Een hersenschudding vergt meestal 1 tot 3 dagen volledige bedrust. Alleen gedurende de eerste 24 uur na het ongeval moet u regelmatig door een familielid of huisgenoot worden gecontroleerd.
Hoofdpijn, concentratieproblemen, oorsuizen, gevoeligheid voor licht en lawaai en vermoeidheid kunnen langere tijd voorkomen. Soms is er zelfs sprake van een hormonale onbalans waardoor de patiënt last kan hebben van stemmingswisselingen en angsten.
Zorg voor voldoende slaap, laat je hersenen tot rust komen. Vermijd tv kijken, veel met je telefoon bezig zijn of computerspelletjes doen. Drink geen alcohol. Rijd geen auto als je je niet goed kunt concentreren.
U kunt weer aan het werk gaan als u geen last meer heeft van voortdurende hoofdpijn, dubbelzien en duizeligheid. Het tijdstip om weer te beginnen hangt af van hoe u zich voelt en het soort werk dat u doet.
Hoe herken je een hersenkneuzing (symptomen)?
Bij een hersenkneuzing is er dus eerst een klap op het hoofd. Dit trauma wordt gevolgd door bewusteloosheid en vaak ook geheugenverlies. Na het bijkomen uit het bewustzijnsverlies is de pechvogel vaak gedesoriënteerd, onrustig en verward.
Als je hoofdpijn hebt, kan je een pijnstiller nemen op basis van paracetamol (maximaal 4x1g per dag). Laat je tijdig onderzoeken door je arts indien de hoofdpijn aanhoudt en je steeds opnieuw een pijnstiller neemt. Neem de dagen na een val op je hoofd geen slaapmiddelen, drink geen alcohol of neem geen drugs.
De MRI-scans tonen zelfs na een half jaar nog een duidelijk verschil. Op basis van de scans is het ook mogelijk om een geschiedenis van eerder doorgemaakte hersenschuddingen vast te stellen, schrijven de onderzoekers in NeuroImage Clinical. Hersenschudding komt regelmatig voor bij contactsporten zoals voetbal en rugby.
Waarom een wekadvies? De arts geeft een wekadvies omdat er een heel kleine kans is dat er door het ongeval een bloedvaatje in de schedel beschadigd is.
Hoewel minder bekend en minder erkend, kunnen mensen dus ook langere tijd na een hersenschudding of whiplash, cognitieve en/ of lichamelijke problemen hebben.
− Overgeven: Uw kind mag maximaal 3 keer braken in de eerste 2 uur na de val. − Slaperigheid: Meteen na de val kan uw kind slaperig zijn. Hij mag gewoon gaan slapen, maar wek hem de eerste zes uur om het uur en daarna om de twee uur (tot 24 uur na het trauma). Wanneer moet u een arts waarschuwen?
Bekende symptomen van een lichte hersenschudding zijn: hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braakneigingen, slaperigheid en wazig zien. Bij een zware hersenschudding kunnen deze symptomen langer aanhouden en daarnaast kun je last krijgen van: warrigheid, spraakstoornissen, halfzijdige verlamming en gevoelsverlies.
Een belangrijk verschil tussen een hersenschudding en een hersenkneuzing is dat je hersenweefsel bij een hersenschudding niet langdurig beschadigd raakt en bij een hersenkneuzing wel. Een hersenkneuzing is dan ook ernstiger dan een hersenschudding.
Hersenschuddingen worden in de medische wetenschap gezien als een vorm van mild traumatisch hersenletsel. Bent u langer dan een kwartier buiten bewustzijn, dan is er sprake van een hersenkneuzing. Dit valt binnen de categorie middelzwaar tot ernstig traumatisch hersenletsel.
Bijvoorbeeld uw partner, een familielid, vriend of kennis. Dit moet in de eerste 24 uur na het ongeluk. Zo controleert die persoon of er geen bloeding of veel vocht in het hoofd ontstaat. Dit is aan de buitenkant van het hoofd niet te zien.
Hoe stelt je arts de aandoening vast? Je arts vraagt je wat er precies is gebeurd en welke klachten je hebt. Zo zal hij zeker willen weten of en hoe lang je bewusteloos bent geweest en van wanneer tot wanneer je je niets meer herinnert.
Het wekadvies thuis moet als onveilig worden beschouwd bij de categorie waarvoor volgens de criteria een CT schedel/hersenen gemaakt zou moeten worden. Voor kinderen boven de 6 jaar en volwassenen met een zeer licht letsel waarbij er geen indicatie bestaat voor een CT schedel/hersenen, is het wekadvies overbodig.
De val op het hoofd van Saget zou een hersenbloeding hebben veroorzaakt. "In dat geval scheurt een adertje in de hersenen door het stoten van het hoofd. Het lastige daaraan is dat mensen zich eerst nog relatief goed voelen, maar het later alsnog mis kan gaan", legt neuroloog Raoul Kloppenborg uit.
Na een val of klap op het hoofd kan de huisarts een wekadvies geven. U gaat uw kind dan regelmatig wakker maken. Dit doet u in de eerste 24 uur na het ongeluk. Zo controleert u of er geen bloeding of veel vocht in het hoofd ontstaat.
Sufheid of abnormale slaperigheid; ▪ Verwarde spraak of verward reageren; ▪ Ernstige hoofdpijn, braken of koorts; ▪ Verminderde kracht in één van de ledematen of dubbelzien; ▪ (stuip) trekkingen, aanvallen of flauwte; ▪ Verlies van bloed of vocht uit de oren of neus.
Bij een hersenbloeding kan er plotseling zeer ernstige hoofdpijn ontstaan. De pijn is zo heftig dat duidelijk is dat medische hulp dringend nodig is. Je kunt ook een epileptische aanval (toeval) krijgen. Verder kun je misselijk zijn of niet goed aanspreekbaar.