Je ruikt dan een zure of weeïge geur aan de soep, hoewel je aan de buitenkant niet wat hoeft te zien. Soms zie je ook dat de soep wat begint te schiften, of dat er stukjes op de bovenkant drijven. Als je dan een vreemde of zurige geur ruikt, de soep weggooien.
Je kunt het beste vaststellen of verse soep niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de verse soep niet meer goed ruikt, zuur of beschimmeld is, moet je de verse soep weggooien.
Verdeel de soep in kleine portie en laat deze snel afkoelen. Bijvoorbeeld door de bakjes in een grote bak met koud water te zetten. Zet de bakjes vervolgens in de koelkast om verder af te koelen tot maximaal 7 °C. Zo kun je de soep 2-3 dagen bewaren.
De bacteriën vormen sporen. Als de soep afkoelt, meestal als de soep op het aanrecht staat af te koelen omdat de soep nog te warm is om in de koelkast te zetten, of in te vriezen, ontwikkelen deze sporen zich tot bacteriën. Ze vermenigvuldigen zich snel, en daardoor kan de soep bederven.
Is de kans op voedselvergiftiging of voedselinfectie in zo'n situatie aanwezig? De soep zou hooguit zuur kunnen worden en het vlees wel bederven.Je zou er dan ziek van kunnen worden. De soep moet eigenlijk wel koken als de rauwe balletjes erin gaan totdat ze gaar zijn.
Zuur kun je daarnaast op een chemische manier neutraliseren door er een base aan toe te voegen. "In de keuken is dat baking soda. Roer eenvoudig wat van het poeder door het gerecht. Pas op dat het niet doorslaat naar de andere kant, dan moet je weer zuur toevoegen", waarschuwt Mariën.
Soepen in een zak of blik uit de supermarkt hebben vaak een THT-datum op de verpakking vermeld staan. Dit betekend 'tenminste houdbaar tot', het is een soort adviesdatum. De soep kan na die datum nog goed zijn. Ruikt het nog goed en ziet het er niet gek uit, dan kunt u deze nog veilig eten.
Wacht met weggooien! Hij kan nog prima door naar vervolgstation vriezer. Verse soep blijft 3 maanden goed bij een temperatuur van -18 °C. Houd voor kant-en-klare soep 8 weken aan.
Is de verpakking geopend?Dan kun je de spliterwten zeker 1 jaar bewaren.
Je kunt er natuurlijk óók voor kiezen om de erwtensoep in een vershoudbakje te doen, als je de pan nodig hebt voor andere gerechten. Je kunt de erwtensoep (snert) nu zo'n twee dagen bewaren in de koelkast.
Hoe lang kun je erwtensoep in de vriezer bewaren? Je kan erwtensoep (volgens de juiste methode) maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren. Dus, binnen 2 uur na bereiding in de vriezer hebben gelegd. Om het nog sneller te laten afkoelen kan je het beste kleine bakjes gebruiken en achterin het vriesvak te leggen.
Is de temperatuur daarna weer gunstig (ergens tussen 7°C en 60°C), dan groeien deze sporen uit tot normale bacteriën. En zolang de temperatuur niet beneden 7°C komt, vermenigvuldigen deze bacteriën zich snel. Met bedorven zure erwtensoep als gevolg.
Net als bij de zelf gemaakte soep, kan deze dus ook een keer opgewarmd worden. Eén keer, maar geen 2 keer. Soep uit blik kun je dus geen tweede keer opwarmen, althans dat is niet verstandig. De regel is eigenlijk dat alle kliekjes slechts één keer opgewarmd kunnen worden, wat voor kliekjes is verder niet belangrijk.
Je hebt het vast wel een keer meegemaakt: je schenkt room bij de soep en opeens zie je allemaal kleine korreltjes ontstaan. Hè getsie, de soep is gaan schiften! Dat komt doordat water en vet zich van elkaar gaan scheiden en de eiwitten zich niet langer kunnen binden. Dat veroorzaakt die korrelige structuur.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Kun je soep buiten de koelkast bewaren? Ja, je kunt heel kort soep buiten de koelkast bewaren, maar doorgaans niet langer dan maximaal twee uur.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Rijst. Witte rijst, basmatirijst en pandanrijst die verpakt zijn in een luchtdichte verpakking kun je eeuwig bewaren.
Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht. Door ze eerst goed te wassen in een zeef of vergiet, is de hoeveelheid schuim die ontstaat minder.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Volgens Ineke Hoeksema zorg je dat je erwtensoep de goede dikte krijgt door je bouillon niet in één keer toe te voegen. ,,Wanneer je alles er in één keer in gooit kan je soep heel waterig worden. Als je het stap voor stap toevoegt, kun je zelf bepalen hoe dik de snert zal worden.”
Bij erwtensoep ontstaat er eiwitschuim. Schep het schuim er met een schuimspaan af.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
"De textuur, smaak en kleur van het voedingsmiddel kunnen licht veranderen na de houdbaarheidsdatum, maar het product blijft nog steeds veilig om te consumeren." Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden.
Behalve als specifiek in de wet is aangegeven dat een houdbaarheidsdatum niet verplicht is. Op bederfelijke producten staat een uiterste consumptiedatum ('te gebruiken tot').Op alle andere levensmiddelen staat de datum van minimale houdbaarheid ('ten minste houdbaar tot').