Tepelkloven kunnen ontstaan bij vrouwen die borstvoeding geven. Bij de meeste borstvoedende vrouwen raken de tepels wel gewend aan het borstvoeden na ongeveer 2 weken. Als je tepels echter na deze 2 weken nog steeds pijn doen en zelfs scheurtjes of kleine wondjes vertonen, dan kan er sprake zijn van tepelkloven.
Je tepels voelen pijnlijk aan en zijn vaak rood en gezwollen. Je kunt ook last hebben van jeuk en een stekend gevoel door de borst.
In veel gevallen is er dan sprake van tepelkloven. De voornaamste oorzaak daarvan is dat de baby niet goed aan de borst drinkt of een of meerdere keren slordig aan de borst heeft gedronken. Gevoelige tepels kunnen ook voorkomen tijdens menstruatie, ovulatie of bij een nieuwe zwangerschap.
Tepelkloven behandelen
De wondjes kan je verzorgen met (moeder)melk, een tepelzalf of met babyzalf. Smeer na de voeding een druppeltje melk op je tepel en laat het aan de lucht drogen. Dit heeft een helende en beschermende werking. Als je een zalf gebruikt, kan je het beste een ongeparfumeerde variant gebruiken.
Deze bobbeltjes zijn de melkklieren. Zij zijn over het algemeen vrij zacht en voelen in beide borsten hetzelfde aan. Samen vormen de melkklieren het borstklierweefsel. Om de melkklieren heen ligt vet- en bindweefsel, ook wel steunweefsel genoemd.
Wat kleur betreft: alle kleuren zijn normaal. Krijgen je tepels ineens een andere kleur of zijn ze gebarsten of rood door irritatie, ga dan naar je huisarts. Er gebeurt nogal veel bij je tepels. Bijvoorbeeld die kleine bobbeltjes die eruitzien als kippenvel en bijna alle vrouwen hebben.
Een knobbeltje kan aanvoelen als een knikker, en voelt harder en stugger aan dan de rest van de borst. Een knobbel in de borst kan ook aanvoelen als een wat harder of stugger plekje, dat anders voelt dan de rest van de borst. Het kan ook zijn dat het aanvoelt als een langwerpige zwelling of een schijf die verdikt is.
Als je tepelkloven hebt, dan hoeft dat geen reden te zijn om te stoppen met borstvoeden. Je kunt echter wel tijdelijk je melk afkolven en de gekolfde melk aan je kindje geven in plaats van dat je directe borstvoeding geeft. Zo geef je je tepels de kans om even bij te komen.
Wanneer je hevige tepelpijn ervaart, kan dit ook teken zijn van een infectie. Mastitis is een infectie van de melkkanalen. Spruw is bijvoorbeeld een schimmelinfectie van de borst en tepel die kan optreden als je borstvoeding geeft. Dit neemt niet weg dat vrouwen hier ook last van kunnen krijgen in andere levensfasen.
Een ingetrokken tepel trekt in het midden naar binnen toe. De tepel kan er altijd zo uitzien of alleen indien gestimuleerd. Soms trekken ingetrokken tepels zich verder terug zodat ze helemaal niet meer boven de tepelhof uitsteken of ze kunnen zelfs nog dieper in het borstweefsel zinken.
De melkklieren en -kanaaltjes verwijden zich door de warmte waardoor de melk gemakkelijker stroomt. Het afkolven is door de warmte ook minder gevoelig. Kolven mag geen pijn doen.
Vanaf ongeveer 16 weken zwangerschap zullen je borsten de eerste melk (colostrum) gaan maken. Het lijkt een beetje op honing: een dikke kleverige vloeistof. Het is heel geconcentreerde melk. Het kan uit je tepels lekken, of in droge vorm een korstje op je tepels vormen.
De eerste keren dat je borstvoeding geeft, kunnen je tepels erg gevoelig zijn. Ze moeten wennen aan de zuigkracht van je kindje en dat is niet niks! De pijn aan je tepels verdwijnt normaal gesproken na ongeveer twee weken.
De ziekte van Paget is eenzijdig gelokaliseerd en begint op de tepel of de areola. In de beginfase zijn er slechts minimale veranderingen, zoals een klein korstje of nattend plekje dat een bruin vlekje in de bh geeft of dat een beetje jeukt, prikt of branderig is.
Afkolven duurt in principe even lang als voeden. Dubbelzijdig kolven duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten. Langer kolven om meer melk te krijgen heeft geen zin. Het kan zelfs de borst en tepels beschadigen.
Kolven zou geen pijn moeten doen. Als je ongemak ervaart tijdens het kolven of als je blaren of schaafwondjes op je tepel of borst hebt, probeer dan de zuigkracht van de kolf te verlagen. Zorg er ook voor dat je de juiste maat borstschild (het trechtervormige deel dat over je borst wordt geplaatst) gebruikt.
Een tepelhoedje is gemaakt van zachte siliconen en wordt over de tepel gedragen tijdens de voeding. Een tepelhoedje kan voor sommige baby's een nuttig hulpmiddel zijn om goed aan de borst te leren drinken. Gebruik een tepelhoedje altijd onder begeleiding van een lactatiekundige.
Vooral oudere baby's kunnen proberen om de aandacht van hun moeder tijdens het drinken terug te krijgen, bijvoorbeeld door te bijten. Soms zie je vlak ervoor een guitige glimp in hun ogen. Dit soort bijten gebeurt vaak aan het einde van een voeding, of als je baby toch al niet echt geïnteresseerd was in drinken.
Witte plekjes in de mond van uw baby, meestal tegen de wangen, op de tong en het gehemelte. Soms: rode, ronde plekjes in de mond. Meestal heeft een baby met spruw nergens last van. Soms drinkt uw kind onrustig en laat vaak de tepel los.
Schoonmaken en bewaren
Ga hygiënisch te werk door na elke voeding het tepelhoedje eerst met koud water af te spoelen, en daarna met heet water af te spoelen en af te drogen. Bewaar het tepelhoedje in een afgesloten bakje en kook het elke 24 uur 3 minuten uit. Vervang het tepelhoedje iedere 6 weken.
Bij vrouwen jonger dan 20 is borstkanker uiterst zeldzaam, maar bij twintigers kan hij wel opduiken. In 2008 werden in België 169 nieuwe gevallen vastgesteld bij vrouwen jonger dan 30.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie.
Als er iets is wat je nóóit wil meemaken, is het wel dat je tepels eraf vallen. Maar, de combinatie van roken en plastische chirurgie kan deze grote nachtmerrie werkelijkheid laten worden, onthult een Amerikaanse plastisch chirurg.