Je donzen dekbed wassen kan namelijk gewoon in de wasmachine. Het beste kun je het dekbed op 60 graden wassen. Maar kijk van tevoren wel even goed op het label. Bij sommige dekbedden mag je de wasmachine instellen op 60 graden, maar bij andere dekbedden op maximaal 40 graden.
Was je donzen dekbed in je eigen wasmachine, maar kies een fijnwasprogramma of het wolwasprogramma. Check altijd het label of dit het beste op 40 of 60 graden kan gebeuren. Kies voor speciaal wasmiddel bedoelt voor zijde, voor fijnwasmiddel, donswasmiddel of ga voor een milde shampoo.
Gebruik een droogprogramma met een lage tot gemiddelde temperatuur. Wees geduldig en gebruik een lange droogtijd. Gebruik 2 of 3 tennisballen om de droogtijd te versnellen. Haal het dekbed elk half uur uit de droger en klop het voorzichtig op, zodat het dons evenredig over het dekbed wordt verdeeld.
Zelf je donsjas wassen in de wasmachine
Gebruik een wolwasprogramma of een dons wasprogramma en zet de temperatuur op maximaal 30 graden. Centrifugeer zo kort mogelijk. Zorg dat alle ritsen dicht zijn en doe de jas in de wasmachine.
Het beste dat je kan doen is je donsdeken buiten laten luchten. Het transpiratievocht dat het donsdeken 's nachts opneemt, komt zo opnieuw vrij. Om de vier maand buiten laten luchten is voldoende. Let wel op: doe dit enkel op een mooie, droge dag en hang je donsdeken nooit in de volle zon!
Een dons dekbed drogen kan wel. Zowel in de buitenlucht als in de wasdroger. Wil je toch zelf aan de slag gaan, na het lezen van het waslabel, dan volgen hier enkele voorschriften: Was enkel op een lage temperatuur, maximaal 40 graden Celsius.
Het wassen in de wasmachine is voor een donsdeken echter wel een delicate operatie. Wij raden u aan om dit door een specialist te laten verrichten, aangezien een te hoge temperatuur, te hoge druk, een te agressief wasmiddel of niet voldoende drogen de kwaliteit van het dons negatief kunnen beïnvloeden.
Gebruik indien mogelijk een donswasmiddel, of gebruik een fijnwasmiddel. Maak gebruik van het fijn- of wolwasprogramma van je wasmachine. Droog je dekbed op lage temperatuur in de droger, en voeg enkele tennisballen toe. Dit voorkomt dat de veren aan elkaar blijven plakken.
Een synthetisch, katoenen of bamboe dekbed is goed te wassen. Lees de wasvoorschriften op het label van het dekbed wel eerst goed door! De dekbedden kunnen meestal ook wel in de droger of in de centrifuge. Het is ook goed mogelijk de dekbedden met de hand te wassen in bijvoorbeeld een badkuip.
Laat één keer per week het donzen dekbed gespreid op bed liggen, zonder dekbedovertrek eromheen. Zet de ramen tegenover elkaar open zodat de frisse lucht over het dekbed heen kan gaan.
Hoe verwijder je vlekken uit je dekbed? Zit er een vlek op je dekbed? Dan hoef je niet je hele dekbed te wassen. Je kunt de vlek verwijderen met water en vloeibare zeep of een speciale vlekkenverwijderaar.
Een donzen dekbed gaat zo'n 7 tot 10 jaar mee. Daarna zult u merken dat het dekbed de warmte steeds minder goed vasthoudt. Vroeger werd het dons om de 7 á 10 jaar gereinigd en aangevuld. Dat kan bij de meeste moderne dekbedden niet meer en het gebeurt dan ook steeds minder vaak.
In de droger
Kies hiervoor het aller, allerlangzaamste programma en een lage temperatuur. Belangrijk is om tijdens dit droogprogramma ook 3 tot 5 tennisballen bij je jas in de droger te stoppen. Deze tennisballen zorgen er namelijk voor dat het dons losgeklopt wordt en de veertjes niet aan elkaar gaan kleven.
Dekbedden stomen
Toch is het belangrijk om één keer in de 6 maanden het dekbed te reinigen om schimmels, bacteriën en huisstofmijten te verwijderen. Zo blijft u slapen onder een schoon en fris dekbed.
Het bed is namelijk ook een broeinest voor schimmels, bacteriën en huisstofmijt. Dan hebben we het nog niets eens over alle dode huidcellen die je in bed verliest, het zweten, het huidvet en speeksel wat in je bed achterblijft.
Waarom wordt het beddengoed geel? Het wordt veroorzaakt door zweet en vet dat door het menselijk lichaam wordt afgescheiden. Wanneer deze stoffen zeer diep in de stof doordringen, wordt deze uiteindelijk geel. Het komt ook voor dat witte stoffen een grijze kleur krijgen.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Dit kan gewoon in de wasmachine als je de voorschriften op het waslabel volgt. Vaak kun je deze dekbedden op 40 tot 60 graden wassen. Daarnaast kan deze na het wassen ook zonder problemen in de droger. Let er wel op dat je je dekbed niet te vaak wast.
Maak een mengsel van één deel citroen en één deel water. Drenk hier het beddengoed in en laat intrekken. Dit werkt het best in een badkuip. Zo kun je direct het gehele beddengoed laten weken.
Het wassen van een dons dekbed
Wij raden u aan om het te laten stomen. Op deze manier kunt u er namelijk helemaal zeker van zijn dat uw dons dekbed in perfecte conditie blijft, waarbij het ook nog eens heel grondig schoongemaakt wordt.
Het is een natuurlijk materiaal dat zeer goede isolerende en vochtregulerende eigenschappen heeft. Dons is een materiaal dat weinig vocht opneemt en daardoor geen leefomgeving biedt voor de huisstofmijt. Ook zal het nooit broeierig warm worden daar er altijd een droog slaapklimaat heerst.
Ganzendons is in de regel hoogwaardiger omdat ganzen groter zijn en grotere donsvlokken hebben. Hoogwaardige ganzendons heeft hierdoor een hogere vulkracht en een beter isolatievermogen dan eendendons.