Warmte is de vijand van zwart wasgoed. Daarom kan je zwarte kleding het beste ophangen en niet in de droger laten drogen.
Om al je kleding echt mooi te houden kan je zwarte kleding het beste apart wassen. De donkere kleding kan afgeven op lichte of witte kleding, waardoor je gekleurde of witte kleding grauw kan worden. Bovendien voorkom je dat je zwarte kleding vaal wordt en kan jij ervoor zorgen dat je zwarte kleding langer mooi blijft.
Donkere was wassen doe je door de was in de wasmachine te doen en deze te laten draaien op het synthetica wasprogramma. Selecteer een temperatuur van 30 graden en voeg wasmiddel voor donkere was toe en eventueel natuurazijn. Gebruik beslist geen wit wasmiddel.
Kleding in de wasdroger
Katoenen kleding die je op 60 graden mag wassen, kun je probleemloos in de wasdroger drogen. Denk aan T-shirts of katoenen broeken. Kleding die koeler gewassen moet worden, is vaak kwetsbaarder. Op het waslabel zie je staan of het artikel in de droger mag.
Ja, dat kan.Tenminste, met een paar belangrijke tips en voorwaarden. Makkelijk is het niet, omdat kleding in de droger kan krimpen. Vooral katoen krimpt snel, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn met jouw T-shirts.
Wanneer een verkeerd droog programma gekozen wordt, kan de kleding krimpen in de droger. Wanneer er kleding in de droger gedroogd wordt, wat niet geschikt is voor drogen in een droger, dan kan de kleding krimpen.
Kleur fixeren met azijn
Op deze manier fixeert u als het ware de kleur en blijft deze langer mooi, zelfs na het wassen. Azijn is overigens ook vaker te gebruiken, ook in de wasmachine zelf zorgt het voor kleurbehoud. Daarnaast laat azijn ook nog eens restjes wasmiddel in uw kledingstukken verdwijnen.
Was de kleding altijd binnenstebuiten en gebruik de koudst mogelijke stand, tot maximaal 30 graden Celsius.Was bovendien zo kort mogelijk en gebruik een vloeibaar wasmiddel. Dat zal goed oplossen in lage temperaturen. Tip: er zijn wasmiddelen beschikbaar speciaal om zwarte was te wassen.
Hoe houd ik mijn zwarte broek zwart? Om je zwarte broek mooi en diep van kleur te houden, was je deze binnenstebuiten om wrijving met andere kleding te verminderen.Gebruik een mild wasmiddel dat speciaal is ontworpen voor donkere kleding.
#8 Steek je zwarte broek niet in de droger
Je zwarte broek slijt een stuk sneller wanneer je die in de droger doet. De trommel van de droger zorgt in de eerste plaats voor extra wrijving. Daarnaast zorgt de hitte er ook voor dat je broek kleur verliest.
In principe geldt dat je alles wat je op 60 graden kunt wassen ook veilig kunt drogen in de droger. Daarnaast hebben drogers vaak een programma voor synthetische was en soms zelfs voor kleding van wol of zijde.
Droog in de droger
Wat geen uitzondering zou moeten zijn is het volgende. Gooi bij elke natte was een droge handdoek in de droger. Als je dit doet zal je zien dat de was een stuk sneller droog is én dat het wasgoed er ook écht droog uitkomt.
Of het nou een zwarte jeans is of een mooi indigoblauw exemplaar: spijkerbroeken houden niet van drogers. Door de hoge temperaturen van de droger kan je broek gaan krimpen.
Wasgoed slijt sneller in de droger dan in de wasmachine
De wasmachine en de wasdroger draaien allebei met veel toeren je wasgoed rond en hebben dus beiden hetzelfde effect. Het is natuurlijk altijd beter om je was met de hand te wassen en uit te hangen maar de wasdroger is dus niet schadelijker dan de wasmachine zelf!
Nadelen van een droger
Door het gebruik van een hoge temperatuur zijn drogers slecht voor je wasgoed. Met iedere wasbeurt komen er pluizen los van jouw was, hierdoor slijt je kleding en worden de stoffen dunner. De pluizen worden opgevangen in het pluizenfilter. Een droger neemt veel plek in beslag.
Azijn haalt de kalk uit het water, waardoor het zachter wordt en je kleding dus ook. Hoeveel azijn je nodig hebt, hangt af van de hardheid van je water. Hebben jullie eerder zacht water, dan is een klein scheutje al voldoende.Bij hard water mag je rekenen op een kopje.
Voor de donkere was is Robijn Black Beautiful Mystery het meest geschikt. Het weet de diepe, vaak intense, donkere kleur van je kleding optimaal te behouden. De witte was is het beste af met Robijn Wasverzachter Zwitsal Geur. Natuurlijk wil je niet teveel betalen voor Robijn wasverzachter.
Stap 1: wasgoed sorteren op kleur
Dit kun je doen door 3 stapels te maken: Bonte was: gekleurd wasgoed. Witte was: wit, crème, heel lichtblauw of lichtgrijs wasgoed. Donkere was: zwart, grijs of donkerblauw wasgoed.
Dat heeft te maken met het soort stof wat gebruikt wordt voor donkere kleuren. Vaak zitten in donkere kleuren meer synthetische vezels, dan in een witte was.
Azijn in wasmachine – waarom het goed werkt
Het zuur is te mild om kleding te beschadigen, maar sterk genoeg om de zeepresten op te lossen. Het zorgt ervoor dat textiel minder snel geel wordt, werkt als wasverzachter en maakt anti-statisch (pluisjes blijven niet aan de kleding zitten).
Emotioneel. Uit onderzoek blijkt dat het dragen van zwarte kleding ervoor zorgt dat mensen je erg serieus nemen en je intelligent inschatten. Ook straalt zwarte kleding kracht en succes uit. Vaak zijn mensen die zwarte kleding dragen, stiekem ook erg gevoelig en sociaal.
Moet het snel gaan en wil je toch de droger gebruiken? Kies dan voor de laagste stand.Hoe minder warm, hoe minder kans op krimpen. Haal je was uit de droogkast als hij nog licht vochtig is en laat 'm verder aan de lucht drogen.
Een halfsynthetische stof zoals viscose kan krimpen en was je op maximaal 30 graden. Varianten zoals Modal en Lyocell (Tencel) hebben daar minder last van en kun je op maximaal 40 graden wassen.