Een kledingstuk dat bestand is tegen de druk van een waterkolom van 1,3 meter (ofwel 1300 mm) wordt als waterdicht beschouwd (volgens de ISO 811-norm). Let wel op, want een jas met een waterdichte stof van 2000 mm schmerber zal je wel beschermen tegen de regen, maar misschien niet tegen buien of onweer.
Volgens de Europese norm genaamd EN 343: 2003 is een product zoals een regenjas of een andere waterdichte jas met een waterkolom van 800 mm "waterdicht, klasse 2" en met een waterkolom van 1300 mm "waterdicht, klasse 3." Tussen deze twee aantallen wordt een jas dus waterdicht genoemd.
Jassen van polyester zijn wind- en waterdicht. Dat heeft vooral te maken met de coating. Waterdruppels blijven niet op het materiaal vastzitten. Een polyester jas heeft meestal lassen en tapes.
1.000 - 5.000 mm: De stof is waterdicht, maar niet bestand tegen enige vorm van druk. Lekt bij het zitten of bij het leunen tegen natte oppervlakken. 5.000 - 15.000 mm: De stof is waterdicht en is bestand tegen de meeste vormen van druk tijdens een flinke regenbui. 15.000 - 30.000 mm: De stof is volledig waterdicht.
Hoe meer water er in de buis gegoten kan worden voordat de stof doorlekt, hoe hoger de waterkolom. Als er bijvoorbeeld 10.000 mm water in de buis gegoten is voor de stof het vocht doorlaat, betekent dat dus dat het materiaal zal doorlekken bij een belasting van 10 meter water.
Wat betekent een waterkolom van 20.000 mm (20K)?
Hetzelfde principe geldt voor een stof van 20K of 20.000 mm. Dit betekent dus dat er een waterkolom van 20.000 mm hoog op de stof kan worden geplaatst voordat er water door begint te sijpelen. Hoe hoger dit cijfer, hoe beter de waterdichtheid van de stof.
De waterkolom is een belangrijke maatstaf voor het bepalen van de waterdichtheid van textiel: het is de hoeveelheid water (in mm per cm2) die op de stof kan staan voordat het materiaal doorlekt. Over het algemeen wordt een waterkolom vanaf 1.000 mm als waterdicht aangemerkt.
1: Waterdicht of waterafstotend
Simpel gezegd houden waterafstotende jassen korte tijd regen tegen. Waterdichte jassen doen dat voor een lange tijd. Ga je voor waterdicht, dan kun je kiezen voor een jas met een membraan (een laagje aan de binnenkant) of eentje met een coating (een laagje aan de buitenkant).
Een waterbestendig materiaal is zo nauw geweven dat het water er moeilijk doorheen komt. Materialen als polyester en nylon zijn dus van nature beter bestand tegen water dan katoen, alleen al vanwege de samenstelling van het weefsel. Maar een waterafstotend jack is slechts bestand tegen zoveel regen.
Gore-Tex® of Sympatex) met een extra DWR-laag aan de buitenkant. Een membraan is duurzamer en minder gevoelig voor slijtage dan een coating. Maar ook hier moet de waterafstotende laag regelmatig onderhouden worden. De waterdichtheid van het membraan daarentegen blijft altijd behouden zelfs na verschillende wasbeurten.
Waterkolom 1.000 - 5.000mm: bestand tegen lichte regen
Regenkleding met een waterkolom tot 5.000mm beschermt tegen lichte regenval. Draag je op deze kleding bijvoorbeeld een rugtas, dan krijg je te maken met extra druk op de stof met doorlekken tot gevolg.
Geen enkel horloge is absoluut waterdicht. Vandaar dat de term 'waterproof' (waterdicht) sinds de jaren '60 officieel heeft plaatsgemaakt voor 'water resistant' (waterbestendig). In de praktijk worden beide termen echter nogal eens naast elkaar gebruikt.
Waterdicht maken jas, iedereen kan het
Het waterdicht maken met Outdoor Gear Protector is zoals gezegd, een fluitje van een cent. Zorg ervoor dat de te behandelen jas schoon en droog is en hang deze in een goed geventileerde ruimte of buiten op.
Een horloge met een waterdichtheid van 50 meter is dus niet geschikt om mee te zwemmen (maar er kan wel mee gedoucht worden). Een horloge waarop staat aangegeven dat deze waterdicht is, zonder dat er een diepte of druk op is aangegeven, is alleen spatwaterdicht.
Als we het bij The North Face® hebben over waterproof materiaal, dan bedoelen we hiermee dat het materiaal ondoordringbaar voor water is. We testen onze waterdichte materialen in laboratoriumomstandigheden om ervoor te zorgen dat de stof een zekere hoeveelheid water kan weerstaan.
Een regenjas met een waterkolom van 1.000-5.000 mm wordt beschouwd als waterdicht tegen regen.
Enkele van de beste en meest voorkomende zijn; Polyurethaan, Cementgebonden Coating, EPDM Rubber, Rubberen Asfalt, Thermoplastisch, Bitumineus Membraan, en PVC Waterdichtingsmembraan.
Een goede regenjas is waterdicht en ademend. Het ademende vermogen komt door het membraam hierdoor kan water niet naar binnen doorsijpelen, maar je zweet wel afgevoerd worden. Bekend membranen zijn: Gore-Tex, Sympatex (milieuvriendelijk) en eVent.
De buitenstof van een donzen jas is het liefst waterafstotend, maar ademend. Bij regenachtig weer kun je het best een waterdichte jas over je donsjas dragen.
Of een regenjas waterdicht is, is niet alleen van de stof, maar ook van de naden en de ritsen afhankelijk. Regen kan door de naden van een regenjas heenkomen, daarom zijn de meeste regenjassen voorzien van naden die getapet zijn. Dit voorkomt doorlekken van de regen door de naden.
Vanaf 10.000 mm waterkolom (1 bar) en meer worden stoffen als 'erg waterdicht' beschouwd. Je zal merken dat haast alle waterdichte kledij met een (ademend) membraan die waarde haalt, of zelfs nog beter doet.
Statistisch gezien wordt een materiaal al waterdicht genoemd bij een waterkolom van 800 mm. Door een aantal aspecten (o.a. wisselende weersomstandigheden en langdurig gebruik) wordt algemeen gesteld dat een tentdoek met een waterkolom van 2.000 mm waterdicht is en ook bij een langdurige regenbui waterafstotend blijft.
Voorbeeld: Heeft een tent bijvoorbeeld een waterkolom van 1500 mm? Dan kan één ø inch een druk aan van 1500 mm zonder te lekken. Deze druk is vergelijkbaar met het gewicht van 1500 mm water, namelijk 1,5 kg.