruin is. Serveer meteen met pindasaus nu het nog lekker warm is. Herhaal tot al je gehaktballen tot berenhappen zijn omgetoverd.
Bak de friet voor
Voor een extra knapperige textuur is voorbakken enorm belangrijk. Verhit je frituurpan of gebruik een ruime pan met olie tot 150-160 graden Celsius. Bak de frietjes in batches gedurende 4-5 minuten tot ze licht goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier terwijl je de rest bakt.
Waarom precies? Het water zou al het zetmeel dat aan je frieten hangt, wegspoelen. En het is net het zetmeel dat voor een knapperig resultaat zorgt. Maak je dunne frietjes, zoals stroaardappelen (pommes pailles, 2 mm) of de iets dikkere variant pommes allumettes (4 mm)?
Het opwarmen van de friteuse duurt lang. Het duurt gewoonlijk 10 tot 18 minuten voordat de frituurpan op temperatuur is en klaar is voor gebruik. Hoe lang dit precies duurt is afhankelijk van de hoeveelheid olie in de pan en het vermogen van het verwarmingselement.
Schil de aardappels. Snijd ze in de lengte in plakken en dan in frieten. Leg de frieten in een grote kom met water en 15 gram zout en laat dit een half uur staan. Het zoute water trekt vocht uit de aardappels, waardoor ze knapperiger worden tijdens het bakken.
Verhit de olie tot 175 ºC. Frituur de frites in kleine porties ca.3 min tot ze goudbruin en krokant zijn. Frites met schuimspaan in warme schaal scheppen, met zeezout bestrooien en een paar keer omschudden.
Draai het vuur dan hoog en bak tot ze goudbruin en knapperig zijn. Temperaturen staan hieronder vermeld, maar hier is geen thermometer voor nodig. Gebruik in plaats daarvan je zintuigen: luister naar de olie die sist en kijk hoe de aardappelen goudbruin worden en naar boven drijven als ze gaar zijn .
SLAPPIGE, VETTE FRIETJES
Vuile olie . Olietemperatuur te laag. Slechte warmteterugwinning van de frituurpan. Slechte kwaliteit friet.
Je kunt de snacks eerst ontdooien in de koelkast. Dan is de frituurtijd voor de meeste snacks drie tot vier minuten. Bevroren heeft een snack rond de vijf minuten baktijd nodig.
Wat betreft temperatuur kun je het beste frituren tussen 150 en 175 graden Celsius. Als je lager dan 150 graden frituurt, neemt het eten veel vet op en is de smaak van je frites of snack minder. Boven de 175 graden kan het eten aan de buitenkant verbranden voordat de binnenkant gaar is.
Verwarm de olie tot de juiste temperatuur: maximaal 175 °C. Bij lage temperaturen nemen de producten veel olie op en zijn ze dus vetter. Ook bestaat dan de kans dat je product niet goed gaar wordt. Boven 175°C kan het product aan de buitenkant verbranden terwijl de binnenkant nog niet gaar is.
De eerste keer dat de frieten het vet in duiken, moet de temperatuur rond 160ºC zijn. Bak de frieten ongeveer 4 à 5 minuten, zodat ze wel gaar maar niet goudbruin zijn. Daarna laat je de frieten uitlekken, voordat ze voor de tweede maal het vet in gaan. Houd ze een half uur apart totdat ze op kamertemperatuur zijn.
Houten lepel
Ook met een eenvoudige houten keukenlepel test je heel makkelijk de temperatuur van de olie in je pan. Dop de steel van je lepel voorzichtig in de olie. Als er luchtbelletjes verschijnen, is je olie heet genoeg en kan het bakken beginnen. Dit trucje lukt trouwens ook prima met eetstokjes!
Over het paneren van de vis valt nog wel te discussiëren maar over de friet zijn alle Britten het eens: daar hoort zout en een paar druppels azijn overheen.
Zetmeel is een goede bondgenoot, maar te veel zetmeel kan de kwaliteit van uw frietjes aantasten. Daarom raden we aan om de aardappelen te spoelen na het schillen. Sommige mensen dompelen hun frietjes zelfs nog een keer onder in koud water als ze in staafjes zijn gesneden.
het bruinkleuren gebeurd bij 140 graden of hoger. waarschijnlijk bak jij je friet voor op een hogere temperatuur of je bakt ze misschien helemaal niet voor. (blancheren = kort beetgaar koken , in dit geval net niet beetgaar 100 graden) op deze manier garen ze voordat ze kleuren.