Tijdens die vastenmaand eten en drinken moslims niet tussen zonsopgang en zonsondergang. Nu die maand voorbij is, is het tijd voor feest: gebed (in de moskee), eten (veel en lekker), cadeautjes (voor de kinderen) en familiebezoek. Officieel duurt het Suikerfeest drie dagen, maar het 'zwaartepunt' ligt op de eerste dag.
Het Suikerfeest
Dit is een uitbundig feest met veel zoete lekkernijen, zoals Turks fruit. Moslims vieren het Suikerfeest samen met hun hele familie. Ze geven elkaar cadeaus en het is ook gebruikelijk om de armen iets te geven. 'Zoet eten, zoet praten' is het motto van het feest.
Overal is veel en lekker eten. Kinderen krijgen nieuwe kleren, en er worden cadeautjes en geld aan elkaar uitgedeeld. Het is het moment voor goede voornemens, extra lief zijn voor elkaar en complimentjes uitdelen. Ook worden graven van overledenen bezocht.
Na dertig dagen overdag niet gegeten, gedronken, gerookt of gevreeën te hebben wordt de traditionele Ramadan (Vastenmaand) afgesloten. Op de laatste dag van de vastenmaand Ramadan gaat vrijwel iedere moslim op de wereld naar een moskee voor het uitspreken van het feestgebed.
Tijdens die vastenmaand eten en drinken moslims niet tussen zonsopgang en zonsondergang. Nu die maand voorbij is, is het tijd voor feest: gebed (in de moskee), eten (veel en lekker), cadeautjes (voor de kinderen) en familiebezoek. Officieel duurt het Suikerfeest drie dagen, maar het 'zwaartepunt' ligt op de eerste dag.
Het feest heet Eid al Fitr, letterlijk het “kleine feest”. Moslims wensen elkaar dan een gezegend of gelukkig feest: Eid moebarak.
Wens ze komend weekend 'Eid Mubarak', ofwel 'vrolijk Suikerfeest'.
Het Suikerfeest, Ramadanfeest of Eid-al-fitr (einde ramadan, Arabisch: عيد الفطر) is een islamitische feestdag waarop het einde van de vastenmaand ramadan gevierd wordt.
Het Suikerfeest is een islamitisch feest. Net zoals Kerstmis en Pasen christelijke feesten zijn. Islamitisch komt van het woord islam. Dat is het geloof van veel mensen in de wereld.
Voor moslims is het Suikerfeest één van de belangrijkste religieuze feesten in het jaar. Volgens de Nederlandse wet is het echter geen officiële feestdag. In de wet zijn geen regels voor het Suikerfeest vastgelegd. Een werknemer die hiervoor vrij wil nemen, doet er goed aan zijn cao te raadplegen.
Samenvatting. In tegenstelling tot andere culturen kent de islam geen beeldsymbolen. De symboliek bestaat uit religieuze manifestaties zoals het gebed, de pelgrimstocht, het vasten enzovoorts.
Omdat de ramadan van 2022 in de avond van 1 april 2022 van start gaat, praat ik je graag bij. Wat de ramadan inhoudt? Kort maar krachtig uitgelegd: tijdens de ramadan eten en drinken moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niets. Dus nee, ook geen slokje water tussendoor.
Einde ramadan: Suikerfeest
Moslims gaan aan het einde van de ramadan bij elkaar op visite en geven cadeautjes of geld. In veel families kopen ze voor het Suikerfeest ook nieuwe kleding om er op hun best uit te zien. Wil je een moslim feliciteren met het afronden van deze bijzondere maand, zeg dan: eid mubarak!
Moslims vieren vandaag dat de ramadan voorbij is, een maand die als heilig geldt en waarin wordt gevast van zonsopgang tot zonsondergang. De gangbare term voor het feest is het Arabische Eid al-Fitr. Dit betekent letterlijk 'het feest van het verbreken van het vasten'.
De groet betekent dus iets als Gezegend Feest. Wanneer iemand je Eid Moebarak wenst, is het beleefd om te antwoorden met Khair Moebarak.
Na de bijzondere vastenmaand is het namelijk tijd om feest te vieren! Het Suikerfeest is de belangrijkste feestdag voor Moslims (zoals Kerstmis dat is voor christenen). Het is gebruikelijk om voor het feest de lekkerste zoetigheden te bereiden of kopen. Daarnaast wordt er ook diverse cadeautjes aan elkaar gegeven.
Je feliciteert elkaar met het goed afsluiten van de Ramadan. Dat doe je met een stevige omhelzing en de wens 'Eid Mubarak': 'Gezegend feest'. Mensen sturen ook kaarten en mailtjes met deze wens.
Dat komt omdat de islamitische kalender niet de zon volgt, zoals de westerse kalender, maar de maan. Volgens de islamitische kalender begint een nieuwe maand op het moment dat de eerste glimp van de nieuwe maan zichtbaar wordt. Zo'n 'maanmaand' duurt net iets korter dan een westerse maand, zo'n 29,5 dag.
Ik kom je condoleren. Tekrardan, baş sağlığı dilerim.
Het Offerfeest is het grote feest terwijl het Suikerfeest (Eid-al-fitr of Eid al-Fitr) het kleine feest wordt genoemd. Op deze dag worden door moslims dieren die volgens dhabiha geslacht zijn gegeten. Het vlees wordt door hen gegeten en verdeeld onder armen, buren en familieleden.
Het woord Suikerfeest stamt af van het Turks. "In Turkije werd het altijd Şeker Bayramı genoemd. Dat betekent letterlijk Suikerfeest. In Nederland wonen veel Turkse moslims en daardoor zijn we het hier ook zo gaan noemen."
Een aantal producten worden speciaal aanbevolen: honing (vanwege de genezende kracht), dadels, zoetigheid, zeedieren (behalve ongeschubde en aasetende dieren zoals krabben en zee-egels), melk, vlees en plantaardige olie zoals olijfolie. Moslims mogen wel vlees eten van: runderen, kalveren, geiten, schapen en pluimvee.
Het woord Allah is uniek in het Arabisch (taal waarin de Koran geopenbaard werd). Het is het enige woord dat geen meervoud en geen geslacht heeft (God is niet mannelijk of vrouwelijk, God is uniek). De christelijke Bijbel vertaalt het woord God in het Arabisch ten andere ook als Allah.