De gemiddelde temperatuur ligt in de zomer tussen de 20°C en 25°C. In juli heeft de Zweedse bevolking zelf ook vakantie, waardoor het op sommige locaties druk kan zijn.
Over het algemeen is het in Zweden niet zo koud als veel mensen denken, en zijn de zomers vergelijkbaar met die van Nederland. Het weer is ook iets minder wisselvallig, wat alleen maar een voordeel is. De gemiddelde temperaturen tijdens de zomer liggen van 15 graden tot 25 graden Celsius.
In de zomer is het in Zweden vrijwel overal even warm. In het noorden waar de zon permanent schijnt is het gemiddeld maximaal 19°C en in het zuiden 21°C. In Västeras en Stockholm bijna 22°C. Langs de grens met Noorwegen is het een stuk koeler, dat komt door de hoogteligging.
Ook in Lapland zijn temperaturen van boven de 30 graden realistisch. De hoogste temperatuur in Zweden bedraagt 38,0° en werd op 29 juni 1947 in Målilla (Oost Götaland) gemeten. De nachten zijn aangenaam met gemiddeld 11 graden. In de winter vallen vooral de minima op in Zweden.
De Atlantische Oceaan en de warme Golfstroom bepalen het zeeklimaat in het zuiden van Zweden. Daardoor is het in het zuiden warmen dan in het noorden van Zweden. De gemiddelde temperatuur in de warmste maand juli ligt tussen de 16 en 18 graden Celsius in het zuiden en tussen de 12 en 14 graden Celsius in het noorden.
De warmste maand is juli met een gemiddelde temperatuur van 12°C en de koudste maand in Kiruna is december, wanneer de temperatuur gemiddeld rond de -13˚C ligt.
Prijzen liggen in Zweden gemiddeld 6% hoger dan in Nederland en België. Enkele voorbeelden: restaurants zijn circa 5% goedkoper, levensmiddelen zijn 24% duurder en het openbaar vervoer is zo'n 5% goedkoper. Vooral voor alcohol betaal je in Zweden de hoofdprijs. Geïmporteerd bier in de horeca is wel 66% duurder.
De beste reistijd voor Zweden is juni t/m september. In het noorden is het in deze periode gemiddeld 18ºC. Als je hoger de bergen in gaat, moet je rekenen op temperaturen rond de 15ºC. Van begin juni t/m halverwege augustus kun je genieten van de middernachtzon.
De typisch Zweedse gezelligheid is nooit ver te zoeken. Er zijn heel wat gezellige dorpjes met winkeltjes, marktjes en ambachten. Zo goed als overal vind je uitstekende restaurants en sfeervolle koffiebars. De locals verzamelen er voor een fika momentje met koffie en gebak of voor een gastronomische maaltijd.
Vooral de zuidelijke helft van Zweden en het midden, westen en zuiden van Noorwegen zijn zwaar getroffen. Zeker in berggebieden, waar de vochtige en warme oostelijke wind tegen de hellingen op omhoog worden gedwongen, zijn soms al enkele honderden millimeters aan regen gevallen.
De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht. Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel.
Een werkweek in Zweden ziet er op het eerste gezicht niet heel anders uit dan in Nederland. Gemiddeld werken Zweden iets korter dan Nederlanders: 38,7 uur per week tegenover 39,7 uur per week. Toch zijn er zeker ook verschillen.
Zweden is een veilig vakantieland en ook Stockholm is een veilige stad. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's, alleen is er in de grote steden sprake van lichte criminaliteit, zoals zakkenrollen. Daarnaast is er in de grote steden een toename van gewelddadige afrekeningen in het criminele circuit.
Zweden hebben wettelijk vijf weken vakantie, maar veel werkgevers bieden er meer. Vanwege de lange schoolvakanties, maar ook omdat ze er zelf in geloven.
Gemiddeld telt Zweden ongeveer 1500-1600 uren zonneschijn per jaar.
Met eigen auto via de bruggen
Sinds de opening van de Öresundbrug op 1 juli 2000 is de reis met eigen auto of camper van Nederland naar Zweden veel gemakkelijker geworden. De 16 kilometer lange brug en tunnel verbindt de hoofdstad van Denemarken, Kopenhagen, met Malmö in het zuiden van Zweden.
Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau. Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is vaak goedkoper dan bij ons.
Prijsniveau. Veel mensen denken bij Zweden dat het een duur land is. Het is echter te vergelijken met Nederland als het gaat om de prijzen. Alcohol zal al wel snel meer kosten dan bij ons, maar hotels, campings, hostels en het openbaar vervoer kosten hetzelfde als bij ons.
In de zomer is Noorwegen warmer en zonniger dan in de wintermaanden. Noorwegen staat bekend om de lange en lichte dagen in de zomer en de korte en donkere dagen in de winter. Dit komt omdat Noorwegen dichtbij de noordpoolcirkel op het Scandinavische schiereiland ligt.
Zomer- en wintertijd gaan op hetzelfde moment in als in de Benelux. Het uur tijdsverschil blijft dus altijd.
In Zweden is het niet gebruikelijk om een standaard fooi te geven. Uiteraard hebben de Zweden er geen bezwaar tegen als je besluit om wel fooi te geven. Enkel in restaurants en kroegen wordt af en toe fooi gegeven door het totaalbedrag naar boven af te ronden of het wisselgeld achter te laten.
Drinken in Zweden: Het water uit de kraan is in Zweden veilig te drinken. In Zweden is het in de meeste cafés en restaurants heel normaal dat als je 'normale' koffie bestelt, je dan gratis een tweede kopje mag nemen. Je kunt uit een koffiekan je kopje dan gewoon weer bijvullen.
IKEA is ook meestal enige euro's duurder in Zweden dan bij ons, al kun je ook weer sommige artikelen tientjes goedkoper krijgen. In Linköping kun je bij enorme koopcentra overal tegen redelijke prijzen aankopen doen.