In Oostenrijk zelf presenteren ze hun vlaggenschip graag bij wienerschnitzel, maar er zijn legio andere mogelijkheden. Een droge, geurige Grüner Veltliner is ook de perfecte partner van gewokte groene groenten, alles met paddenstoelen en van zoetzure Aziatische gerechten, waaronder koe lo yuk en curry.
De beste Vinho Verdes worden gemaakt van de aanzienlijk later geoogste Alvarinho druif, in de sub-regio Moncão. Dit levert prachtige volle witte wijnen op met tropische fruitsmaken en een mooie zuurgraad.
Het betekent letterlijk 'groene wijn'. Deze naam verwijst niet naar het groene landschap van de regio of de kleur van de wijn, maar naar het gebruik van jonge druiven. Vinho Verde wordt hoofdzakelijk gemaakt van witte druivenrassen.
Denk aan een rode volle wijn uit Libanon of een wijn die daar wat van weg heeft als een Portugese wijn uit de Douro. Een witte wijn mag ook zeker vol zijn van smaak. Een witte Spaanse als de Autor of een hout gelagerde witte kunnen goed samen.
Een goede keuze is een frisse en fruitige witte wijn met een licht zoetje in de smaak. Denk aan een Pinot Blanc of een Gewürztraminer. Liefhebbers van rood kunnen het beste gaan voor een frisse en fruitige rode wijn met een stevige body die vrij koel geschonken wordt.
Harmonie bereik je met een volle, soepele witte wijn, eventueel met wat houtrijping. Denk aan Mâcon, Chardonnay vanuit de hele wereld, Chenin uit Zuid-Afrika, droge Muscat, blends from anywhere. Comfort food! Wordt het je allemaal te rijk en rijp, kies dan een ronde wijn met frissere zuren die het geheel lichter maakt.
Hoe smaakt het? Los van die kleine smaakverschillen heeft vinho verde over het algemeen een lichte, frisse, een beetje citrusachtige smaak. Hier kennen we vooral de witte vinho verdes, maar in Portugal drinken ze ook rode vinho verde.
U koopt bij ons al een echte Barolo voor net onder de € 25. Maar ook een Barolo van meer dan € 100. En een ruime keus aan Barolo's tussen deze 2 uitersten. Ontdek eenvoudig uw favoriete Barolo met onze proefdoos.
De wijngaarden van de Vinho Verde DOC regio strekken zich uit over de groene heuvels van de Costa Verde in het noordwesten van Portugal. Uit deze regio komt een friszure wijn met dezelfde naam: vinho verde.
Groene wijn? Groen staat voor de Portugezen voor de jongheid van de druiven waarmee de wijn wordt geproduceerd. De druiven zijn dus 'groen' (onrijp) en worden zonder schil gebruikt voor het maken van de witte wijnen. De wijn zelf is daarom licht van kleur.
Vinho verde ligt in het Rios Minho gebied in het noodwesten van Portugal en strekt zich uit van de rivier de Douro tot aan de rivier de Minho, die de grens met Spanje vormt. Qua oppervlakte is het één van de grootste DOC gebieden van Portugal. En ook de noordelijkste.
De bekendere witte wijnen van de druivenrassen chardonnay en sauvignon blanc gaan de riesling voor qua omvang, maar qua kwaliteit behoort de riesling zeker tot de top. Ook daarom wordt de Riesling gewaardeerd door veel sommeliers en wijnliefhebbers.
De Grüner Veltliner is een droge witte wijn.
Qua kaas past grüner veltliner bij zachte kazen van koe- of geitenmelk. Denk bijvoorbeeld aan rijke, romige kazen zoals camembert en verse kazen zoals ricotta.
De Grüner Veltliner is een witte druivensoort die vooral in Oostenrijk voorkomt, maar ook in Hongarije als Zöldveltelini. De witte wijn die van deze druiven wordt gemaakt is vaak fris en peperig, maar citrus en honing is ook mogelijk.
Barolo komt uit een klein gebiedje rond het gelijknamige dorp in Piemonte, en wordt gemaakt van de nebbiolodruif. Er is weinig van, de wijngaarden in het gebied zijn kostbaar, de gebruikte techniek en de lange verplichte rijping in hout ook, dus de wijn is duur.
Barolo uit een minder goed jaar kan je ongeveer 10 jaar lang bewaren. Barolo uit een goed jaar, kan je zelfs tot 30 jaar bewaren. De goede Barolo-wijnjaren zijn '90, '96, '97, '00, '01, '04, '06, '07, '10, '13, '15 en '16.
Er wordt blauwe kleurstof – uit de blauwe druiven – geïsoleerd (E163 ) en vervolgens toegevoegd aan de witte Chardonnay wijn. Om de kleur van de wijn zo lekker chemisch te houden, wordt de wijn ook nog ontzuurd. Zuren zijn namelijk van invloed op de kleur van de wijn.
Douro is één van de oudste wijngebieden ter wereld met een beschermde herkomstbenaming. Het wijngebied ligt langs de rivier de Douro, beginnend bij de stad Regua en eindigend bij de Spaanse grens. Onofficieel valt het gebied in drie subgebieden uiteen; Baixo Corgo, de Cima Corgo en de Douro-Superior.
Een Chablis wijn is er een die erg herkenbaar is aan zijn smaak en kwaliteit. De wijnen worden gemaakt van de Chardonnay druif en toch is het een heel andere wijn als een standaard Chardonnay wijn. Het is een wijn met een frisse smaak die heerlijk droog is, en erg bijzonder is om te drinken.
Door het urenlange trekken van de groenten en de botten, waarbij vooral de gelatine uit die botten zorgt voor een lekker vetje en een vol en filmend mondgevoel. Dat wijnen slecht combineren met deze vloeibare kost, komt omdat soep niet dol is op kou, stroefheid en zuren.
Sappige Italiaanse rode wijn
En omdat de tomatensaus vaak ook veel frisheid (zuren) bevat is het belangrijk om voor een rode wijn te kiezen die lekker sappig is, vol fruitige smaken. Kies bijvoorbeeld een Primitivo, Chianti of een Montepulciano.
Een droge, geurige witte wijn met verkwikkende zuren benadrukt de frisse smaak van de couscous. Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Grigio en ook wijnen gemaakt van een druivenblend uit bijvoorbeeld Gascogne, Zuid-Afrika of Australië smaken er goed bij.