De meeste besmette katten vertonen geen symptomen van een worminfectie, maar een zware besmetting kan leiden tot gewichtsverlies, braken of diarree, irritatie rond de anus en groeivertraging, vooral bij jonge kittens.
Symptomen van wormen bij de kat
Als dieren klachten hebben door wormen, zijn het vaak chronische maagdarmklachten. Een niet ontwormd, jong dier met heel veel volwassen wormen in de darmen, kan een darmafsluiting krijgen. In het ergste geval kan een dier hieraan overlijden.
Dit betekent dat uw hond of kat na ongeveer 24 uur geen wormen meer in de darm heeft en, na ongeveer 3 dagen, geen infectieuze wormeieren meer uitscheidt. Dieren kunnen zich na de werkingsduur van het toegediende product direct opnieuw besmetten door opname van nieuwe wormeieren of larven.
Mijn kat heeft last van wormen. Wormen komen heel vaak voor bij de kat, ook al zie je dit lang niet altijd. Ze kunnen niet alleen behoorlijk vervelend zijn voor je kat, maar ook wij mensen kunnen via ons huisdier besmet raken. Met name voor kinderen kunnen wormen schadelijk zijn.
Lintwormen (Dipylidium Caninum) bij de hond en de kat zijn te herkennen aan hun platte en witte uiterlijk. Soms kunt U zien dat, als ze net uit de anus zijn gekropen, deze witte lintwormsegmentjes nog bewegen. Jeuk aan de anus is ook het meest voorkomende symptoom (sleetje rijden).
Hoe vaak het moet, hangt af van de omgeving waarin uw kat leeft. Bij buitenkatten (of katten die rauw vlees eten) ontwormt u 4 keer per jaar, bij binnenkatten ontwormt u 2 keer per jaar. Het advies voor volwassen katten (dat wil zeggen, ouder dan een half jaar) is afhankelijk van de omgeving waarin uw kat leeft.
1x per 3 maanden ontwormen is nodig om uw kat wormenvrij en de infectiedruk van de omgeving laag te houden. De betere ontwormingsmiddelen zijn Milbemax® of Vitaminthe (pasta).
Hoe vaak je je kat het beste kunt ontwormen hangt af van een aantal factoren: de leeftijd, activiteiten en leefomgeving. Gemiddeld is dit voor een volwassen kat 4x per jaar. Heb je een kitten dan moet je vaker ontwormen, aangezien kittens al via de moedermelk besmet worden met wormen.
De kosten voor het ontwormen van een kat liggen in de meeste gevallen tussen de 10 en 20 euro. Per dierenarts kan de prijs natuurlijk verschillen.
Wormencontrole bij je huisdier
Wormen kunnen het hele jaar voorkomen, daarom adviseren wij jou om je hond of kat regelmatig te ontwormen. Bij voorkeur 4 x per jaar. Hiermee voorkom je dat jouw huisdier ziek wordt van deze vervelende parasieten.
Zo kan je kat bijvoorbeeld diarree krijgen of gaan overgeven. Het dier kan daardoor sterk vermageren of zelfs uitdrogen. Verder kan een kat problemen krijgen aan zijn ogen of organen.
Alhoewel binnenkatten in vergelijking met buitenkatten een kleiner risico lopen om zich met wormen te besmetten, kan dit wel degelijke gebeuren. Ze besmetten zich dan met wormeieren die ongemerkt met schoenen en tassen het huis zijn binnengekomen.
Mensen kunnen een mens-specifieke lintworm krijgen door het eten van besmet vlees dat niet goed is bereid. Ook kunnen lintwormen van een kat of hond op de mens worden overgebracht als we bijvoorbeeld een geïnfecteerde vlo binnenkrijgen, al is dat zeer ongebruikelijk.
Gezonde darmen zijn een spil voor een goede gezondheid. Te vaak ontwormen zonder goede nazorg kan dan ook impact hebben op andere klachten, we zien bijvoorbeeld allergieën verergeren. Resistentie van grote groepen wormen is gelukkig bij honden en katten nog geen groot probleem.
Het verwijderen van de klonten kattenbakvulling met ontlasting van je kat moet je minimaal één keer per dag doen. De hoeveelheid kattengrit wordt dan natuurlijk steeds minder dus vul deze om de twee à drie dagen wat bij. Zo zorg je dat er genoeg kattenbakvulling in de kattenbak zit.
Hond preventief ontwormen
Met een wormenkuur voorkomt u dat uw hond geïnfecteerd wordt met parasieten zoals spoelwormen, lintwormen, ringwormen en haakwormen. Als u geen ontwormingskuur geeft, kan uw hond vervelende infecties oplopen. Dat geldt niet alleen voor uw huisdier, maar ook voor uzelf en voor uw kinderen.
Ontworming voor de kat
Voor ontwormingsmiddelen kunt u bij Dierapotheek.com terecht. Dierapotheek.com heeft verschillende ontwormingskuren voor katten in het assortiment. De meest gebruikte ontwormingsmiddelen zijn onder andere: Milbemax, Flubenol KH, Vitaminthe, Drontal en Panacur.
Besmetting bij volwassen katten
het opnemen van wormeneitjes van de grond door te rollen, snuffelen in het gras of aan hun poten te likken; het eten van een besmette vlo (lintworm); het eten van besmette poep; via een beet van een geïnfecteerde mug (hartworm).
Een kat van 4 kg heeft 1058 kJ oftewel 1,058 MJ per dag nodig. Dat is net berekend bij de energiebehoefte. Een gemiddeld droog kattenvoer bevat 15 MJ per kilogram (voorbeeld; dit verschilt per merk). 1,058 MJ per dag gedeeld door 15 MJ per kilogram = 0,07 kilogram per dag.
Vrijwel alle ontwormingskuren voor de kat hebben een brede werking. Dat wil zeggen dat zij tegen veel soorten wormen werken. Met een breed werkzame wormenkuur worden bijna alle aanwezige volwassen wormen gedood. Larven daarentegen zijn minder gevoelig voor wormmiddelen.
Wanneer uw huisdier buiten komt, komt het bijna continu in aanraking met wormen(eitjes). Via soortgenoten, ontlasting, prooidieren of vers vlees kunnen wormen bij uw huisdier naar binnen komen. Wormen kunnen ook gezondheidsklachten geven bij de mens. Het is daarom belangrijk uw huisdier regelmatig te ontwormen.
Drontal is direct effectief met één enkele behandeling. U hoeft dus niet meerdere dagen achter elkaar te behandelen. Drontal Cat tabletten hebben een ellipsvorm en kunnen zo, of in een balletje vlees worden gegeven.
Ontworm uw kitten elke maand tot de leeftijd van 6 maanden. Daarna dient uw kat zijn verdere leven 4 maal per jaar ontwormd te worden. Ontwormen kan het beste gebeuren met een tabletje of orale pasta. Wanneer u uw kitten dit vroeg aanleert, gaat dit meestal zeer goed.
Bij PharmaMarket vind je de juiste behandeling, zodat het er snel weer vanaf is. Gebruik ontwormingsmiddelen altijd alleen in samenspraak met je dierenarts. Twijfel je of heb je een vraag?