Voor een normale gloeilamp wordt als beste compromis een stralingstemperatuur van circa 2500 graden Celsius (2800 kelvin) aangehouden, wat een levensduur geeft van circa 1000 uur. Bij een laagspanningshalogeenlamp wordt een stralingstemperatuur van circa 2900 °C (3200 K) aangehouden.
LED lampen zijn namelijk veel efficiënter in het gebruik van stroom. Gloeilampen hebben ongeveer een efficiëntie van 10%. Dat betekent dat voor elke watt die naar verlichting gaat, er 9 watt omgezet wordt naar hitte. Daarom worden gloeilampen zo heet (en heten ze ook gloeilampen).
LED lampen worden relatief gezien niet erg warm, dat wil zeggen dat een (op dit moment) krachtige LED lamp van zo'n 6W in een reguliere behuizing zo'n 40-50 graden wordt. Als de lamp een tijd heeft aangestaan kan je hem vaak niet zomaar beetpakken.
De energie die een lamp verbruikt wordt enerzijds omgezet in licht en anderzijds omgezet in warmte. Een gloeilamp zet circa 10% van de energie om in licht en de rest in warmte. Bij led is deze verhouding juist andersom.
Daarbij is de kans aanwezig dat de lamp langzaam opzij valt. Als de gloeilamp dan op beddengoed terecht komt, ontstaat vaak brand.
Toxiciteit. Wanneer een brandende lamp breekt, komt er kwikdamp vrij in de woning, terwijl het kwik zich bij een niet brandende lamp voornamelijk onder de vorm van druppeltjes verspreidt. Deze druppeltjes verdampen geleidelijk bij kamertemperatuur. Daardoor is het mogelijk dat de bewoners tijdelijk kwikdamp inademen.
Wanneer we LED lampen vergelijken met andere lampen, zien we dat gloeilampen bijvoorbeeld maar maximaal 1000 branduren meegaan. Bij halogeenlampen is dit 3500 uur. De gemiddelde spaarlamp heeft een levensduur van 7500 uur.
Kleurtemperatuur bij lampenlicht
tot 2700K: Extra warm wit. 2700K - 3000K: Warm wit. 3001K - 4000K: Neutraal wit. meer dan 4000K: Koud wit.
LED lampen kunnen dus ook nooit brandgevaar veroorzaken of verbranden. Een LED lamp produceert licht op een 'koele' en duurzame manier. Kies voor LED en je maakt een energiezuinige en milieuvriendelijke keuze!
Ik begin eerst met de warmte van een halogeenlamp nogmaals te herhalen, die lampen worden tot 250 graden celcius heet. Een LED lamp wordt daarentegen gelukkig alleen handwarm. Dit resulteert in 30 tot 50 graden warm.
Goede ledlampen zijn inmiddels zo zuinig, dat ze nog maar minimaal warmte produceren. Koelribben zijn dan niet nodig. In gesloten lampenkappen zijn minder sterke lampen geschikter, aangezien die minder warmte produceren. Een ledlamp gaat gemiddeld 15.000 branduren mee.
LED armaturen en de aansturingselektronica (drivers) kunnen van nature niet goed tegen warmte. En al helemaal niet tegen blootstelling aan langdurige warmte.
4000 Kelvin: Wit met een warme gloed, zoals het licht van TL buizen. 3000 Kelvin: Warmwit zoals het licht van halogeenlampen. 2800 Kelvin: Warm licht zoals een gloeilamp. 2200 Kelvin: Warm licht zoals het licht van HPS lampen.
Het energiezuinigst zijn ledlampen, spaarlampen en tl-lampen. Gloeilampen en halogeenlampen zijn veel minder zuinig. Door wetgeving zijn gloeilampen grotendeels uit de winkel verdwenen, net als sommige halogeenlampen. Het is beter voor het milieu om ook een onzuinige lamp die het nog doet te vervangen door een ledlamp.
Eén van de nadelen van led-verlichting is dat de lampen gevoelig zijn voor oververhitting, wat de levensduur niet ten goede komt. Een led-lamp moet zijn warmte goed kunnen afvoeren. Hieraan herkent u ook meteen kwalitatieve led-lampen: deze zijn voorzien van goede koeling en warmteafvoer-mogelijkheden.
Halogeenlampen gaan namelijk gemiddeld maar 3500 branduren mee. Dat is dus maar liefst 10 keer minder vaak dan LED. Bij gloeilampen is dit verschil nog groter: deze lampen branden gemiddeld maar zo'n 1000 uur.
Als de led lamp blijft nagloeien en dit is te wijten aan de lamp zelf, is het in principe geen probleem. Als het zwakke licht storend is, bijvoorbeeld in de slaapkamer, helpt het alleen om de led-lichtbron te vervangen door een ander type.
Warm wit licht (lage Kelvin-waarde, tot ±3500 K):
Warm wit licht (neigt naar geel) is zeer geschikt voor leefruimtes waar sfeer een belangrijke rol speelt. Warm wit licht zorgt voor een ontspannen, warme atmosfeer. Houd er rekening mee dat zeer warm licht (2200K of lager) minder prettig is om bij te lezen of werken.
De lichtkleur 2700k is extra warm wit en is te vergelijken met de vroegere gloeilampen of met de kleurcode 827 van TL-lampen. Veel LED spotjes zijn in deze lichtkleur beschikbaar.
Licht is eigenlijk zichtbare warmte. Als iets heel warm wordt, gaat het licht geven. Vuur geeft bijvoorbeeld licht. En zo werkt het ook met een kaars; het vlammetje wordt zo snel warm dat het licht gaat geven.
De gemiddelde gloeilamp zit rond de 40 watt, dus 0,04 kWh. Laat je die een uur branden, dan kost dat niet iets minder dan een cent. Brandt de lamp alleen in de avond als het donker is, laten we zeggen zo'n uur of vijf, kom je uit op 5 cent per dag.
Een gloeilamp van 40 Watt die 4 uur per dag aanstaat, verbruikt per jaar namelijk 57,6 kWh, wat ongeveer € 13 kost. Maar reken maar uit: staat die 24 uur per dag te branden, dan kom je uit op € 78 per jaar. Natuurlijk heb je ook goedkopere lampen; spaarlampen.
De gemiddelde gloeilamp kent een levensduur van 1000 branduren. Een led-lamp gaat dus ruim 30 keer zo lang mee als de gemiddelde gloeilamp. Het is dan ook niet verwonderlijk dat gloeilampen zeer regelmatig vervangen moeten worden. Halogeenlampen gaan al iets langer mee: zo'n 3500 branduren.