Verschijnselen van de naderende bevalling Vlak voor de bevalling wordt de poes wat onrustig en valt het soms op dat ze een helder, taai, soms iets melkachtig slijm verliest. Dit is het teken dat de ontsluiting en de bevalling binnen 24 uur zullen plaatsvinden.
Echo zwangere kat. Het is mogelijk om voor de bevalling een röntgenfoto te maken om op die manier het aantal kittens vooraf te bepalen. Op die manier weet je wanneer alle kittens geboren zijn en de uitdrijvingsfase is afgelopen.
Tussen opeenvolgende geboortes zit gemiddeld 45 minuten. Dit kan dus korter of zelfs langer zijn. Vooral bij grote nesten kunnen er enkele uren zitten tussen het 1e en het laatste kitten. Soms kan de poes in slaap vallen tussen de verschillende geboortes, wat normaal is.
De dracht van een kat is gemiddeld tussen de 63-67 dagen, zo'n negen weken. Als u het moment van de dekking weet, kunt u het moment ongeveer inschatten. Weet u dat niet, dan kan uw dierenarts een schatting geven van het bevallingsmoment.
De eerste weken moet het kitten om de 2 tot 4 uur gevoed worden, dus ook in de nacht! Er moet per voeding ongeveer 4 ml per 100 gr lichaamsgewicht gegeven worden. Met de kittenmelk krijgen ze voldoende vocht, energie en voedingsstoffen binnen. U moet ook het kitten helpen met poepen en plassen.
De beste leeftijd ligt ergens tussen de 8 en 12 weken. Kittens die na de 12 weken worden geplaatst, en die alleen met andere katten gesocialiseerd zijn, hebben vaak moeite met het aanpassen aan mensen, en zijn dus vaak onhandelbaar.
In de natuur zal een moederpoes na enkele weken de kittens verplaatsen omdat het nest inmiddels naar urine en ontlasting ruikt wat roofdieren kan aantrekken. In dit geval is het een normaal verschijnsel op zoek naar een veiliger nest.
Uw taak tijdens de bevalling
Sommige katten worden liever alleen gelaten tijdens de bevalling, ze zullen zich dan ook echt verstoppen. Andere katten vinden het wel fijn als de eigenaar bij hun blijft. Het is dan belangrijk dat u vertrouwen geeft: dus raak niet in paniek, maar blijf rustig en vooral geduldig.
Het kan bij de kat wijzen op een resorptie, maar dat kan bijvoorbeeld maar 1 of 2 kittens betreffen. De overige kittens kunnen dus gewoon normaal op het juiste tijdstip geboren worden. Het is niet onverstandig om op zo'n moment een echo te laten maken, zodat het duidelijk is of er nog levensvatbare kittens over zijn.
Verloop van de zwangerschap
Pas na ongeveer 35 dagen kan de zwangerschap zichtbaar worden. De poes kan iets aankomen in gewicht, haar tepels kunnen opzwellen en dieper roze worden. De dierenarts kan vanaf dat moment ook pas een dracht signaleren. Door in haar buik te voelen (palperen) kan zij dan de kittens voelen.
Het ene nestje is groter dan het andere, gemiddeld zijn er 3 tot 7 kittens. Het is handig om voor de bevalling al te weten hoeveel kittens je poes verwacht.
De poes is na de bevalling vaak heel moe en wil veel slapen. Het is normaal dat ze veel slaapt, de kittens goed verzorgt en een tevreden indruk maakt. De poes wil vaak, net na de bevalling, niet bij de kittens weg komen om te eten. Bied daarom wat voedsel aan in de doos of andere plek waar de kittens liggen.
Hoe ga je te werk tijdens de bevalling
Noteer het tijdstip dat de moederpoes begint met persen. Zorg dat je zelf goed voorbereid begint en ontsmet je handen, voor als je de poes moet assisteren bij de bevalling. Het kitten is geboren, kijk of de poes het vlies van het kitten af likt/bijt en de navelstreng doorbijt.
De slijmprop die nu vrijkomt, heeft een ambergele tot groenige kleur en kan soms wat bloed bijmenging hebben. Deze prop is reukloos en voorkomen normaal: er is geen sprake van een ontsteking of afgestorven vrucht(en). Rust is essentieel om een normaal verloop van het werpen te waarborgen.
Uitwendig zie je de poes actief persen (persweeën). Het kan 2 tot 3 uur duren voor het eerste kitten geboren is. De volgende kittens gaan meestal sneller. Het kitten wordt in een vlies geboren (amnionvlies), de moeder likt dit open.
Duur van de bevalling
De gemiddelde duur van een bevalling van een eerste kindje is 12-24 uur. De aanloop van de bevalling duurt meestal het langst. Vaak gaat dit gepaard met onregelmatige weeen, varierend in intensiteit.
Vaak waren deze kittens dan niet gezond. De moeder doodt ze dan om er niet verder energie in te moeten steken en zich te kunnen concentreren op de gezonde kittens. In gevallen waar alle kittens worden gedood, is dit meestal kort na de geboorte en vaak bij een eerste nestje.
Warme, beschutte nestplek
Om te voorkomen dat een moederpoes gaat slepen met haar kittens, kun je haar het beste voorzien van een warme, comfortabele nestplaats op een rustige locatie in huis. Een veilig nest kan bestaan uit bijvoorbeeld een doos, een bench of een speciale werpkist en ren.
* De kittens verblijven de eerste 3 weken na de geboorte in een werpkist in een bench waar voor de moeder kattenbak voer en water staat. Voor moeder en kittens ideaal, veilig en ook hygiënisch.
De belangrijkste doodsoorzaken bij pasgeboren kittens zijn zuurstoftekort, onderkoeling en trauma. In principe verzorgt het moederdier na de bevalling zelf haar kroost. Zo likt ze de vruchtvliezen van de snuit van het kitten om de ademweg vrij te maken.
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
Uit onderzoek blijkt verder dat kittens goed naar hun moeder kijken en zo gedrag overnemen. Kittens van een bange zwerfmoeder kopiëren bijvoorbeeld het angstige gedrag van hun moeder ten aanzien van mensen. Kittens leren bepaalde (behendigheids)taken ook alleen door naar hun moeder te kijken.
De eerste fase is de ontsluitingsfase, hierbij wordt het geboortekanaal voorbereidt op passage van de kittens. Hierbij zijn er al wel weeën, maar de poes perst nog niet, kan onrustig zijn en hijgen. Deze fase duurt meestal 6-12 uur, maar kan bij een eerste nestje ook wel langer duren.
De bevalling vindt plaats tussen de 58 en 67e dag, gemiddeld op 63 dagen. Binnen enkele uren nadat het eerste vruchtwater is afgekomen, moet de eerste kitten geboren zijn. Wanneer de poes voor de eerste keer drachtig is kan de uitdrijvingsfase van de eerste kitten wat langer duren.
Wist u dat kittens uit hetzelfde nest verschillende vaders kunnen hebben? Dit kan verklaren waarom broertjes en zusjes verschillende vachtsoorten en -patronen hebben.