Bij aankoop horen verse dadels dik en vochtig te zijn met een gladde schil en een enigszins knapperige structuur.Ze zijn rijp als de schil glanzend bruin van kleur is. Onrijpe dadels zijn eerder goudkleurig. Ze zijn harder en minder honingachtig, maar goed eetbaar.
De dadels zijn donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Het drogen van een dadel zorgt ervoor dat deze steenvrucht langer bewaard kan blijven. Zolang je een gedroogde dadel op een koele, droge en donkere plek bewaard, kan deze lekkernij tot wel acht maanden goed blijven. Het is hierbij belangrijk dat de gedroogde dadels niet in contact komen met vocht.
Ze zijn lekker sappig en hebben zacht vruchtvlees. Een verse dadel eet je lekker uit het vuistje of gebruik je in gerechten, de toepassing is niet anders dan die van een gedroogde. Wacht wel met eten tot ze goed rijp zijn, de schil van een onrijpe dadel is vrij taai en een onrijpe dadel is ook niet zo lekker zoet.
Als je verlangt naar iets zoets, zijn dadels zeker aan te raden – maar wel met mate. Vanwege de vele calorieën en het hoge suikergehalte wordt aanbevolen om niet meer dan drie tot vijf dadels per dag te eten. Meestal heb je er echter ook niet veel meer nodig – de vrucht is immers een grote bron van verzadiging.
Dadels bevatten veel oplosbare vezels die van belang zijn voor een goede spijsvertering. Vezels nemen namelijk veel vocht op, de vezels trekken water naar het spijsverteringskanaal. Dit helpt tegen constipatie.
De 7 dadels wegen in totaal 70-100 g en bevatten exact voldoende vitamines en mineralen die het lichaam voorziet van de benodigde vitamines en mineralen voor het lichaam. De 7 dadels wegen samen 70 g wat betekent dat je 70 mg calcium binnen zal krijgen wat goed is voor je botten.
Deze combinatie staat voor geluk, voorspoed en vruchtbaarheid. Men eet er dan altijd 1 of 3 of meer, maar altijd een oneven aantal. Dit, omdat de profeet Mohammed dit ook deed, en de meeste moslims op dezelfde manier proberen te leven als hij.
Medjoul dadels zijn groter, zachter en een stuk smaakvoller en liggen bij het verse fruit. De kleine harde variant is vaak bewerkt (gekonfijt), medjoul dadels zijn dat niet. Dat is ook gelijk de reden waarom medjoul dadels een stuk prijziger zijn. Het telen en oogsten van deze dadels is erg arbeidsintensief.
Vijgen zijn gezonder dan de dadel. Ze bevatten veel meer vezels en ongeveer hetzelfde aantal aan vitaminen en mineralen. Gedroogde vijgen bevatten aardig wat vitamine B6, vitamine C en vitamine B11. Ze zijn ook erg rijk aan kalium.
Het testosteronverhogende effect van dadelpittenthee. Dadels kun je vers of droog eten en ze zijn ook nog eens gezond. Er kleeft alleen wel een klein gevaar aan deze vrucht: als je even niet oplet, vernaggel je je gebit op die bikkelharde pit.
Dadels zijn ontzettend gezond. De reden daarvan is dat dadels enorm veel belangrijke voedingsstoffen bevatten. Zo zijn ze rijk aan vezels, wat onder andere de spijsvertering en de darmgezondheid positief kan beïnvloeden. Daarnaast geven de vezels een lang verzadigd gevoel wat kan helpen bij het lijnen.
Er zijn vele verschillende soorten dadels, maar de medjoul behoort tot de beste dadel ter wereld. Medjoul dadels zijn boomvruchten die voornamelijk te vinden zijn in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar ze kunnen ook worden gekweekt in een aantal woestijnachtige gebieden op andere plekken op de wereld.
Dadels schoonmaken
Dat kun je vaak met de vingers doen door de vrucht met de nagels ietwat te openen. Anders met een mesje even insnijden. Dan kan de pit, waar bijvoorbeeld zeep van gemaakt kan worden, er zo uit halen. De schil mag dan soms wat taaier zijn, maar wordt normaliter niet verwijderd.
Belangrijke producenten van dadels zijn volgens de FAO: Egypte: 1,100,000 ton (16.2% van de wereldproductie) Iran: 880,000 ton (13.0%) Saoedi-Arabië: 830,000 ton (12.3%)
Als je dadels erg droog zijn of als je geen krachtige blender hebt, zal het weken van de dadels in water helpen. Leg de dadels 30-40 minuten in lauw water om ze zacht te maken.
Neem wat de natuur je geeft, zei de profeet Mohammed: pak een dadel, eet meloenen tegen de dorst en respecteer de dieren. "Zeker tijdens ramadan, waarin het draait om het beheersen van behoeften en je gulzigheid is het laten staan van vlees juist goed.
Verse dadels bestaan voor ruim 30 procent uit suikers. Bij gedroogde dadels loopt dat op tot wel 70 procent. Ter vergelijking: het suikergehalte van bananen ligt op 20 procent, van druiven op 16 procent.
Andere etiquette bij Eid en het Eid gebed
Je zegt bijvoorbeeld: (Allaaho Akbar, Allaaho Akbar, Laa ilaaha illallaah. Allaaho Akbar, Allaaho Akbar Wa lillaahilhamd) . Deze Takbeer eindigt met aanvang van het Eidgebed. Het Eidgebed kun je dit jaar thuis verrichten, gezamenlijk met de rest van het gezin.
Wat zeg je deze dag tegen je islamitische collega? Tijdens het Suikerfeest wenst iedereen elkaar Eid Mubarak ('een gezegend feest').
Deze maaltijd noemen de moslims iftar. Volgens de overlevering beëindigde Mohammed zijn vastenperiode met een glas water en drie dadels. Deze traditie wordt door veel moslims in ere gehouden, door drie dadels te eten als start van hun iftar.
Verse of ontdooide dadels zijn 2 dagen houdbaar in een plastic zakje in de koelkast. Gedroogde dadels zijn lang houdbaar, wel maanden. Bewaar ze op een droge, koele plek. Bij erg lang bewaren kunnen ze wel uitdrogen en versuikeren.
Verse dadels bevatten minder suiker en koolhydraten. Dit is helemaal het geval wanneer deze vruchten op een natuurlijke en duurzame wijze geproduceerd worden, zoals bij ons het geval is. Wij voegen geen extra suikers en andere additieven toe. Daarom kan verse dadels eten prima als je diabetes hebt.
Er zitten 8 kilocalorieën in 1 stuk (6 gram) verse dadels. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'verse dadels'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.