Een teken van liegen kan zijn dat iemand veel pauzes neemt bij het beantwoorden van een vraag. Kijk eens hoe hij reageert als je vraagt waar hij gisteravond was. Als hij een minuut later de vraag pas beantwoordt of jouw vraag nog een keer herhaalt, dan is hij misschien tijd aan het rekken om een antwoord te verzinnen.
Direct naar rechts kijken
“Als je iemand vraagt naar wat hij heeft gehoord, dan zullen zijn ogen naar links gaan om het geluid te herinneren. Gaan zijn ogen juist naar rechts, dan staat hij op het punt om een leugen te vertellen”, vertelt Bouton.
Als hij of zij echt een leugen heeft verteld, geef hen dan een manier om die leugen terug in te trekken. Praat daarna over wat er gebeurd is, en wat ze de volgende keer kunnen doen als ze in de verleiding komen om te liegen. Zoek de reden achter de leugen. Dat is een cruciaal deel van het gesprek.
Dat spiegelen komt door de cognitieve belasting. Als je liegt, dan is je hoofd belast en ben je volgens de onderzoeker eerder geneigd om het gedrag van de ander te imiteren. Een voorbeeld: "Door bepaalde verhoortechnieken te gebruiken, kun je het moeilijker maken voor de leugenaar.
Een fantast geeft je vaak extra informatie zonder dat je erom moet vragen. Alsof ze denken dat een uitbreiding van hun verhaal ze geloofwaardiger doet overkomen. Wat ze bereiken is het tegenovergestelde. Het verhaal wordt vaak te ingewikkeld om nog overend te blijven.
Herken afwijkingen. Wanneer iemand zich 'anders' dan zijn basishouding gedraagt, is dat een teken dat de ander aan het liegen is. Uitingen hiervan noemt onderzoeker Van Edwards 'hotspots'. Het zijn gedragingen en tics die wijzen op leugenachtig gedrag, maar waar de leugenaar zich niet van bewust is.
Non-verbale aanwijzingen
Iemand die liegt, weet vaak welke woorden hij moet gebruiken, maar niet welke gebaren hij daarbij moet maken. Meestal houden leugenaars hun lichaam erg stil wanneer ze aan het liegen slaan. Ze spreken minder luid, ademen trager, knipperen minder met de ogen en richten hun blik op de grond.
Liegen: wie, waarom en waarover? Volgens 'De Leugenacademie' liegen mensen om er zelf beter van te worden of omdat ze aardig gevonden willen worden. Ook zaken als geld en aanzien zijn een belangrijke reden (2). Mannen schijnen drie keer zo vaak te liegen als vrouwen (3).
BAARN - Lang werd gedacht dat je aan iemands oogbewegingen kunt aflezen of hij de waarheid spreekt of niet. Naar rechts kijken terwijl je iets vertelt, zou duiden op liegen. Als je naar links kijkt, spreek je de waarheid.
Verwijde pupillen zijn een betrouwbare indicator om te kunnen zien of iemand liegt, omdat vergrote pupillen een teken is dat je brein hard werkt – iets dat je hersenen moeten doen wanneer je liegt.
Mensen die tijdens het praten naar linksboven kijken, spreken de waarheid. Wordt er tijdens het praten naar rechtsboven gekeken, dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een leugen. Volgens de hypothese is links een leugenaar en rechts een eerlijk mens te zien.
1/ Liegen en dingen verborgen houden
Ook al is het goed bedoeld en lijkt het niet zo belangrijk, liegen en dingen verzwijgen kan uiteindelijk uitmonden in een groot vertrouwensprobleem.
De ademhaling en de stem zijn stabiel
Hierdoor raken zij buiten adem. Wanneer jouw gesprekspartner een stabiele ademhaling heeft, terwijl hij/zij met jou praat, wijst dit erop dat de ander de waarheid vertelt. Dat geldt ook voor de stem. Is deze stabiel, dan wil dat zeggen dat je niet wordt voorgelogen.
De narcist vertelt leugens alleen maar uit EIGEN BELANG!! Hij liegt over alles, zelfs om de kleinste dingen en dat alleen maar om er zelf beter van te worden. Narcisten leren te liegen, zelfs als ze niet hoeven te liegen. Je kunt dus stellen dat narcisten echt overal over liegen.
Omdat liegen je gemakkelijker afgaat dan de waarheid vertellen, is het moeilijk om hiermee te stoppen. Het liegen kan er echter voor zorgen dat je vrienden, familieleden en je werkgever je niet meer vertrouwen en je verlaten. Daarom is het van belang om hier iets aan te doen en weer een oprecht persoon te worden.
Een pathologisch leugenaar liegt zeer regelmatig, over van alles. Hij - of zij - weet wel dat hij liegt, maar op den duur gaat hij in zijn eigen verhalen geloven. Vaak zijn het heel gedetailleerde, fantasierijke leugens, die ergens te mooi zijn om waar te zijn.
Wanneer mensen liegen, geven ze vaak korte antwoorden op vragen en wijden ze minder uit over hun verhaal. Ze kunnen ook pauzeren en meer tijd nemen om te reageren. Wanneer ze vervolgens wel reageren op opmerkingen en vragen van anderen, dan zullen ze veel minder rijke details geven.
De narcist gelooft zijn of haar eigen leugens ook vaak. Omdat ze er van overtuigd zijn dat ze beter zijn dan anderen. Vanuit die overtuiging is een deel van de leugens die ze vertellen voor henzelf vaak de waarheid. Maar ze weten het vrijwel altijd als ze leugens moeten vertellen om jou onder controle te kunnen houden.
Hoewel mensen om veel verschillende redenen kunnen liegen, vertellen mensen in het algemeen leugens om iets voor een ander persoon te verbergen, om een andere persoon te kwetsen, of zichzelf groter of beter te doen voorkomen dan ze werkelijk zijn.
Hulp bij stoppen met liegen
Begin met een dagboek bijhouden. Het zal u helpen eerlijk voor uzelf vast te leggen wat er dagelijks gebeurt en wat maakt dat u voor een leugentje kiest. Als u gelogen heeft, vraag uzelf dan achteraf af wat u anders had kunnen doen. Had u ook niets kunnen zeggen?
Als je iemand langer dan een paar seconden in de ogen kijkt, kan dat voelen alsof iemand ongevraagd je persoonlijke ruimte binnendringt. Dat vindt niet iedereen prettig, want aan ogen is veel af te lezen. Ze drukken onze innerlijke beleving uit.