De levensmiddelenindustrie moet voldoen aan de regelgeving inzake consumenteninformatie. Je wordt dus geïnformeerd als er insecten in je voedsel zitten, want dat moet bij de ingrediënten worden vermeld. In de Europese uitvoeringsverordening wordt de Latijnse naam voor huiskrekel, Acheta domesticus, gebruikt.
Het aanbod van voedingsmiddelen is zeer verscheiden, gaande van verschillende soorten proteïnerepen, tapenades, chocopasta, pasta tot verschillende soorten 'vleesvervangers' zoals burgers, schnitzel en kroketten. Verder is er ook een aanbod van snoepproducten zoals insectenlolly's en nougat op de markt.
We eten ook delen van insecten in de vorm van E-nummers (hulpstoffen). Voorbeelden zijn E120 (een natuurlijke rode kleurstof, gewonnen uit de schildluis Dactylopius coccus), E904 (schellak, een natuurlijk hars, een uitscheidingsproduct van diverse Indiase luizen) en E901 (bijenwas, uitgescheiden door bijen).
'In 100 gram pindakaas zitten gemiddeld 30 onderdelen van insecten, in chocolade 60.
De levensmiddelenindustrie moet voldoen aan de regelgeving inzake consumenteninformatie. Je wordt dus geïnformeerd als er insecten in je voedsel zitten, want dat moet bij de ingrediënten worden vermeld. In de Europese uitvoeringsverordening wordt de Latijnse naam voor huiskrekel, Acheta domesticus, gebruikt.
Toch horen we steeds vaker dat insecten in ons brood verwerkt zouden zitten. Een cracker met krekelmeel, een brood met meelwormen of een stokbrood met sprinkhanen. Niets is minder waar! Bij Bakker Klink (en bij iedere andere ambachtelijke bakker in Nederland) is het brood gemaakt van graan.
E-nummers. We eten ook delen van insecten in de vorm van hulpstoffen. Voorbeelden zijn E120 (een natuurlijke rode kleurstof, gewonnen uit de schildluis Dactylopius coccus), E904 (schellak, een natuurlijk hars, een uitscheidingsproduct van diverse Indiase luizen) en E901 (bijenwas, uitgescheiden door bijen).
Restaurant Kip & Ei Dubbel-Op
Er is geen restaurant in Nederland waar ze zo bevlogen zijn in het serveren van insecten. Op de menukaart tref je dan ook verschillende hapjes en gerechten aan waarin insecten zijn verwerkt.
Vogelbescherming Nederland adviseert echter vogels nooit pindakaas te geven die bestemd is voor menselijke consumptie maar speciale vogelpindakaas. Deze pindakaas met noten en insecten bevat namelijk ongebrande pinda's en er is geen zout aan toegevoegd.
Larven van insecten in de chocolade
Wat dacht je bijvoorbeeld van chocolade? Er bestaat namelijk een heuse cacaomot, die eitjes legt. „Je moet als fabriek een grondige ingangscontrole doen als je een lading cacao binnenkrijgt, want daar zitten geregeld larven van de cacaomot in”, zegt de plaagdierexpert.
Vanaf januari 2015 liggen er bij alle Jumbo winkels in Nederland insectenproducten in het schap. Jumbo is de eerste supermarktketen in Nederland die in al haar winkels eetbare insecten gaat aanbieden. Met de nieuwe producten biedt Jumbo klanten een gezonde en duurzame optie naast het eten van vlees of vis.
Insecten kunnen ook drager zijn van andere gevaarlijke parasieten zoals Entamoeba histolytica of Toxoplasmose. Het is daarom niet ongevaarlijk rauwe insecten te eten. Een ander gevaar bij het eten van insecten zijn de chemische verontreinigingen. Dit zijn in de eerste plaats pesticiden.
Er mogen maximaal vijf hele insecten per honderd gram in appelstroop zitten. Mijten, bladluizen en schildluizen daarbij niet meegerekend. Ook in zuurkool worden bepaalde insecten gevonden, en dat is niet erg. Daar geldt een maximum van vijftig beestjes per honderd gram.
Het mag ook als ingrediënt worden gebruikt in een reeks voedingsmiddels zoals eiwitproducten, koekjes of deeg. Larven van de graanschimmelkever. Sinds juli 2022 mag dit insect als ingrediënt worden toegevoegd aan verschillende soorten voeding, zoals graanrepen, deeg, vleesvervangers en bakkerijproducten.
Van de insecten leeft 24% op het Amerikaanse continent, 24% in Azië, 38% in Afrika en slechts 2% in Europa. Volgens Gene DeFoliart, een gepensioneerde professor van entomologie, is entomofagie ongetwijfeld een oude traditie. De Romeinen en Grieken aten al insecten.
Het dieet van insecten is afhankelijk van de soort. Ongeveer de helft van de insecten eet plantaardig materiaal of drinkt plantensap. Volgroeide huisvliegen eten helemaal niet en sterven van de honger. Vaak eindigen ze echter als voedsel voordat de hongerdood optreedt.
De voedingswaarden van insecten zijn ongelooflijk en daarom passen ze perfect in een gezond en gevarieerd eetpatroon. De meeste insecten bevatten dus erg veel goede voedingsstoffen. Denk maar aan eiwitten, onverzadigde vetten, ijzer en vitamines B.
E450 en E500 zijn rijsmiddelen die bijvoorbeeld in donuts worden gebruikt. U hebt ze waarschijnlijk al gebruikt in uw zelfgemaakte recepten, want het zijn de twee ingrediënten van bakpoeder. Lecithine (E322) is een emulgator, wat het mogelijk maakt om water en olie te mengen tot een homogene emulsie.
Gelatine komt voor in de meeste soorten drop. Het E-nummer voor gelatine is E441.
Snoep, pannenkoekenmix, koekjes
Krekels worden als ze dood zijn gevriesdroogd en daarna vermalen. Krekelmeel kan in veel producten worden toegepast, als vervanging van vlees of als smaakversterker. Dat kan in bijvoorbeeld in snoep, pannenkoekenmix of koekjesmix.
Het eten van hele insecten stuit echter op veel weerstand bij consumenten. Daarom is het verwerken van insectenmeel in voedselproducten, zoals brood en pasta, een goed alternatief. Meelwormen zijn een van de insectensoorten die het meest worden gekweekt voor dierlijke en menselijke consumptie.
Toch lijken vliegende insecten in Nederland het dit jaar extra zwaar te hebben. In mei 2023 wees onderzoek van de Wageningen University & Research uit dat minstens 25 procent van de Nederlandse bijenvolken afgelopen winter niet had overleefd.