Wat zijn de verschijnselen van rusteloze benen? U heeft vooral 's avonds en 's nachts last van tintelingen, kriebel of een vervelend gevoel in de onderbenen. Daarbij voelt u een onbedwingbare onrust in de benen: u 'moet' bewegen om het vervelende gevoel even kwijt te raken. Het is lastig om rustig te liggen.
Restless Legs Syndroom kan optreden bij ziekten als diabetes mellitus, aandoeningen van de schildklier, de ziekte van Parkinson, spataderen of reuma. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen, bloedarmoede of een vitaminetekort de klachten verergeren.
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels bevatten meestal wat magnesium. Sommige soorten voedsel hebben echter de neiging om het magnesiumgehalte in jouw lichaam te verlagen. Deze boosdoeners zijn onder meer koolhydraatarm voedsel, suiker, koolzuurhoudende dranken, cafeïne en alcohol.
Restless legs kan de kwaliteit van leven ernstig beïnvloeden. Helaas is RLS (nog) niet te voorkomen of te genezen.
Bij vermoeide en onrustige benen kan het wenselijk zijn de inname van magnesium te verhogen. Magnesium draagt onder andere bij tot de normale werking van het zenuwstelsel en de spieren, en de vermindering van vermoeidheid.
Naast het gebruik van medicatie, veranderen van levensstijl of voedingspatroon kan het innemen van vitaminen ook bijdragen aan het verminderen van uw klachten. Een vitamine-supplement dat in het bijzonder genoemd wordt in relatie tot RLS is vitamine B12 en foliumzuur.
Roken, alcohol, koffie, overgewicht en weinig lichaamsbeweging hebben mogelijk een negatieve invloed op RLS. Bepaalde geneesmiddelen met een antidopaminerge werking zoals SSRI's en antipsychotica kunnen RLS uitlokken of verergeren.
RLS is een neurologische aandoening die in veel gevallen niet meer overgaat en mogelijk verergert met het stijgen der jaren. De symptomen zijn te bestrijden, de aandoening zelf (nog) niet.
Geneesmiddelen zoals aspirine, paracetamol en andere pijnstillers worden vaak voorgeschreven om de pijn te verminderen.
Oorzaken van vermoeide en zware benen
Zware en vermoeide benen zijn doorgaans het gevolg van een verstoorde bloedcirculatie, waardoor het bloed niet goed terug stroomt haar het hart. Sommige mensen hebben hier af en toe last van, bijvoorbeeld na een dag lang staan en bij anderen is het een alledaags probleem.
Volgens Theresia is zeep de oplossing tegen nachtelijke krampen in de benen. Neem een stuk huishoudzeep en leg het, zonder verpakking, in uw bed. Gewoon op het matras en onder het laken. Ga slapen zoals u gewend bent en dan verdwijnen de nachtelijke krampen als sneeuw voor de zon.
Waarschijnlijk zit de oorzaak van RLS in de hersenen, en heeft dit te maken met een verstoorde dopamine-huishouding. Het is dus geen ziekte van de spieren. Dopamine is een stofje dat signalen van de ene zenuwcel naar de andere doorgeeft in de hersenen. RLS kan ook het gevolg zijn van een andere aandoening of ziekte.
Ongeveer 2 tot 5% van de bevolking heeft er last van. Vrouwen hebben het twee keer zo vaak als mannen. Het fenomeen neemt toe met de leeftijd, maar kan op alle leeftijden starten, zelfs al in de kindertijd.
Pramipexol werkt als dopamine, de lichaamseigen stof waarvan bij de ziekte van Parkinson een tekort in de hersenen is. Binnen enkele dagen tot weken merkt u dat u minder stijf bent en makkelijker kunt bewegen.
Oorzaken van tintelingen in benen zijn o.a.: beschadiging van de gevoelszenuwen, vitamine B12- en magnesium tekort en neuropathie. Behandeling van tintelingen in benen bestaat o.a. uit: vitamine B12, foliumzuur, magnesium, l-taurine.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Waar zit magnesium in? Magnesium komt voor in verschillende voedingsmiddelen, zoals noten pitten, zaden, (groene) groenten, peulvruchten, vlees, vis, volkorenproducten en melkproducten. Met name in noten, zaden, pitten en cacaopoeder (pure chocola) zit veel magnesium.
Veel mensen zweren bij zo'n stuk zeep onder de lakens om rusteloze benen en nachtelijke spierkramp tegen te gaan, waarbij de ouderwetse Sunlight zeep nog het beste zou werken. Je legt de zeep - zonder verpakking - onder je laken op het matras en je klachten verdwijnen.
Naast je blaas stuurt je ruggenmerg ook het gevoel in en de motoriek van je benen aan. Beide controlecentra zitten zo dicht bij elkaar, dat ze elkaar beïnvloeden. Als je je benen wiebelt, onderdruk je de activiteit van de zenuwcellen in het blaascontrolecentrum. En daarmee kun je de drang om te plassen verminderen.
Pijn in de benen kan verschillende oorzaken hebben. Er kan gedacht worden aan gewrichten, spataderen en oedeemvorming, maar de meest voorkomende oorzaak is spierspanning. Bovendien kan spierspanning de voorheen genoemde aandoeningen veroorzaken. Spierspanning komt wanneer de spieren in de benen overbelast zijn.
Denk aan misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Ze kunnen echter ook stoornissen in de impulsbeheersing veroorzaken, zoals dwangmatig gokken en slaperigheid overdag. Andere medicijnen, waaronder gabapentine (Neurontin) en pregabaline (Lyrica), werken voor sommige mensen met RLS.
Oorzaak van rusteloze benen
Een precieze oorzaak is niet bekend. Men vermoedt dat RLS ontstaat door een verstoorde werking van bepaalde zenuwcellen in de hersenen waar de spierbewegingen bestuurd worden. Een tekort aan dopamine, dat aangemaakt wordt door die zenuwcellen, kan daarbij een rol spelen.
Als je vaak last hebt van kramp, kan het goed zijn om eens na te gaan of je voldoende vocht, magnesium en calcium binnenkrijgt. Magnesium en calcium zijn mineralen die een grote rol spelen bij de spiercontractie. Calcium zorgt voor het aanspannen van de spier terwijl magnesium voor het ontspannen van de spier zorgt.