Tijdens het slapen stopt u vaak met ademen: dit gebeurt meer dan 5 keer per uur.Een adempauze duurt 10 seconden of langer.U kunt vaker wakker schrikken.U kunt het gevoel hebben dat u stikt.
Meestal niet. De behandeling van slaapapneu is in bijna alle gevallen een levenslang traject. Het starten en volhouden van een therapie en gewichtsverlies levert meestal een aanzienlijke verbetering op.
De gevolgen van slaapapneu
Slaaptekort leidt tot concentratieproblemen. En die maken de kans dat u fouten maakt groter. Bijvoorbeeld in het verkeer of op uw werk. Daarnaast heeft u een grotere kans op hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hartfalen, hartinfarct en herseninfarcten.
Klachten die overdag kunnen optreden zijn: niet verkwikt wakker worden, moe of slaperig zijn. Deze vorm van slaap apneu wordt vooral gezien bij mensen met een hartziekte en na een beroerte. Ook bepaalde pijnstillers die morfine bevatten (opiaten) kunnen centraal slaap apneu veroorzaken.
Er bestaat nog geen medicatie die een gunstig effect heeft op snurken. Voor slaapapneu bestaat er voor heel specifieke gevallen medicatie die de aandoening kan verbeteren.
De hersenen, de organen en het bloed krijgen tijdelijk minder zuurstof. Dit heeft invloed op de kwaliteit van de slaap en kan schadelijk zijn voor het hart- en vaatstelsel. Op de korte termijn kan slaapapneu leiden tot vermoeidheid en slaperigheid overdag en stemmingswisselingen.
Alcohol onderdrukt de ademhaling en verergert de klachten; Zorg voor een regelmatig leefpatroon; Vermijd het gebruik van veel cafeïne (koffie, thee, cola) zes uur voor het slapen gaan; Gebruik geen slaap- of kalmeringsmiddelen.
0-5 ademstops per uur: geen OSAS. 5-15 ademstops per uur: licht OSAS. 15-30 ademstops per uur: matig ernstig OSAS. Meer dan 30 ademstops per uur: ernstig OSAS.
Om de klachten van slaapapneu te verminderen is het raadzaam om je leefstijl aan te passen. Gezonder eten, meer bewegen, waardoor je gewicht gaat verliezen. Afvallen kan de klachten flink verminderen! De omtrek van de nek wordt dan kleiner en ademen wordt weer gemakkelijker.
Iedereen ademt weleens wat minder vaak in z'n slaap, maar bij apneu gebeurt dit meer dan 5 keer per uur en duurt zo'n ademstilstand minstens 10 seconden. Bij 5-15 keer per uur is er sprake van lichte apneu, bij 15-30 keer per uur van matige apneu, en bij meer dan 30 keer per uur gaat het om ernstig apneu.
Er zijn twee soorten slaapapneu. Deze heten obstructief slaapapneu en centraal slaapapneu. Bij obstructief slaapapneu (afgekort OSA) zijn de spieren in de tong en in de keel volledig ontspannen.
Bijvoorbeeld omdat jij jezelf wakker snurkt of omdat je in de ochtend wakker wordt met droge of pijnlijke slijmvliezen in de mond, neus en keel. Snurken kan een teken zijn van slaapapneu, maar het hoeft niet. Niet alle snurkers hebben slaapapneu, maar de meeste mensen met slaapapneu snurken wel.
Dit vreemde gevoel is niet 'zichtbaar' en herstelt meestal na enkele weken. Bij sommige mensen duurt dit herstel enkele maanden. Heel af en toe blijft het verdoofde gevoel bestaan.
Sommige mensen stoppen tijdens het slapen regelmatig even met ademhalen. Zij hebben ademstilstanden. Bij apneu duurt een ademstop minstens 10 seconden, met vrijwel altijd een zuurstofdaling in het bloed tot gevolg.
Een apneu is een ademstilstand die langer dan 10 seconden duurt. Iedereen kan hiervan wel eens last hebben. Maar heeft u elke nacht meerdere malen ademstops? Dan heeft u een slaapapneusyndroom.
Iedereen heeft wel eens last van apneus in zijn slaap. Tijdens een slaapapneu krijgen we geen lucht binnen. Er wordt onvoldoende zuurstof opgenomen en geen koolstofdioxide uitgeademd.
Een afsluiting of obstructie van de luchtweg is de oorzaak van obstructieve slaapapneu. Apneus (afsluitingen van de luchtweg) en hypopneus (gedeeltelijke afsluitingen van de luchtweg) ontstaan, doordat het zachte deel van het gehemelte, de wand van de keelholte of de tong de luchtweg blokkeert.
Apneu komt het meeste voor bij mannen boven de vijftig met overgewicht. Maar de aandoening komt wel degelijk ook voor bij vrouwen. En ook bij jongere mensen, en zelfs bij baby's. Apneu kan erfelijk zijn.
Slaapapneu is een gevaarlijke aandoening en kan ernstige gevolgen hebben. Omdat uw lichaam chronisch oververmoeid is, neemt de kans op hart- en vaatziekten enorm toe. Als iemand is opgenomen na bijvoorbeeld een hartaanval, wordt hij niet voor niets op apneu gescreend.
OSAS (obstructief slaap apneu syndroom) is een aandoening waarbij tijdens slaap de bovenste luchtwegen door spierverslapping dichtvallen. Het gevolg is dat patiënten stoppen met ademen en door gebrek aan zuurstof een reflex krijgen die hen gedeeltelijk of helemaal wakker maken (arousal).
De meeste mensen stoppen wel eens kortdurend met ademen tijdens de slaap. Pas als dit vaak voorkomt en tot klachten leidt spreken we van slaap apneu. Slaap apneu betekent letterlijk: tijdelijk stoppen met ademen tijdens de slaap. Bij obstructief slaap apneu (OSA) komt dit door een obstructie in de keel.
Onderzoek naar slaapapneu
Ze meet een band aan om u buik en bord. Deze banden meten de buikademhaling en de borstademhaling. U krijgt een metertje om een van uw vingers. Deze meet uw hartslag en uw saturatie - het zuurstofgehalte in uw bloed.