Dankzij hun relatief grote hersenvolume (6% van hun totale gewicht, tegenover 3% bij mensen), kunnen doodshoofdapen heel goed klimmen, springen en klauteren. Hun lange staart helpt bij het houden van hun evenwicht.
Als er een vijand is, beginnen ze heel luid te krijsen.
Een aap kopen als huisdier is in Nederland gelukkig bij wet verboden. Mensen die toch een aap als huisdier nemen, lopen het risico dat het dier in beslag wordt genomen. Deze dieren worden dan bij opvangcentra zoals AAP opgevangen. Apen zijn wilde dieren zijn die niet in een huiskamer horen.
Verwacht om minimaal 1000 euro te betalen voor je aap. Een baby doodshoofdaapje kan wel 8000 euro kosten. Oudere apen zijn wat goedkoper, maar moeilijker in de omgang.
Jonge dieren hebben zo hun eigen namen. Bij de mens gebruiken we het woord baby. Alleen bij de aap noemen we het jonge dier ook een baby.
De brullen dienen voornamelijk om andere groepen brulapen erop te wijzen waar de groep zich bevindt. Door hun locatie bekend te maken, kunnen groepen elkaar mijden, waardoor territoriale gevechten worden voorkomen. Brulapen zijn polygaam en de meeste soorten planten zich het gehele jaar door voort.
Het doodshoofdaapje is een echt gezelligheidsdier. Ze leven meestal in een groep van vijfentwintig tot vijftig dieren. Maar soms kom je ook wel groepen van driehonderd aapjes tegen! Dat is niet alleen gezellig, maar ook heel veilig!
Ze kunnen enorme sprongen maken van wel tien meter ver!
De oudste aap, een chimpansee, was 44 geworden. De oudste baviaan 24. En gemiddeld werden al die apen maar zo'n acht (bavianen) tot 39 jaar (gorilla's).
Natuurlijke vijanden zijn roofvogels, kleine katachtigen en slangen.
De meeste apen eten voornamelijk planten. Dat kunnen vruchten zijn, maar ook stengels, bladeren, bloesems, noten en kruiden. Als ze een vogelnestje vinden, dan eten ze ook graag de eieren op. Insecten zijn ook een echte lekkernij voor apen.
Apen uit Afrika en Azië kunnen net als mensen primaire kleuren als rood, groen en blauw zien in tegenstelling tot andere zoogdieren. Zij onderscheiden kleuren bijvoorbeeld als ze in gevaar zijn of als ze fruit en voedsel zoeken in de bossen.
Er zijn op de wereld ongeveer 180 soorten apen. Ze zijn er in allerlei maten. De kleinste aap is de pygmee-oeistiti. Die weegt ongeveer zestig gram.
Er zijn vier soorten grote mensapen: bonobo's, orang-oetans, gorilla's en chimpansees. Bonobo's, orang-oetans én gorilla's vind je allemaal in Apenheul. Wist je dat alle apenbaby's ook bij hun moeder aan de borst drinken? Bij mensen is dat net zo!
Waar leven chimpansees? Het leefgebied van de chimpansee bestaat vooral uit bossen in Centraal- en West-Afrika. Hij leeft bijna altijd in wouden, maar soms ook in bergbossen en bossavannes.
Neusapen verdedigen hun groep fel tegen indringers. Daarbij slaken ze een toeterend gebrul. De neus die gewoonlijk slap naar beneden hangt, staat bij het schreeuwen recht vooruit. Waarschijnlijk versterkt hij ook het geluid.
Ten eerste zijn apen niet zindelijk. Dat betekent dat een aap het hele huis onder poept en plast als je hem niet goed in de gaten houdt. Een aap rent het hele huis door en klimt het liefst in de gordijnen. Veel rommel dus.
Een koe is een vrouwelijk rund en als moederdier een belangrijke producent van melk. Een melkkoe geeft in een lactatieperiode tussen de 5 en 60 liter melk per dag, gemiddeld 25 liter melk per dag. Een koe wordt gemiddeld 315 dagen per jaar gemolken.
Het is niet verboden om een tijger als huisdier te houden. Hoogste tijd dus, dat er wetgeving komt die dit soort praktijken verbiedt. Mensen hebben totaal geen idee wat het betekent om een roofdier in huis te hebben.
De dwergzijdeaapjes zijn de kleinste aapjes ter wereld en komen uit het Westelijke Amazonegebied in Zuid-Amerika. In China zijn de diertjes illegaal te koop voor zo'n 30.000 yuan (een ruime 4.000 euro).
Juvenielen (jonge dieren) groeien sneller en vervellen vaker dan oudere dieren. Jongere exemplaren gaan vaak pas eten na de eerste vervelling. Ook de vervelling van volwassen slangen valt vaak samen met veranderingen in het gedrag, zoals het aanbreken van de voortplantingstijd of het afzetten van de eitjes.