Een vreemd voorwerp in de gehoorgang zie je vaak niet zitten, maar het kan best hinderlijk zijn. Je hoort minder goed door de (gedeeltelijke) afsluiting van de gehoorgang, je kan oorpijn of een lokale ontsteking met waterig of etterig verlies hebben. Soms is de gehoorgang beschadigd en komt er wat bloed uit het oor.
Hou het hoofd met het getroffen oor naar beneden. Beweeg de oorschelp voorzichtig naar voor en achter zodat het voorwerp er spontaan kan uitvallen. Is er een insect in het oor gekropen? Druppel lauw water of een fysiologisch zoutoplossing in het oor.
Insecten als motten, kakkerlakken, lieveheersbeestjes en kevers kunnen in je oren kruipen wanneer je slaapt of buiten iets aan het doen bent. Entomologen vermoeden dat insecten in de gehoorgang kruipen om warm of veilig te blijven.
Toen de spin eenmaal uit het oor kwam, bleek hij zo groot als een muntstuk. De Chinese heeft geen oorschade opgelopen. Het komt vaker voor dat diertjes in een menselijk oor kruipen.
Toch kan ook een beestje in je oor niet zoveel kwaad. "Behalve als het prikt of bijt." Als een insect in je oor vliegt, kun je volgens hem het beste met je pink erin pulken om het beestje eruit te krijgen. "Als het er dan nog niet uit is, kun je het proberen met water.
Verwijderen van oorsmeer
Het wattenstaafje mag niet dieper dan dit in het oor! Alleen oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van de gehoorgang mag worden verwijderd. U kunt dat het beste doen met een wattenstokje. Als leidraad kan gelden dat het wattenpluimpje (zie foto) altijd in zijn geheel zichtbaar moet blijven.
De naam 'oorworm´ is misleidend, omdat het geen wormen zijn, en ze ook niet in het oor van de mens kruipen. Ondanks zijn naam en de indrukwekkend uitziende tang aan hun achterlijf zijn oorwormen volkomen onschadelijk voor de mens. Ze bijten of knijpen niet en richten binnenshuis ook geen schade aan.
De oorworm wordt ongeveer 2 centimeter lang en heeft een bruine kleur. De oorworm heeft op zijn rug twee vleugeltjes die hij opgevouwen heeft en onder zijn dekschilden heeft verborgen. Oorwormen kunnen goed vliegen. Aan zijn achterlijf heeft de oorworm opvallende, tang-achtige uitsteeksels aan de achterzijde.
Oorwormen lokken
Benut zijn vraatzucht door in de schooltuin een schuilplaats te voorzien. Vanaf mei zullen ze er graag inkruipen en zolang er voedsel in de buurt is, blijven ze daar wonen. Een oorwormpotje is gemakkelijk zelf te maken. Maak een bundeltje met het hooi, stro of lang gedroogd gras.
Kinderen kunnen vreemde voorwerpen zoals sieraden, plastic speelgoed, knoopjes, kraaltjes krijtjes en ook kleine batterijtjes in het oorkanaal stoppen. Ook kan het zijn dat een insect in het oor kruipt of vliegt en zich in het oor vervolgens schuilhoudt of niet meer in staat is naar buiten te kruipen.
Oorwormen zijn omnivoren en hebben een voorkeur voor een vochtige omgeving met rottend organisch materiaal. Ze verblijven vaak in composthopen en andere rustige plaatsen waar ze (dode) insecten en plantenresten kunnen vinden. Oorwormen jagen voornamelijk 's nachts op insecten maar worden aangetrokken door licht.
De volwassen exemplaren kunnen zich na enige dagen tot weken ook voortplanten. Oorwormen kunnen in vergelijking met andere insecten vrij oud worden al hangt de levensduur af van de soort. Van de gewone oorworm is bekend dat een volwassen exemplaar ongeveer acht tot tien maanden oud kan worden.
Voedsel Een oorworm is een echte opruimer, hij eet alles. Plantaardig voedsel, dierlijk voedsel, dood of levend, het maakt eigenlijk niet uit. Daarom kunnen ze bijzonder goed overleven. Als de ene soort voedsel opraakt, kunnen ze heel makkelijk overschakelen op een andere.
Ze bijten of knijpen niet en richten binnenshuis ook geen schade aan. Oorwormen zijn voornamelijk aaseters en rovers. Ze voeden zich met dood plantenmateriaal, kleinere insecten, larven en slakken. Wanneer ze in grote aantallen voorkomen, kunnen ze zich ook voeden met bloemen, groenten of fruit.
d.i. een gemelijk, ontevreden gezicht, als een wesp, als een poelsnip, als de deur van het rasphuis (fr. avoir l'air comme une porte de prison); ook: kijken, een gezicht hebben, zetten als een oorworm, als uitdrukking van gemelijkheid, van onvergenoegdheid.
Volwassen oorwormen kunnen vliegen, al doen ze dit zelden. De achtervleugel is zeer ingenieus gebouwd en kan, onder de korte voorvleugel vandaan, als een waaier opengevouwen worden.
Kop. De kop bevat de ogen, de kaakdelen en de voelsprieten. Insecten hebben twee voelsprieten waarin zich soms de smaak- en reukzintuigen bevinden en soms ook de oren. Bij bijen, vlinders en sommige vliegen zitten de smaakzintuigen overigens op de poten.
Oorsmeer wordt alleen aangemaakt in het buitenste derde deel van het oor. Voorwerpen waarmee u het verder kunt duwen – naar binnen in de richting van het trommelvlies waar het oor zichzelf niet schoonmaakt – is erg gevaarlijk.
"De oorsmeer wordt alleen maar verder het gehoorkanaal ingeduwd. Alles dat in je oor past, kan je trommelvlies en gehoorgang beschadigen." Mocht je oor nou zo dicht zitten met smeer dat je er echt last van krijgt (gehoorverlies, een piep in je oren, pijn, jeuk, vieze luchtjes), ga dan naar de huisarts.
Je kan zelf proberen om de oorprop te verwijderen door het oor te spoelen met lauw water. Houd je hoofd licht schuin naar de kant die gereinigd moet worden. Trek zachtjes de oorlel naar beneden. Zo zet je het oorkanaal open.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd. Na een bestaan van 2 jaar als nimf in het water veranderen ze in vliegende volwassen insecten, paren en sterven. Dit alles in één dag.
Oorwormen zijn geschikt om ongewenste bladluizen te bestrijden. Daarnaast eten ze ook de eitjes en larven van andere insecten. Omdat ze zowel dood als levend plantaardig materiaal eten, en ook dierlijke materiaal, heeft de oorworm meestal genoeg voedsel voorhanden.
Ze overwinteren in de grond, aan de voet van de boom. De eitjes die de vlinders bij de bladknoppen afzetten, om hun rupsjes het volgende jaar van het verse jonge blad te laten genieten, zijn bij hem al door de oorwurmen weggevreten.
Hij kan ons niet bijten en met zijn tang komt hij niet door onze huid. Je voelt weliswaar dat hij je knijpt als hij zich aangevallen voelt maar pijn doet het niet. In Nederland komen vijf soorten voor en wat de meeste mensen niet weten is dat ze kunnen vliegen.