Weet u niet zeker of het vrijwaringsbewijs dat u van de koper hebt ontvangen echt is? Dan kunt u het documentnummer via de website van het RDW controleren.
Trek je kenteken even na bij deze site van de RDW. Er staat ook bij wanneer het voertuig op naam is gekomen, dus je kan zo controleren of de auto ook echt is overgeschreven. Heel simpel! https://ovi.rdw.nl/ Toegevoegd na 40 seconden: Je krijgt als het goed is alleen een vrijwaringsbewijs, verder hoef je niets te doen.
Als u het vrijwaringsbewijs kwijt bent, kunt u via de RDW een uittreksel aanvragen van uw persoonlijke gegevens in het RDW-kentekenregister. Dit uittreksel bestaat uit alle geregistreerde persoon- en voertuiggegevens tot 9 jaar terug. De kosten voor het opvragen van een uittreksel zijn €4,50.
Hoe kan ik een nieuw vrijwaringsbewijs aanvragen? Via de RDW kun je een uittreksel aanvragen van jouw persoonlijke gegevens in het kentekenregister. Je kunt dit online doen via de website van RDW, of schriftelijk.
Wat is een vrijwaringsbewijs? Een vrijwaringsbewijs is een document waarmee je kunt bewijzen dat het kenteken van je auto niet meer op jouw naam staat. Je bent dan geen kentekenhouder meer. Dit houdt in dat je niet meer verantwoordelijk bent voor wat er met je auto gebeurt.
De koper krijgt van de medewerker een vrijwaringsbewijs. Dit bewijs moet u van de koper krijgen. Hiermee bewijst u dat het voertuig niet meer op uw naam staat.
Er is geen wettelijk verplichte bewaartijd voor een vrijwaringsbewijs. We raden je wel aan om je vrijwaringsbewijs altijd te bewaren. Als je in het bezit bent van een origineel vrijwaringsbewijs loop je geen enkel risico bij eventueel valselijk gebruik van het kenteken en bij een eventuele administratieve fout.
Het vrijwaren van een auto vindt automatisch plaats bij het overschrijven op een andere naam en dient de voormalige eigenaar het bewijs goed te bewaren.
Stap 2: Online overschrijven bij de RDW
De auto is pas overgeschreven als de betaling is verwerkt. Doorgaans gaat dit zeer snel, maar in sommige gevallen dan dit een paar uur duren. Je ontvangt na betaling een mail met daarin een link om de huidige status van je aanvraag te kunnen checken.
Als u geen vrijwaringsbewijs heeft ontvangen kunt u geen nieuwe aanvragen, maar wel een uittreksel van uw persoonlijke gegevens in het RDW-kentekenregister. Dit zijn al uw geregistreerde persoons- en voertuiggegevens van de afgelopen 9 jaar. Hierin staat dus vermeld ook wanneer een kenteken is overgeschreven.
Een overschrijvingsbewijs heb je nodig wanneer je je auto wegdoet. Dat wil zeggen: verkoopt of laat slopen. Met het overschrijvingsbewijs kan je de auto overschrijven op een andere naam. Hiervoor heb je naast het papieren overschrijvingsbewijs ook de tenaamstellingscode en het voertuigenbewijs nodig.
Een kenteken online overschrijven kan alleen via de RDW website (Rijksdienst Wegverkeer). Hiervoor moet je inloggen met je DigiD-code. Tip: download de DigiD app, super makkelijk! Daarnaast heb je ook nog twee documenten nodig voor het overschrijven van je auto (kenteken):
Documenten overhandigen na overschrijving
Dit bewijs moet jij als verkoper opvragen bij de koper. Het is hierom wel handig om mee te gaan om het kenteken over te schrijven. Met een vrijwaringsbewijs kun je daarna meteen aantonen dat de auto niet meer in jouw bezit is en kun je de autoverzekering opzeggen.
Koopt u een voertuig bij een door de RDW erkend voertuigbedrijf? Dan kan dat bedrijf de overschrijving meestal direct voor u regelen. U hoeft dan alleen een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.
Aanvragen van het kenteken voor een nieuwe auto duurt niet lang wanneer het gaat om modellen die al in de showroom van de dealer staan. Het voorwerk is immers al verricht en duurt het ongeveer 2 tot 3 werkdagen voordat het kenteken in de post wordt ontvangen.
Ja dit kan, maar alleen als je aantoonbaar gemachtigd bent door de rechtsgeldige eigenaar van de te verkopen auto. De mogelijkheid van machtigen geldt zowel voor particulieren als voor bedrijven.
Zo'n vrijwaringsbepaling gaat ver, mogelijk verder dan het vergoeden van schade waarvoor je aansprakelijk bent. Het kan dus hoge (onvoorziene) kosten met zich meebrengen. En waar bij aansprakelijkheid vaak beperkingen worden opgenomen in het contract, gelden die beperkingen in geval van vrijwaring niet.
Als je een van de delen van het kentekenbewijs kwijt bent, dan moet je een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij het RDW. Zonder deel 1A en deel 1B mag je niet op de openbare weg rijden en zonder deel 2 kun jij je auto niet verkopen. Je kunt online, telefonisch of schriftelijk een nieuw kentekenbewijs aanvragen.
Sinds 1 april 2021 kunt u dit controleren in het kentekenregister van de RDW. Motorrijtuigen zoals een auto of aanhangwagen met een tenaamstellingsblokkade, kunt u niet overschrijven op uw naam. Auto's die voor 1 april 2021 in beslag zijn genomen hebben geen vermelding in het kentekenregister van de RDW.
Je auto vrijwaren bij verkoop kan in principe op twee manieren. Als je de auto verkoopt of inruilt bij een autobedrijf dan zorgt men ervoor dat je meteen het RDW vrijwaringsbewijs ontvangt. Hetzelfde geldt wanneer je de auto verkoopt aan een sloopbedrijf, dan ontvang je van het sloopbedrijf het vrijwaringsbewijs.