Symptomen van eten in de longen zijn pijn of kramp rondom de borst met uitstraling naar de rug of keel. Daarnaast kan het doorgeslikte voedsel bijvoorbeeld weer omhoog komen na het eten of wanneer u gaat liggen. Er is dan sprake van een gevaar voor verslikking, wat ook 's nachts kan optreden.
Als u zich verslikt, zult u in de meeste gevallen een hoestbui krijgen. Hoesten zorgt ervoor dat het voedsel dat in de luchtpijp is gekomen, er als het ware wordt uitgeblazen. Het is mogelijk dat er toch voedsel in de longen terechtkomt.
Een bloedonderzoek geeft duidelijkheid bij de symptomen van een voedselintolerantie. Je komt te weten of er bij jou sprake is van een voedselintolerantie. Er kan op 287 voedingsmiddelen worden gemeten. Zo kom je dus ook te weten voor welke voedingsmiddelen jij precies een overgevoeligheid hebt.
*Soms gaat het echt mis en komt het eten niet uit je luchtpijp door te hoesten. Als je merkt dat iemand zich verslikt en hij/zij kan niet meer hoesten of praten, dan is die persoon aan het ver-stikken. Dan moet je helpen door op de rug te slaan en eventueel de Heimlichgreep te doen.
Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt:Je moet naast een piepende ademhaling ook veel hoesten. Je heb een piepende ademhaling en bent daar benauwd bij. Je merkt dat je piepende ademhaling komt door een prikkel (bijvoorbeeld rook of huisdieren).
Meestal raakt het vastzittende voedsel vanzelf los, maar soms niet en dan is het tijd om naar de spoedeisende hulp te gaan. Daar krijgt de patiënt een spoed-endoscopie, een camera die via de mond naar de slokdarm wordt gebracht. Vervolgens verwijdert de arts met een netje of grijpertje het brok eten.
Er kan echter ook sprake zijn van stille aspiratie. Dan is er geen fysieke reactie te zien bij verslikken en loopt vocht of voeding ongemerkt de longen in. Symptomen zijn dan vooral lagere luchtweginfecties en/of gewichtsverlies [Richtlijn orofaryngeale dysfagie, 2016].
De kans op verslikken (voedsel in de luchtpijp) wordt verkleind doordat het strottenklepje naar beneden wordt geduwd en de luchtpijp bijna afsluit. Ook de stembanden helpen mee door te sluiten. Slokdarmfase: het voedsel gaat van keel naar slokdarm en vervolgens naar de maag.
De meest voorkomende klacht bij slokdarmkanker is het gevoel dat eten blijft hangen of niet goed zakt. Dit heet ook wel passageklachten. Een tumor in de slokdarm kan ervoor zorgen dat eten kan blijven hangen of blijven steken. Je kunt ook het gevoel hebben dat het eten niet goed of langzamer naar beneden zakt.
Er bestaat geen test om na te gaan of iemand overgevoelig reageert op bepaald voedsel. Het komt er op neer te merken welke voedingsingrediënten of –middelen bepaalde klachten uitlokken. Als dat herhaaldelijk gebeurt, kan dit wijzen op overgevoeligheid.
Vis: zalm, forel, makreel, heilbot (alleen verse vis of diepvries, geen blik of gerookte vis) Fruit: peer, lychees, passievruchten, granaatappels (alleen vers) Groenten: wortel, bleekselderij, venkel, koolrabi, schorseneren, pastinaak, courgette, paksoi (koken of roerbakken, liefst niet rauw).
Binnen 20 minuten nadat de voeding is genuttigd vertoont het lichaam een allergische reactie. Deze reactie treedt meestal op in het maag-darmkanaal (buikpijn, diarree, overgeven), maar kan ook optreden in de huid (eczeem bij baby's), en in de ademhalingswegen (hooikoortsverschijnselen).
Dit kan voedsel, vloeistof, speeksel of maaginhoud zijn. Veel mensen weten niet dat ze iets hebben ingeademd. Symptomen zijn onder andere koorts, kortademigheid, bloed of pus ophoesten, pijn op de borst en vermoeidheid .
Wanneer voeding of speeksel in de longen komt en je kind onvoldoende kracht heeft om het voedsel uit de longen te hoesten, is er sprake van aspiratie. Wanneer je kind dit dus niet aangeeft of niet kan aangeven door hoesten, wordt ook wel gesproken over stille aspiratie.
Zo doe je dat bij een ernstige verslikking:
Je verleent direct hulp en laat iemand 112 bellen. Dit is belangrijk, want na 30 tot 60 seconden geen lucht kan iemand al bewusteloos raken. Zet de telefoon op de luidspreker. Wat je precies moet doen bij een ernstige verslikking leer je in de EHBO-cursus voor groep 8.
Wanneer voedsel in de luchtpijp terecht komt in plaats van in de slokdarm, is er sprake van verslikken. Dit kunt u herkennen aan hoesten voor, tijdens of na het slikken. Hoesten zorgt ervoor dat het voedsel weer uit de luchtpijp schiet, zodat het niet in de longen komt.
Wanneer voedsel de luchtpijp binnenkomt, kan het de luchtwegen gedeeltelijk of volledig blokkeren . Soms kan aanhoudend of krachtig hoesten het voedsel losmaken. Op andere momenten kan een blokkade die optreedt in de luchtpijp of het strottenhoofd leiden tot verstikking.
Doordat de ademhaling belemmerd wordt, raakt er geen zuurstof meer in het bloed. Het vreemd voorwerp kan de luchtpijpen ook doen ontsteken, waardoor de luchtwegen zwellen (door vochtafscheiding en samentrekking) en ademhalen nog moeilijker wordt. Als je in paniek raakt, kan je beginnen hyperventileren.
Probeer allereerst rustig te blijven bij een verslikking en waarschuw bij een ernstige verstikking een arts of het alarmnummer. Het is belangrijk om de persoon niet alleen te laten en te vertellen wat je doet zodat hij of zij niet schrikt. Door een schrikreflex kan het eten of drinken nog verder in de keel schieten.
Hoesten of stikken bij het eten en drinken. Natte stem na het eten en drinken. Aanhoudend kwijlen van speeksel. Terugkerende borstinfecties/aspiratiepneumonie ( iets meer dan de helft van de patiënten met dysfagie lijdt aan aspiratie).
De gevolgen van verslikken kunnen zijn: aspiratie, aspiratie-pneumonie en dreigende verstikking. Als iemand onvoldoende kracht heeft om te hoesten en er voedsel of speeksel achter blijft in de longen kan er een longontsteking ontstaan. Deze longontsteking kan in sommige gevallen levensbedreigend zijn.
Na verloop van tijd kan blootstelling aan stofdeeltjes leiden tot verminderde longfunctie. Door deze verminderde longcapaciteit kun je minder diep inademen. Stof in de longen kan gezondheidsproblemen verergeren bij mensen met allergieën of bestaande ademhalings- en hartproblemen.
Fictie. Er is een oude mythe die nog steeds de ronde doet onder sommige lassers dat het drinken van melk voor het lassen hen kan beschermen tegen de schadelijke gezondheidseffecten van het inademen van giftige lasdampen , zoals longkanker en metaaldampkoorts.
Onze longen zijn niet gemaakt om blootgesteld te worden aan waterdamp verzadigd met allerhande stoffen. De praktijk leidt tot een versnelde afname van de ademcapaciteit, en er zijn geen alternatieven eens die capaciteit afneemt.