Kraait een haan omdat hij ziet dat het licht wordt of omdat hij een biologische klok heeft die hem vertelt hoe laat het is? Wetenschappers melden in het blad Current Biology dat onderzoek heeft uitgewezen dat hanen kraaien omdat ze een interne klok hebben en niet omdat ze op externe prikkels reageren.
Een haantje begint met kraaien wanneer hij 14 weken oud is. Hij zit dan middenin de pubertijd. Er wordt dan het hormoon testosteron aangemaakt. Dit stofje laat de haan kraaien.
Om hanen minder hard te laten kraaien, is er een anti-kraaiband op de markt. Een dergelijke no-crow rooster collar is voor $23 te koop bij amazon.com. De band wordt aangebracht om de nek en voorkomt dat de haan door het krachtig uitblazen van lucht een luid gekraai kan laten horen.
Onze haan begint om 3 uur in de ochtend te kukkelen tot ong. 4 uur in de middag. Buren gaan klagen en inmiddels sluiten we hem op in t nachthok maar toch het gaat door merg en been.
Maar hanen kraaien ook 's nachts. Dit doen ze wanneer ze schrikken. Van geluid, een bewegend object, van licht. Hij geeft daarmee een signaal af naar zijn harem kippen.
Een opmerkelijk verhaal uit het Zeeuwse Oosterland. Eén van de kippen van Rien en Gré Bolle stopte plots met het leggen van eieren, en begon zich als een haan te gedragen. "Ze kreeg een grotere kam en begon te kukelen.
Een haan kraait gemiddeld wel 12-15 keer per dag! Het is niet mogelijk om het kraaien helemaal te stoppen, maar je kunt het volume van het geluid dat hij produceert verlagen door de levensstijl van de haan te veranderen, zijn hok in een nachthok te veranderen of hem een halsband om te doen.
Uit onderzoek blijkt dat gemiddelde haan 120 decibel produceert (vergelijkbaar met een kettingzaag). Meer dan 140 dB is haalbaar. Een aantal hanen wordt s' nachts netjes opgehokt en mag er 's morgens op een fatsoenlijke tijd weer uit. Dat is prettig voor de buren.
Hanen houden niet van kuikens: zolang de hen ze grootbrengt, heeft ze geen enkele belangstelling voor de haan. De kuikens worden langzaam groter. Negen haantjes dat jaar. Als de haantjes gaan vechten, moeten ze weg.
Je kan ervan uitgaan dat een haan gemiddeld vier tot zeven hennen nodig heeft in zijn harem. Dit kan natuurlijk verschillen naargelang het kippenras of de beschikbare ruimte in de kippenren. Een haan brengt hiërarchie en structuur in de groep kippen.
Dominante hanen kraaien met een toonhoogte van 950 Hz en de ondergeschikte hanen kraaien bij een toonhoogte van 900 Hz. Het Duitse Dierweten- schappelijk Instituut in Mariensee vond een toonhoogte die veel hoger lag, namelijk rond 1700 Hz.
Het is een feit dat het gekraai van een haan tot overlast kan zorgen. Daarom zijn er wettelijke regels vastgesteld. Wanneer het hanengekraai de vastgestelde norm van 70dB overschrijdt wordt het hanengekraai als overlast gezien. Hanengekraai wordt ook anders ervaren dan het geluid van een blaffende hond.
De shamo kraait luid maar laag en dat hindert niet zo fel en hoor je niet zo ver. De zijdehoen ligt ertussenin. Het hangt echt af van ras tot ras en als ik mag zeggen welke het minst irritant kraait zeg ik shamo. Kleine haantjes kraaien vaak heel schel en hoog waardoor ze snel op je zenuwen werken.
Nooit vechten met de haan (herinner het feit dat je hem daarmee bevestigt in zijn idee dat jij een concurrent/ bedreiging bent), een haan is over het algemeen niet heel gevaarlijk, ja hij kan wat schade aanrichten maar het gaat niet om gevechten om leven en dood (zouden wij dan nog het gevecht aan gaan? -> kijk naar ...
Daarnaast kun je terecht bij Stichting Zwerfkip & Zo, de vogelopvang in Soest of de vogelopvang in Naarden. Zij krijgen regelmatig gedumpte hanen binnen die met spoed een goed huis zoeken.
Wil je de boventallige haantjes niet zelf slachten, dan kun je ze natuurlijk ook tegen betaling ter slacht aanbieden bij een poelier, waarna je ze schoongemaakt weer kunt ophalen.
Hanen zullen dit opvatten als een teken van agressie – in hun ogen loert u als een roofdier naar hem en zijn toom. Stel u niet onzeker op en ren niet weg als een haan u in het vizier heeft. De haan krijgt dan het idee dat u bang bent, en zal dit misschien als een kans zien om u aan te vallen, 'to finish the job'!
Je kunt zien of de temperatuur goed is aan het gedrag van de kuikens, zijn ze rustig en relatief stil dan hebben ze het lekker warm (ong 37 graden) en vallen ze gauw in slaap. Piepen ze heel hard dan hebben ze het te koud. Ook moeten ze voldoende ruimte hebben om af en toe bij de lamp weg te kunnen lopen.
Het verschilt per haan hoeveel hennen je erbij neemt. Dit is afhankelijk van de leeftijd van de haan en het ras. Daarnaast hangt het af van het doel waar je de haan voor wilt. Als je graag kuikentjes wilt en alle eieren wilt laten bevruchten, kies dan voor 4 tot 7 kippen.
Hoe vaker de haan kraait, hoe gezonder hij is, hoe meer hij zin heeft om te paren. In de voortplantingsperiode kraaien ze vooral 's ochtends en de dominante mannetjes, de echte baasjes dus, zijn vaak seksueel actiever dan andere.
Kippen houden kan zonder haan. Ze leggen dan nog steeds eieren maar deze zijn dan niet bevrucht. Kies bij voorkeur voor jonge dieren van een paar maanden oud, je kunt deze makkelijker tam maken.
Bevruchten. En ja, als je kuikens wilt, ontkom je niet aan een haan. Soms waakt hij zelf ook mee over de kuikens. Tenzij je ergens bevruchte eieren vandaan haalt, maar dat is een ander verhaal.
Een haan is eigenlijk alleen maar nodig als je kuikens wilt. Maar hanen zijn ook handig voor de beveiliging. Een haan beschermt zijn hennen en waarschuwt ze als er gevaar dreigt. Als je een haan hebt, omdat je zoveel mogelijk bevruchte eieren wilt, dan kan één haan tussen de tien en dertig hennen aan.
Meerdere hanen bij elkaar? Meerdere hanen in één kippengroep zetten is mogelijk, maar niet aan te raden. Ze vechten dan dikwijls om de gunsten van de dames en hebben dan erg veel ruimte nodig en voldoende uitwijkmogelijkheden. Meerdere hanen bij elkaar houden is eigenlijk alleen een succes als er geen hennen bij zijn.
Van vleeskippen eten we zowel de hennen als de hanen. In de reguliere pluimveehouderij worden die binnen zes weken geslacht en op die leeftijd is er geen smaak- verschil tussen haan of hen. We eten dus nog wel hanen, maar weten dat niet.