Wanneer is kaki rijp? Kaki fruit is rijp wanneer deze oranjerood, glazig en overrijp ziet. De vrucht voelt dan zacht en is sappig en zeer zoet van smaak. Sharon kan ook worden gegeten wanneer deze nog wat steviger is.
Zien eruit als een oranje vleestomaat. Sommige hebben diepliggende lijnen van de stengel tot aan de onderkant. Smaken doorgaans zoeter. Hoe zachter, hoe zoeter!
Hoe kun je kaki fruit eten? Je kunt kaki fruit met schil en al eten, maar, omdat de schil wat stevig kan aanvoelen, vinden sommige mensen het prettig om de vrucht uit te lepelen. Kaki is heerlijk op zichzelf, maar ook in een dessert, salade, met wat yoghurt bij het ontbijt of in deze makkelijke en snelle kakitaartjes.
Eet kaki met mate
Kaki's zijn heel gezond en bevatten veel vezels, vitamines en mineralen. Té veel van het fruit kan leiden tot stenen in de maag door het stofje tannine wat in de kakivrucht zit. Onrijpe kaki's bevatten heel veel tannine en de zaadjes kunnen het spijsverteringsstelsel verstoppen.
Die weer goed zijn voor de vermindering van ontstekingen en je gezichtsvermogen. Ook zijn deze vitaminen en mineralen cholesterol en bloeddruk -verlagend. De Kaki bevat zoveel vitamine A dat je met het eten van 1 tot 2 stuks per dag al aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zit.
Kaki fruit is rijp wanneer deze oranjerood, glazig en overrijp ziet. De vrucht voelt dan zacht en is sappig en zeer zoet van smaak. Sharon kan ook worden gegeten wanneer deze nog wat steviger is. In tegenstellig tot andere kakisoorten bevat deze soort geen looizuur wanneer deze niet rijp is.
De kaki's rijpen sneller als je ze op de verwarming legt. Ik draai de verwarming in de winter meestal naar een temperatuur tussen de 20-22 graden. Dat is de perfecte temperatuur om het fruit rijp te krijgen. Leg ze een dagje op de verwarming en daarna weer terug in de fruitschaal.
Sharonfruit (kaki) bereiden & bewaren
Je kunt rijp sharonfruit tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Onrijpe vruchten rijpen goed na bij kamertemperatuur.
Kaki smaakt lekker zoet en zacht
Kaki is een rood-oranje exotische fruitsoort die zacht en zoet smaakt. De textuur lijkt op die van mango, zijn smaak komt in de buurt van perzik, banaan of meloen. En je eet hem op zoals een appel, maar dan zonder schil.
Sharon is een merknaam en kaki de vruchtensoort waartoe hij behoort. Kaki is dus net zo'n verzamelnaam als appel of peer. De smaak is erg zoet en heeft iets weg van abrikozen. Je eet de sharonfruit gewoon zo uit het vuistje, met of zonder schil.
De vrucht kan in zijn geheel gegeten worden, ook de schil. In de supermarkt kun je kaki het hele jaar tegenkomen, maar het officiële kaki fruit seizoen is van december tot en met februari.
Er zitten 96 kilocalorieën in 1 stuk (125 gram) kaki. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kaki'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Kaki is een geelbruine aardkleur en ook de benaming van textielweefsel in die grauwgele kleur, zoals katoen. Het woord is overgenomen uit het Engels, dat khaki op zijn beurt ontleende aan het Hindoestani en Urdu en komt oorspronkelijk uit het Perzisch, in welke taal khak letterlijk 'stof, aarde' betekent.
De meeste kaki's in de supermarkten zijn Sharons. Dus weinig kans dat je ze morgen kan kopen. Maar Nederland heeft nog altijd zo'n 2000 groentenwinkels. Zoek er dus een in de stad, of het dorp, of waar jij woont.
Kaki zonder schil kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren, doe deze het beste in een afsluitbaar bakje. Als je de kaki invriest dan kun je deze maximaal 12 maanden in de vriezer bewaren.
De gedroogde kaki's zijn minimaal 6 tot 9 maanden houdbaar in gesloten verpakking buiten de koeling. Zie ook de THT op de verpakking.
Wereldwijd wordt de vrucht gekweekt in de subtropen en in de tropen hoger dan duizend meter. Het is de nationale vrucht van Japan, maar het is mogelijk dat de oorsprong ervan in China ligt, waar men hem 'Chinese pruim' noemt. Daarom wordt de kaki in Europa soms ook onder de naam 'kakipruim' aangeboden.
Kaki's – ook wel persimmon of sharonvruchten genoemd – groeien aan een boom en blijven daar ook tijdens de winter gewoon hangen.
Als de vrucht een klein beetje meegeeft aan je duim, dan mag je het mes erbij pakken. Kiwi's worden van nature zachter als ze rijpen. Toch wil je ze ook niet te zacht hebben. Het is dus de kunst om er een te kiezen die niet te hard of te zacht is.
Doe rijpe bananen of appels in de papieren zak om de peren in een tot drie dagen rijp te laten worden. Om je peren in slechts een tot drie dagen te laten rijpen doe je een banaan of appel in de papieren zak met peren. Het rijpe fruit geeft ethyleengas af, waardoor de peren erg snel rijp worden.
Voelt hij nog te hard aan, dan kun je het rijpingsproces versnellen door hem buiten de koelkast in een papieren zak te bewaren, of door hem naast groenten of ander fruit te leggen, zoals appels en bananen.
Met deze tips weet jij voortaan precies wanneer je fruit rijp en op z'n allerlekkerst is. Rijp: wanneer ze slechts een paar bruine vlekjes hebben, net zoals bananen. Ook moeten ze een zachte en zoete geur hebben. Rijp: wanneer de huid zachtjes terugveert, maar ze mogen niet te zacht aanvoelen.
Hoe gezond is sharonfruit? Sharonfruit zit vol met vitamines: A, B6 C, en E. Vitamine A, B6 en C helpen je immuunsysteem, vitamine E is goed voor je huid, spieren en hart. Ook is sharonfruit vezelrijk en vezels helpen je spijsvertering.
Standplaats/ verzorging. Tijdens de groeiperiode moet de kaki op een zonnige plaats staan. In het eerste jaar kunnen de kaki's op een warme en lichte plaats bij kamertemperatuur worden gekweekt. Voor oudere planten is het het beste zo lang mogelijk buiten te staan, liefst op een warme, lichte plaats.