Met je vingertopjes of een kleine spons kun je het hoofd schoonmaken (denk om de oren, ogen en neusgaten!). Het is beter om hierbij geen zeep te gebruiken. Als al het schuim weg is, pak je een zweetmes en trek je het water uit de vacht. Als de pony op stal gaat, kun je hem droogwrijven met stro.
Je kan heel goed je paard wassen met alleen water, maar vaak wordt er zeep gebruikt. Een goede zeep verwijderd het vuil en ontvet de huis meestal niet.
Vul je emmer met warm water.Strijk met een spons over de vacht van het paard of spoel het paard af met de tuinslang, mits de temperatuur aangenaam is en de straal zacht. Deze stap helpt om al het vuil dat je naar de oppervlakte hebt gekamd, af te spoelen. Werk altijd van de hoeven, verder naar boven.
Hoe vaak moet je een paard wassen? Eigenlijk alleen wanneer het echt noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor een wedstrijd, een onderzoek of omdat de vieze vlekken écht te groot worden. Ook bij een wond, infectie of eczeem is wassen vaak aan te raden.
Als je jouw paard gaat wassen of afspoelen is het belangrijk een ondergrond te hebben met profiel, zodat er grip op is te krijgen. Dan kan je ook denken aan een rubberen mat of zand. Het risico met zand is, is dat er wel kans is dat jouw paard gelijk weer vies wordt.
Bananen voor paarden kunnen een lekker tussendoortje voor het paard zijn. De meeste vitamines zitten in bananen. Vitamine B6 bijvoorbeeld helpt je paard bij het opbouwen van een goede weerstand. Bananen bevatten Kalium.
Een paard dat in de regen staat, is alleen nat op de vacht en niet op zijn huid. Je kunt daarom beter je paard bij kouder weer na het wassen op stal zetten. Voor een paard is het lekker om niet met ijskoud water afgespoeld te worden. Indien mogelijk is het fijn voor je paard om lauw water te gebruiken.
Een volwassen paard slaapt namelijk 6 tot 9 uur per etmaal. Bij paarden jonger dan 3 jaar, is dit meer. Een paard slaapt meerdere keren per dag, dit zijn maar korte slaapjes.
Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld 1 keer voor de training en 1 keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock. Indien er geen training plaatsvindt, dient er sprake te zijn van minimaal 2 uur weidegang of paddock.
17,5 kg poep per dag
Een paard produceert gemiddeld ongeveer 17,5 kilo mest per dag, ofwel 6387,5 kilo per jaar. Natuurlijk hangt dat af van hoe groot je paard is en hoeveel hij eet. Normaalgesproken zal hij zo'n 15 keer per dag mesten, maar dat is - net als bij mensen - heel persoonlijk.
Een tekort aan zout of andere mineralen merk je meestal doordat je paard likt aan handen, muren, hekken en grond eet. Door een tekort aan zout worden eiwitten en energie uit het voer minder opgenomen, wat een droge huid en snelle vermoeidheid tot gevolg kan hebben.
Lichaamshouding: ontspannen, de staart wordt losjes gedragen.Lichamelijke reactie: speelse, vloeiende bewegingen. Opwinding kan verbonden zijn met zowel positieve als negatieve emoties. In positieve zin is het paard opmerkzaam en nieuwsgierig.
Te veel kan schadelijk zijn, in het bijzonder voor paarden die gevoelig zijn voor zomereczeem of hoefbevangenheid. Wortels zijn goed, sla, selderij en sperziebonen of peultjes mag ook, maar geef je paard geen uien, broccoli, kool/bloemkool of spruitjes.
Het lichaam van een paard kan een tijdje zonder water, maar uitdroging wordt ze snel fataal. Schakel de dierenarts in als je paard twee dagen niet gedronken heeft. Na drie à vier dagen vallen de organen uit, wat voor blijvende schade kan zorgen.
Een paard heeft in principe geen deken nodig en is prima in staat om zichzelf warm te houden. Je paard heeft namelijk een mechanisme wat zich tegen de kou beschermt. Wanneer het kouder wordt zet je paard zijn haren overeind en wordt er lucht gecreëerd tussen de haren en de huid wat de lichaamswarmte isoleert.
Ondanks dat paarden lang met weinig water kunnen overleven, kan het fataal zijn voor een paard om helemaal geen beschikking te hebben over water. Wanneer een paard twee dagen niet gedronken heeft is het belangrijk om een dierenarts in te schakelen.
Heeft je paard tot nu toe alleen nog maar op de wei gestaan of misschien een tijd stil gestaan vanwege een blessure, dan is het belangrijk de training goed op te bouwen. Bewegingsfysioloog Dr. Carolien Munsters geeft advies hoe je dit kunt doen. Begin met 2-3 keer per week rijden of longeren.
De structurele onderhoudskosten voor een paard zijn ongeveer 500 euro per maand als je geen wedstrijden rijdt.Doe je dat wel en reken je alles mee, dan zit je zo op 700 euro per maand. De gemiddelde aankoopprijs voor een sportpaard is 5.000 euro.
Het is belangrijk om je af te vragen hoeveel tijd je vrij kunt maken voor je paard. De verzorging van je paard kost gemiddeld twee uur per dag, en dat 7 dagen in de week.
Een typische nacht van een paard bestaat uit grazen, staand slapen en korte periodes van diepe slaap terwijl het plat ligt (de REM-slaap). Een paard slaapt tussen de 3-5 uur per dag en gedurende de nacht zal het meerdere keren korte periodes van 20-30 minuten slapen.
Paarden kunnen staand slapen. Echter, ze kunnen niet staand in de REM-slaap komen. Dat kan alleen maar als ze liggen, omdat het ontspannen van het totale lichaam hiervoor essentieel is en dat kan alleen maar liggend.
Over het algemeen ziet men een paard dat de 15 jaar is gepasseerd als een paard van oudere leeftijd. Is het paard ouder dan 20 jaar dan noemt men dit paard bejaard. Er zijn gevallen bekend van paarden die de leeftijd van 40 jaar bereikt hebben, gemiddeld gezien wordt een paard ongeveer tussen de 20 en 25 jaar oud.
Zelfs bij regen en sterke wind hebben de meeste paarden het niet koud als ze gezond zijn en niet te dun, en voldoende ruwvoer krijgen. Ruwvoer is heel belangrijk bij kou; de vertering ervan werkt als een kachel voor het paard en de behoefte aan ruwvoer stijgt dan ook bij zinkende temperaturen (4).
Als een paard het toch wat koud heeft in de winter zullen de haren omhoog gezet worden. Dit zorgt voor een isolatielaag van lucht tussen de haren. Wanneer dit niet voor voldoende warmte zorgt en het paard het echt koud heeft dan zal hij gaan rillen.
Thermoregulatie houdt het paard warm
- De bloedvaten in de huid worden kleiner. Hierdoor wordt er minder warmte van het bloed afgegeven aan de omgeving. - De haren van het paard gaan overeind staan. Zo houden ze lucht vast, en deze lucht dient als een isolatielaag.