Een temperatuur van 30 graden voelt bij 50 procent luchtvochtigheid aan als 31 graden, bij 80 procent als 38 graden en bij 100 procent zelfs als 44 graden. Gevoelstemperaturen boven 55 graden zijn levensgevaarlijk omdat het lichaam zijn warmte maar moeilijk meer kwijt kan. Dat leidt tot oververhitting.
Het menselijk lichaam heeft namelijk een constante temperatuur van 37 graden Celsius. Om deze temperatuur stabiel te houden, geeft het lichaam warmte af door de huid. Maar wanneer de temperatuur in de lucht boven de 35 graden Celsius komt, stopt het lichaam in feite met het afgeven van hitte.
We werken met een temperatuurszone. Zolang de temperatuur schommelt tussen 36.5°C en 37.5°C, beschouwen we dit als normaal. Pas als de temperatuur oploopt boven de 38°C spreken we over koorts. Een temperatuur tussen 37.5°C en 38°C duidt op een temperatuursverhoging.
Een beetje verhoging is niet erg, zegt Hopman. Maar bij een lichaamstemperatuur boven de 40 graden is er sprake van hitte-uitputting en krijgt het slachtoffer last van hoofdpijn en misselijkheid. Boven de 41 graden treedt een hitteberoerte op. De patiënt wordt verward, apathisch en krijgt evenwichtsproblemen.
Warm zomerweer kan heerlijk zijn. Maar als de temperatuur lang boven de 25°C blijft, is het voor veel mensen te warm. Je kunt dan gezondheidsklachten krijgen door de hitte.
Een temperatuur van 30 graden voelt bij 50 procent luchtvochtigheid aan als 31 graden, bij 80 procent als 38 graden en bij 100 procent zelfs als 44 graden. Gevoelstemperaturen boven 55 graden zijn levensgevaarlijk omdat het lichaam zijn warmte maar moeilijk meer kwijt kan. Dat leidt tot oververhitting.
Koortspieken van 41°C en 42°C komen ook voor, bij koortspieken van 43°C is de situatie levensbedreigend.
Zodra de temperatuur boven de 45 graden kruipt, valt alles stil.De hemel is wit en de lucht trilt.Ademhalen is onaangenaam; alsof je met open mond voor een blazende föhn bent gaan zitten. Kinderen, vogels, straathonden: iedereen zoekt een plekje in de schaduw en wacht.
Hoogste temperaturen ooit gemeten
Noord-Amerika: 56,7°C op 10 juli 1913 in Furnace Creek, Death Valley, Verenigde Staten. Afrika: 55,0°C op 7 juli 1931 in Kébili, Tunesië Azië: 55°C, in Al Majmaah, Saoedi-Arabië, op 8 juni 2019. Oceanië: 50,7°C in Oodnadatta, Australië
Furnace Creek in Death Valley in de Amerikaanse staat Californië is de heetste plek op aarde. Op 10 juli 1913 werd het daar 56,7 graden en dat is officieel de hoogste temperatuur ooit gemeten. Death Valley is een droog woestijngebied waar maximaal 50 millimeter regen per jaar valt.
“De mens kan het echt lastig krijgen zodra de buitentemperatuur hoger ligt dan de lichaamstemperatuur. Alles boven 37 graden dus. De reden: we kunnen dan geen droge warmte meer afgeven. Is het buiten 32 graden, dan hebben we 5 graden marge om ons lichaam af te koelen.
Record hoogste temperatuur
De hoogste temperatuur in Nederland sinds het begin van de metingen is 40.7°C op 25 juli 2019 in het Noord-Brabantse Gilze-Rijen.
Wie lopen er gevaar? Bij 50 graden, halverwege het kookpunt, en meer dan 10 graden boven een normale lichaamstemperatuur, is hitte ronduit gevaarlijk.
Een hittegolf is een opeenvolging van in De Bilt minimaal 5 zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger), waarvan er minimaal drie tropisch (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger) zijn.
Extreme hitte van wel 50 graden Celsius teistert nu al landen als Iran, Saoedi-Arabië en Irak, maar in de toekomst kan de temperatuur daar nog verder oplopen, tot wel 60 graden Celsius, zegt klimaatwetenschapper Jos Lelieveld van het Max-Planck Instituut, die al jaren klimaatverandering in het Midden-Oosten onderzoekt.
Wennen aan warmte
Het lichaam past zich dan aan de hogere temperaturen aan. U versterkt dit effect door in de warmte te sporten of bewegen. Zo ervaart u meteen bij welke inspanning u zich nog prettig voelt. Na acht tot tien dagen is het lichaam voldoende aangepast om goed te kunnen presteren in het land van bestemming.
Nu het record in Libië is geschrapt, is Death Valley in de Amerikaanse staat Californië voortaan de heetste plek op aarde. Daar werd het in Furnace Creek op 10 juli 1913 57 graden.
De stad Koeweit wordt vaak aangeduid als de “warmste stad ter wereld”. Dat hoeft niet te verbazen met een gemiddelde jaartemperatuur van 34,3 graden en een lokale recordtemperatuur van 52 graden.
Wadi Halfa, Soedan. De hoogste temperatuur ooit gemeten in Wadi Halfa is een duizelingwekkende 53 graden en in juni is het er geregeld 40 graden.
Een lichaamstemperatuur boven de 40 graden kan al problematisch worden. Boven de 41 gaat het echt mis. De stolling en ontstolling raken dan uit balans, er ontstaan bloedpropjes, en dat zorgt ervoor dat organen uitvallen."
De temperatuur van je lichaam is een belangrijke graadmeter van je gezondheid. Een gezonde lichaamstemperatuur ligt ergens tussen de 35,5 en 37,5 °C. Processen in je lichaam functioneren binnen deze range optimaal.
Het voelt alsof je in een oven staat. Even werd gedacht dat er nieuw record gehaald zou worden. Daarvoor moest het 56,7 graden worden. Die temperatuur is nog nooit gemeten op aarde.
Bij een infectie kan de temperatuur oplopen tot 40 of 41 graden. Dat kan geen kwaad. De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, komt de temperatuur zelden tot boven de 41 graden.
Vanaf 39 à 39,5 °C gaat men ervan uit dat het gaat om hoge koorts. Temperatuur boven de 40°C is op zich niet zo gevaarlijk, maar het wijst er wel op dat egens een intens ziekteproces aan de gang is. Zeker als de koorts niet zakt, moet je naar de dokter.
Bij koorts is de temperatuur van het lichaam 38 graden of hoger. U kunt uw temperatuur het beste meten via de anus (poepgat). Een oorthermometer is minder betrouwbaar. 1 keer per dag uw temperatuur meten is genoeg.