Zorg voor een handwarme temperatuur van het water dat u gebruikt tijdens het wassen van uw hond. Vaak ligt dit zo rond de 25 graden Celsius gemiddeld. Nadat u de vacht van uw hond nat gemaakt heeft wrijft u de vacht en de ledematen van uw hond goed in met de hondenshampoo.
De fijnste temperatuur van het water is 20 tot 25 graden. Hierna wrijf je met de shampoo over de vacht totdat de shampoo begint te schuimen en zorg je ervoor dat je je hond van top tot teen inzeept.
Vul het bad met lauwwarm water, dus niet te warm of te koud. Vul het bad tot kniehoogte van je hond. Stop indien mogelijk een paar katoenen propjes in de oren van je hond, zodat er geen shampoo in de oren komt. Kijk ook uit voor de ogen, ook voor een hond is het niet fijn om shampoo in de ogen te krijgen.
Het water moet lauw zijn, niet te warm en niet te koud. Dit omdat de shampoos dan het beste werken, en vooral ook omdat je hond zich een stuk comfortabeler zal voelen als het water warm is. Houd de douchekop zo dicht mogelijk, ongeveer een centimeter, van de vacht.
Elke hond moet wel eens gewassen worden. Per hond verschilt dit aantal. Een kortharige hond hoeft normaal gesproken maar 2 tot 4 keer per jaar te worden gewassen. Honden die regelmatig vies worden en veel vuil in de vacht vasthouden mogen vaker worden gewassen.
Wat mag je zeker NIET doen: Een hond wassen met gewone shampoo (voor mensen) Een hond wassen met Zwitsal (babyshampoo) Een hond wassen met een stuk zeep.
Helaas is Dreft helemaal niet geschikt om de hond mee te wassen. Het is ook niet bedoeld om je eigen huid mee schoon te maken. Was je de hond met Dreft dan kan deze last krijgen van flinke jeuk, roodheid, schilfertjes, wondjes of bultjes.
Het liefst drie tot vier keer per dag, in de ochtend, middag, avond en voor het slapen gaan. Een volwassen hond heeft behoefte aan een grote wandeling, het liefst meer dan vijf minuten. De meeste honden vinden het heerlijk om een half uur buiten te zijn.
Eens de vacht van je hond goed vochtig is, begin je hem in te zepen. Doe wat hondenshampoo in je hand, begin achteraan en wrijf deze rustig doorheen de hele vacht. Wees voorzichtig als je bij de kop komt en hou oren en ogen zeepvrij. Voor de kop kan je eventueel voorzichtig met een washandje te werk gaan.
Gebruik de laagste stand op de föhn. Houd het mondstuk van de föhn een paar centimeter verwijderd van de vacht. Houd het mondstuk constant in beweging om te voorkomen dat de warmte zich op een plek van de hond concentreert. Tijdens het drogen borstel je de vacht om klitten te voorkomen.
Laat het bad voor 5-10 cm vol lopen en was de hond verder met een spons, als hij de douchekop eng vindt. Laat het water niet hoorbaar in het bad lopen, maar vul het bad door de douchekop onder water te houden. Geef beloningen tijdens de inwerktijd van de shampoo. Doe eerst “droogoefeningen” in douche of bad.
1. Waarom stinkt de vacht van mijn hond? De meest voorkomende oorzaak van een stinkende vacht is een huidinfectie met gisten of bacteriën (microbiële huidinfectie). Vooral de gist Malassezia pachydermatitis is een beruchte veroorzaker van onfrisse luchtjes.
Hoe vaak moet of mag je jouw hond wassen? Het antwoord op deze vraag hangt af van het soort vacht van jouw hond en haar levenswijze. Als jouw hond veel binnenshuis is en keurig op de paadjes in het park loopt, dan kan je volstaan met één keer per twee of drie maanden.
Babyshampoo is al een stuk beter om te gebruiken dan gewone shampoo: het is milder en vaak is de pH van babyshampoo ook meer geschikt voor honden. Dit komt omdat het minder zuur is zodat het minder in de ogen prikt. Ook is de geur vaak neutraler.
Als de vacht van een hond stinkt kun je die met azijn behandelen. Maak de hond nat met gewoon water. Doe een kopje azijn in een emmer (10 liter) water en was de hond met deze oplossing. Droog de hond zonder het azijnwater uit te spoelen.
Uw duim zet u aan de buitenkant van de anus naast de anaalklier. U pakt de anaalklier van de hond tussen uw duim en wijsvinger en maakt een knijpende en trekkende beweging, waarna de vloeistof uit de klier komt. Vervolgens draait u uw hand 180 graden en leegt de andere klier.
Voor gezonde honden met een normale huid en vacht geldt dat 1 tot 3 keer per jaar meer dan voldoende is. Ook dan is het in principe alleen een keer nodig wanneer de vacht van je hond erg vies is en veel zand en vuil vasthoudt. Deze viezigheid kan namelijk jeuk en huidirritatie veroorzaken en soms ook erg gaan stinken.
Warme oren bij je hond als teken van koorts
Als je hond warme oren heeft omdat hij last heeft van koorts, vertoont hij waarschijnlijk ook een of meerdere van de volgende symptomen: Weinig of niet meer eten/drinken. Overgeven. Constipatie.
Je hond wassen
Laat lauwwarm water in een kuip of het bad lopen, ongeveer zoveel dat het water tot aan de knieën van de hond komt, of zet de douche aan op een, voor de hond, aangename temperatuur. Leg een badmat of handdoek in de kuip, hierdoor voorkom je dat de hond wegglijdt.
Loop het laatste rondje vlak voordat jullie gaan slapen en zorg dat in ieder geval één van de uitlaatrondes minimaal een half uur duurt. Extra tip: Wacht met je hond uitlaten tot minimaal een uur na zijn maaltijd om de kans op een maagtorsie te verkleinen.
De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid.
Gezonde ontlasting is vast van vorm, heeft een (donker)bruine kleur en geen indringende geur. Een 'goede drol' pak je dus gemakkelijk op, is niet keihard en niet te zacht. Je viervoeter hoort per dag gemiddeld een à twee keer te poepen.
Zo maak je de hondenshampoo:
Meng de baking soda en maizena met de vanille-olie. Hoe meer olie hoe sterker de geur, dus we raden aan om met ongeveer 6 druppels te beginnen. Wanneer jij (en natuurlijk jouw hond) van een wat sterkere geur houdt, kun je wat meer druppels aan de shampoo toevoegen. Je shampoo is klaar!
Een gemakkelijke manier om te zien waar de vlooien zitten, is door te zoeken naar vlooienpoepjes. Deze zwarte of donkerrode korreltjes vind je op de plekken waar de vlooien zich verzamelen. Hoe mee vlooienpoep je vindt, hoe meer vlooien je in huis hebt.