De temperaturen stijgen tot 25-26 graden. Er waait matig vanuit NO. Maandag: Bijna dezelfde weersituatie als zondag, maar de temperaturen stijgen tot 27 graden.
Normaal zijn er dat 23,9. Door de zeer warme maand augustus, was de zomer van 2022 gemiddeld ook heel wat warmer dan normaal (referentieperiode 1991-2020). Het KMI verwacht uit te komen op een gemiddelde temperatuur van 19,6 graden Celsius, tegen normaal 17,9 graden Celsius.
Vooral in de maanden juni en augustus moeten we in Nederland rekening houden met veel zon, warm weer en weinig regen. Wanneer je slecht tegen de hitte kan, wordt het deze zomer behoorlijk afzien. In de weersvoorspelling voor de zomer van 2022 staat dat met name de maanden juni en augustus droog en warm zullen zijn.
Warme zomer en langetermijnvoorspellingen
Volgens de onderzoekers is de kans op een hete zomer in 2022 ruim 70%. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'nature'. Eerder voorspelden dezelfde meteorologen al de extreem warme zomer van 2018, 2019 en 2020. En ook toen kregen ze gelijk.
Overdag is het gemiddeld 23 graden en in de nacht 13 graden. Op 24 dagen stijgt de temperatuur naar 20 graden of meer en op 8 dagen daarvan wordt het 25 graden of meer. Gemiddeld stijgt het kwik op 2 dagen tot boven 30 graden.
Augustus is een vergelijkbare maand als juli. De gemiddelde temperatuur in augustus ligt rond de 17.5 graden. Dat is eigenlijk dus maar een halve graad warmer dan juli gemiddeld. Ook telt de maand augustus dagelijks gemiddeld 7 zonuren.
Het weer in augustus in Nederland is minimaal 16°C en maximaal 21°C. Het is de perfecte temperatuur om Nederland te ontdekken zonder het te warm of te koud te hebben. Je kunt in augustus ongeveer 3 tot 8 dagen regen verwachten in Nederland.
In 2019 werd die temperatuur voor het eerst in Nederland gemeten: op 25 juli werd het in Gilze-Rijen 40,7 graden, een absoluut record. "Als we nu weer 40 graden zouden meten, zo kort na de vorige keer, zou dat echt een freak event zijn", zegt Kuipers Munneke.
Met een gemiddelde temperatuur van 18,6 graden was juli in De Bilt 0,3 graden warmer dan gebruikelijk. De hoogste temperatuur werd op ons nationale hoofdstation op 19 juli gemeten, toen de thermometer er een waarde van 35,5 graden aanwees. Sinds 1901 waren er slechts 3 julimaanden met hogere temperaturen.
De verwachting
Bij ons wordt een zomer verwacht die 0,5 tot 0,7 graden boven normaal uitkomt. Alleen voor de noordelijke helft van Scandinavië worden normale temperaturen verwacht. Kijken we naar de neerslag, dan staat voor het grootste deel van Europa een vrij droge zomer op de kaart.
Aan het eind van de maand is dat al iets gedaald naar 20 tot 23 graden. Nu is de verwachting dat we daar in de eerste helft van augustus een paar graden boven zitten. In het zuiden kan het op veel dagen zelfs 25 tot 30 graden worden. De kans dat er een aantal dagen met 30 graden of meer tussen zitten is ook groot.
In Europa is het zeewater op de meeste plekken boven de 20 graden, maar de warmte verschilt wel per plek. Bijvoorbeeld in Portugal (21 graden), Mallorca en Ibiza (25 à 26 graden), de meeste Griekse eilanden (24 à 26 graden) en Cyprus (27 graden).
Juli. Juli is in het binnenland gemiddeld de warmste maand van het jaar. De normale maandelijkse waarden van de maximumtemperatuur variëren tussen gemiddeld 20 °C en die van de minimumtemperatuur gemiddeld 11°C.
Het is afwisselend bewolkt met zonnige momenten en kans op een bui bij 21 graden. Begin volgende week wordt het geleidelijk droger en iets warmer.
Gemiddeld weer in Nederland in september 2022
Nederland heeft in september temperaturen tussen de 13°C en 19°C.
In de ochtend vormen zich wolkenvelden, later komt de zon tevoorschijn bij dagtemperaturen tot 25 graden. De wind waait zwak tot matig uit het noordoosten. Het blijft overal droog.
Zaterdag en zondag is het zonnig met wolkenvelden. Dankzij een matige noordenwind wordt het niet te warm, 19 graden aan zee, 24 graden in het binnenland. Volgende week is het meestal zonnig, rustig en droog. Het wordt alsmaar warmer bij dagtemperaturen rond of boven de 30 graden.
Smogalarm in heel Nederland
De warmste dag ooit werd op 25 juli 2019 gemeten in Gilze-Rijen. Het werd destijds 40,7 graden. In Zeeland werd het op die dag 40,6 graden.
Dat geeft soms een wat schraal aanvoelen. Maandag, dinsdag en woensdag is het zonnig en warm, het kwik stijgt tussen 27 en 30 graden. Er zijn ook weermodellen die hoger mikken en het 34-35 graden laten worden.
Hoogste temperaturen ooit gemeten
Noord-Amerika: 56,7°C op 10 juli 1913 in Furnace Creek, Death Valley, Verenigde Staten. Afrika: 55,0°C op 7 juli 1931 in Kébili, Tunesië Azië: 55°C, in Al Majmaah, Saoedi-Arabië, op 8 juni 2019.
Op 19 juli werd het extreem warm, in een deel van het land gaven we code oranje uit vanwege de hitte. Die dag werd het vrijwel overal warmer dan 35 °C en in Beek werd met 39,5 °C de hoogste temperatuur van de zomer gemeten. Augustus staat in de top 3 warmste augustusmaanden sinds 1901.
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C. Leven is er niet, zelfs bacteriën houden het hier voor gezien op deze een na droogste plek op aarde (alleen delen van de Atacama-woestijn in Chili zijn droger).
1. Oostenrijk: prima weer voor een actieve vakantie. Houd je niet van hele warme vakantielanden, dan scheelt het natuurlijk al als je in het voor- of najaar op vakantie kunt. Maar als je gebonden bent aan de zomervakantie, dan is het geen aanrader om naar bloedhete landen als Kroatië, Griekenland of Turkije te gaan.
Augustus is de warmste maand van het jaar in Europa. De thermometer tikt in veel landen de 30 graden Celsius aan. Augustus biedt dan ook ontelbaar veel vakantiemogelijkheden. Spanje, Italië, Griekenland en Kroatië zijn mooie bestemmingen in augustus.