Hoe weet ik of de sperziebonen uit blik/glas niet goed meer zijn? De sperziebonen zijn dan beschimmeld, verkleurd of troebel. Dit bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of zelfs proeven. Goed wassen, puntjes eraf snijden, eventueel in tweeën breken en met water aan de kook brengen.
Daarnaast moeten de bonen een mooie heldergroene kleur hebben, wat duidt op hun versheid. Om sperziebonen na het schoonmaken langer te bewaren, kun je ervoor kiezen om ze in water te bewaren. Nadat je de bonen hebt schoongemaakt, plaats je ze in een kom met koud water. Dit helpt om ze fris en knapperig te houden.
Dus als u een gevlekte schil, donkere vlekken of zichtbare sporen van schimmel ziet , moet u ze weggooien. Ongebruikelijke geuren — gedroogde bonen mogen geen sterke geur hebben. Als u iets ranzigs ruikt wanneer u uw zak bonen opent, kan dit een teken zijn van schimmelvorming, fermentatie of uitwerpselen van ongedierte.
TGT-datum (te gebruiken tot)
Dan kunnen bacteriën zich gaan vermenigvuldigen die je vaak niet kunt zien, ruiken of proeven. Gooi de producten dan ook weg als de TGT-datum is verstreken, omdat het dan niet meer veilig is het product te eten.
Hoe weet ik of gedroogde bruine bonen niet meer goed zijn? De bonen gaan schimmelen of kiemen. Dit bederf herken je snel door goed te kijken. Bewaar bruine bonen in glas op een donkere plek om verkleuring te voorkomen.
Houdbaarheid koffiebonen veel te serieus genomen
De datum betekent enkel dat het product niet meer voldoet aan bijvoorbeeld kleureisen. U kunt uw koffiebonen dus nog rustig nuttigen tot wel enkele maanden/jaren na de uiterste houdbaarheidsdatum.
Hoe komt het dat je bonen altijd over het hoofd worden gezien, en wat doe je er nu mee? Maak je geen zorgen; er zit nog genoeg leven in! Als je een beetje baking soda gebruikt , zien je oude bonen er beter uit, smaken ze beter en hebben ze een betere textuur! Ze hebben ook minder tijd nodig om te koken!
Door het vocht krijgen ze bruine vlekken dat heel toepasselijk roestvorming wordt genoemd. Het ziet er onaantrekkerlijk uit, maar geen paniek! Het is niet schadelijk. Zodra de bonen het kokend water raken, trekt het bruin weg en worden je bonen weer heldergroen.
Het eten van slechte bonen kan symptomen veroorzaken zoals misselijkheid, maagkrampen, diarree en braken . In sommige gevallen kan voedselvergiftiging optreden als er schadelijke bacteriën aanwezig zijn.
Bruine vlekken op bonen zijn veelvoorkomende symptomen van een bonenziekte . Veel van deze verschijnselen doen zich zelfs onder dezelfde omstandigheden voor. Het is daarom lastig om te bepalen of het om een schimmel- of bacteriële ziekte gaat.
Veranderde smaak en textuur
Natuurlijk zijn ze nog steeds eetbaar, maar de datum op de blikken bonen moet de maximale versheid en de beste kwaliteit aangeven. Als die datum verstreken is, kan het zijn dat de textuur en smaak van de bonen niet meer aan de hoogste eisen voldoen.
Sperziebonen kun je 1-2 dagen in de koelkast bewaren. Sperziebonen zijn gevoelig voor koudebederf, bewaar ze daarom niet kouder dan 5°C. Sperziebonen kun je eventueel ook 3-5 dagen op de fruitschaal bewaren.
Je gekookte bonen blijven ongeveer 3 tot 5 dagen goed in de koelkast. Om ze te bewaren, laat je de bonen afkoelen na het koken en zet je ze binnen een uur in de koelkast. Door ze snel en gekoeld in de koelkast te bewaren, voorkom je de groei van bacteriën.
Sperziebonen bakken doe je zo. Als er iets makkelijk is, is het wel sperziebonen bakken. Was en snijd de bonen en verhit olie of boter in een pan op middelhoog vuur. Dep de sperziebonen droog, vervolgens kun je ze 8-10 minuten bakken.
Houdbaarheid en bewaaradvies. Je kunt de geroosterde edamame bonen na gebruik het beste luchtdicht afsluiten in een pot, trommel of bakje. Zo behouden ze de knapperigheid en kun je ze nog 4-6 maanden lekker houden. Bewaar op een donkere en koele plek.
Sperziebonen kun je rauw, geblancheerd of al bereid invriezen. Luchtdicht verpakt zijn ze tot 12 maanden in de vriezer houdbaar. Ondanks dat je sperziebonen rauw kunt invriezen, is het aan te raden ze eerst te blancheren (kort voorkoken). Dat zorgt ervoor dat textuur en kleur optimaal bewaard blijven.
Als ze goed worden bewaard, kunnen de bonen tot een week bewaard worden. Als de bonen erg bruin worden of slijmerig aanvoelen , zijn ze bedorven.
De consumptie van gewone bonen (bijv. sperziebonen, sperziebonen) en andere bonen (bijv. rode kidneybonen, witte kidneybonen) zonder de juiste verwerking kan echter voedselvergiftiging veroorzaken vanwege de van nature aanwezige gifstof fytohemagglutinine.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Naarmate de sperziebonen rijpen en ouder worden, en groter en dikker worden , beginnen ze op natuurlijke wijze donkerder te worden.
Koop geen sperziebonen die zacht of slap aanvoelen , bruine vlekken hebben of waarvan de peulen open zijn.
Sommigen zeggen dat ze veilig zijn om te consumeren, maar ik geef de voorkeur aan de veilige aanpak. Ik vermijd het om de peulen te eten. In plaats daarvan dop ik ze en heb ik de bonenzaden gegeten zonder enige nadelige effecten. Bewaar als voorzorgsmaatregel geen zaden van geïnfecteerde gewassen.
Als ze niet van grootte veranderen, of zichtbaar gerimpeld of verschrompeld zijn, zijn uw bonen waarschijnlijk te oud . Als het lijkt alsof slechts een paar bonen gerimpeld zijn, pluk ze er dan uit en ga verder.
Wanneer u bedorven voedsel of producten die mogelijk besmet zijn met botulisme weggooit, doe het voedsel, gezwollen metalen blikken of verdachte glazen potten dan in een zware ondoorzichtige of zwarte vuilniszak.Sluit de zak en doe deze in een gewone afvalcontainer of begraaf deze op een nabijgelegen stortplaats .
Zelfgemaakte verwarmingsmat
Vul met bonen en naai de laatste kant dicht om de zak te sluiten . Verwarm het in de magnetron voor gebruik voor een aangename, warme verlichting. Voeg extra verlichting toe met een paar druppels lavendelolie.