Veel meer of juist minder gaan eten en daardoor aankomen of afvallen. Een verandering in het energielevel (of verlies van interesse in dingen die hem eerder wél interesseerden). Stijfheid of moeite met opstaan en traplopen. Meer slapen dan normaal, of andere gedragsveranderingen.
Eventuele signalen van pijn bij honden:
trillen of bibberen. verhoogde hartslag en ademhaling. verandering in beweging. verandering in houding.
Raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts. Hoewel honden niet kunnen huilen zoals mensen, kunnen ze wel geluid maken dat klinkt als 'janken' en jammeren. Bijvoorbeeld als ze pijn of verdriet hebben, alleen zijn of een traktatie willen. Vergelijk bepaalde uitdrukkingen van een hond niet met menselijke emoties.
Bij aanraken van de buik kan het dier de buikspieren abnormaal aanspannen. Bij buikpijn zie je vaak ook verschijnselen als buikborrelen, misselijkheid (smakken, slikken, geeuwen, boeren), winderigheid of gras eten. Sommige dieren laten het eten staan, geven over en/of hebben minder goed gevormde ontlasting / diarree.
Paracetamol maximaal 5 dagen geven aan honden. De gebruikelijke dosering bij honden is 15-20mg per kg lichaamsgewicht 3-4x per dag. Het is belangrijk bij gebruik bij de hond dat de voorgeschreven dosering strikt wordt gevolgd. Geef niet meer en niet langer dan voorgeschreven.
Honden reageren minder heftig op paracetamol. Bij honden is 250 mg/ kg dodelijk, maar er is sprake van een zeer grote variatie tussen individuen. Bij een dosering van 100-150 mg/ kg kunnen al vergiftigingsverschijnselen ontstaan. Een dosering die wel gebruikt wordt voor honden is 15 mg/kg, maximaal 3 maal daags.
Pijn herkennen
Acute pijn is vrij gemakkelijk te herkennen bij een hond. Het dier zal bij aanraking zich terugtrekken, piepen, janken, gillen of zelfs agressie kunnen vertonen. Dit is een reflex op heftige pijn. Hier kan de hond niets aan doen.
De arts zal bij pijn altijd de oorzaak van de pijnprikkel bij uw hond proberen weg te nemen. Daarnaast is het bestrijden van pijn met medicijnen van groot belang. Pijnstilling is, net als bij mensen, belangrijk om de 'normale' dingen te kunnen doen: goed slapen, drinken en eten.
Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen.
Mogelijk is uw hond angstig of is hij erg geschrokken. Vuurwerk en onweer worden door veel honden als spannend ervaren en kunnen de aanleiding zijn om te gaan trillen. Ook dierenartsbezoek heeft soms een tril-effect bij de hond.
Net als mensen, gaan honden vaak trillen wanneer ze bang zijn. Dit komt door de adrenaline die door de bloedvaten gepompt wordt. Denk je dat je hond bang is? Probeer hem dan te troosten, en zorg voor afleiding.
Kreupele honden willen vaak graag lopen, ze kwispelen en springen en rennen en ze piepen zelden. Maar een hond die mankt moet aan de korte lijn en mag niet te lang lopen. Liever 4 keer per dag 10 minuten dan een keer een half uurtje. Als uw hond kreupel loopt mag u best even wachten met het bezoek aan uw dierenarts.
Gedrag. Als baasje kun je soms aan het gedrag van je hond merken dat hij zich niet lekker voelt, of gewoonweg ziek is. Als je hond zijn mand niet uit wil komen, zijn eten laat staan, minder enthousiast reageert wanneer je thuiskomt, of geen zin meer heeft om te spelen.
Hoe lang mag een hond ziek zijn en koorts hebben? Zolang de hond eet en drinkt dan mag hij 2-4 dagen koorts hebben. Wanneer het dier niet wil eten en/of drinken dan kun je beter de dierenarts waarschuwen. Dit doe je ook wanneer de koorts langer dan 4 dagen aanhoudt.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Metacam en Rimadyl zijn zogenaamde NSAIDs, of wel niet-steroide ontstekingsremmers. Deze middelen hebben een koortsverlagende, pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Dit zijn echte medicijnen die je alleen op recept via je eigen dierenarts kunt krijgen.
Pijnstillers voor honden mag je enkel in overleg met je dierenarts toedienen. Pijnstillers zijn een van de meest voorkomende groepen medicijnen die door dierenartsen worden gebruikt. Ze verlichten pijn bij honden en dragen zo bij aan een aanzienlijke verbetering van de levenskwaliteit.
Ibuprofen mag nooit aan honden en katten worden gegeven. De kans op vergiftiging is groot. Er zijn veel betere alternatieven voor de hond of kat. Heeft uw dier pijn en wilt u hem een pijnstiller geven, overleg dan met uw dierenarts welke voor uw dier meer geschikt is.
Aspirine kan nauwelijks veilig worden gebruikt als pijnstillers voor honden. Het is een NSAID en vermindert zwelling, pijn, de ontsteking en vermindert de koorts. De toxische ofwel giftige dosis ligt heel dicht bij de werkzame dosis. Daarom is het belangrijk om heel voorzichtig te doseren.
Al eeuwenlang bekend om de ontstekingsremmende werking is Kurkuma (geelwortel). Kurkuma kan bij honden probleemloos worden toegediend. Ook zalmolie staat bekend om de ontstekingsremmende werking en verlicht klachten bij bijvoorbeeld artritis en reumatische aandoeningen.
Hoe weet je of een hond koorts heeft
Warme oren en een warme, droge neus zijn geen goed teken. De neus van een hond moet koud en nat zijn. Net als bij mensen kan een hond met koorts staan rillen, maar dan niet van de kou maar van de koorts.
Een hond kan tevens mank gaan lopen omdat hij zich verstapt en een spiertje verrekt. Ook als je hond zijn poot verzwikt kan dit een tijdje zeer doen. Wel is het verstandig om even goed het pootje en zooltje te inspecteren om te kijken of je hond niet in glas is gestapt.