Ken je Dutch Oven-feitjes Neem daarvoor wel de enige echte kookpot. Die herken je zo: De pot is gemaakt van gietijzer en heeft gietijzeren deksel met opstaande rand om kolen of briketten te plaatsen voor bovenwarmte – daarover zo meer.
Dutch Ovens lijken op gewone voorraadpotten, maar dan met een bredere basis en kortere wanden . Hun ontwerp maakt het een ongelooflijk veelzijdig stuk kookgerei. Traditioneel werden Dutch Ovens gemaakt van gekruid gietijzer. Gietijzeren kookgerei heeft echter zijn nadelen (zoals de neiging om snel te roesten).
Hiernaast zie je het symbool van een elektrische oven. Heb je een heteluchtoven? Met het boven- en onderwarmte symbool zet je de ventilator uit en heb je in principe gewoon een elektrische oven.
Een 'Dutch Oven' is een dikwandige braadpan die traditioneel van dik gietijzer is gemaakt. Een echte dutch oven is voorzien van de mogelijkheid om hem op een houtvuur te gebruiken. Je kan hem ophangen aan een beugel of op pootjes boven brandende briketten zetten.
U kunt meten met kopjes water, door er één tegelijk in te gieten om te meten hoeveel de pot kan bevatten. U kunt ook het deksel optillen en kijken naar het gestempelde nummer . Een 24 staat voor een ronde Dutch oven van 5,5 quart (4,2 liter).
Waar vind ik het typeplaatje van mijn oven? Wanneer je de deur opendoet, bevindt het typeplaatje zich aan de rechter- of linkerzijde aan de binnenkant van het apparaat.In de afdekstrip die zich onder het apparaat bevindt.
Een 5-7 quart optie is het beste voor de meeste thuiskoks, geschikt voor een gezin van vier . Kleinere zijn ideaal voor individuele porties of kleine gezinnen, terwijl grotere ovens geschikt zijn voor batch cooking. De vorm moet passen bij uw kookstijl - rond voor gelijkmatig verwarmen en ovaal voor braden.
Onder sommige Dutch Ovens zitten pootjes. Dit heeft vooral voordelen als je er mee op open vuur gaat koken. De pootjes zorgen ervoor dat er ruimte is om kolen of briketten onder de pan te schuiven. Daarbij stabiliseren de pootjes de Dutch Oven als je hem rechtstreeks in de kolen zet.
Het belangrijkste verschil tussen een gietijzeren Dutch oven en een geëmailleerde Dutch oven is de afwerking. Ruw gietijzer moet worden gekruid om het antiaanbak- en roestbestendig te maken, terwijl geëmailleerde Dutch ovens enigszins antiaanbak- en beschermd zijn uit de doos.
Wanneer jouw pan opgebouwd is uit keramiek, aluminium, RVS, gietijzer of plaatstaal kun je er vanuit gaan dat jouw pan ovenbestendig is. Wanneer uitdrukkelijk staat dat de pan niet ovenbestendig is, moet je dit uiteraard aannemen.
U vindt het modelnummer op een sticker of typeplaatje. Bij fornuizen en ovens vindt u dit meestal rond het frame, achter de deur van het apparaat . Bij kookplaten vindt u dit meestal aan de onderkant, zijkant of achterkant van het apparaat.
Hetelucht. Het symbool voor hetelucht op een oven toont vaak een cirkel met een ventilator in het midden. Deze functie staat voor gelijkmatige warmteverdeling in de oven dankzij de ventilator die de warme lucht circuleert.
Bak je een cake in een heteluchtoven? Houd dan een baktemperatuur van 150 graden aan. Een elektrische oven zet je op 160 graden.
Hetelucht. Zie je het icoon van een ventilatortje tussen de ovenstanden staan?Dit is het heteluchtoven teken. Deze stand gebruik je om de warmte gelijkmatig te verdelen over de gehele oven.
Volgens de website van Lodge zijn er twee opties om een geëmailleerde pan voor te verwarmen. Ten eerste kun je hem droog en leeg in de oven voorverwarmen, waarbij de indirecte warmte gelijkmatig rond de Dutch oven circuleert. Ten tweede kun je hem op het fornuis voorverwarmen met water of olie op de bodem van de pan.
De casserole pot dient hetzelfde doel als een Dutch Oven, maar is veel gemakkelijker te hanteren vanwege het lichtere gewicht . In tegenstelling tot het zware gietijzer, kunnen casserole potten gemaakt worden van materialen zoals gegoten aluminium, keramiek of glas.
Een Dutch oven is het ultieme kookgerei voor eenpansmaaltijden . Het is een grote, brede, diepe pan met een goed sluitend deksel die zich onderscheidt van andere potten en pannen in een goed gevulde keuken vanwege zijn vermogen om hoge temperaturen te verdragen en warmte vast te houden.
Een Dutch oven is een pan met dikke wanden en een deksel.
Dit type stevige kookpot wordt al eeuwenlang gebruikt om soepen, stoofschotels, sauzen en brood langzaam te koken. Dutch ovens zijn er in gietijzeren, geëmailleerde, aluminium en keramische varianten.Traditioneel worden ze echter gemaakt van gekruid gietijzer .
Het deksel heeft zijn iconische buitenste rand en inwendige basting divots, die vrijwel elke Dutch oven, behalve Le Creuset, tegenwoordig heeft . Ze verdelen condensatie over het kookoppervlak in plaats van langs de zijkanten van de pot tijdens het koken.
Om voor te verwarmen zet je de Dutch Oven op een warmtebron en laat je hem ongeveer 10-15 minuten opwarmen.
Brood bakken in de Dutch oven
Bak het brood ca.30 minuten. Haal de Dutch oven uit de kamado en verwijder de deksel en het bakpapier. Plaats de Dutch oven terug en bak het brood nog 15-20 minuten langer totdat het goudbruin en gaar is.
Je kunt nog steeds alle broodrecepten koken die zijn geschreven voor een grotere Dutch . Er zijn echter een paar dingen om in gedachten te houden. Als je bijvoorbeeld veel deeg hebt, kun je het recept met een derde verminderen om het netjes in de 3,5-quart Dutch oven te laten passen.
Wat is de beste maat Dutch oven voor brood? Ik gebruik graag een 4 of 5-quart Dutch oven of een 3,2-quart combo cooker om brood te bakken. Deze maten zijn groot genoeg voor de meeste broodrecepten . Als je een grotere Dutch oven hebt, werkt dat ook prima.
Ik denk dat de 7-qt.ook zou werken , maar je hebt niet echt een zo grote pan nodig om het broodrecept te maken.