De eenvoudigste manier is eten opwarmen in een pan. Ideaal voor bevroren soepen, stoofschotels en andere vloeibare gerechten. Je kunt ook een stoommandje gebruiken boven een pan om groenten en rijstgerechten te verwarmen. Daarmee behoud je de smaak van het gerecht.
Belangrijk als je een gerecht opwarmt in de oven: met aluminiumfolie over het gerecht, voorkom je dat je eten uitdroogt. Ook een deksel of omgekeerd bord op een ovenschaal of vuurvaste pan voorkomt dit. Zet de oven op de juiste temperatuur en tijd. Een goede richtlijn is 10-15 minuten op 180 graden.
Eten warm houden doe je door middel van warmhoudbakken en warmhoudplaten. Dit zijn apparaten waar je het eten in stopt na het bakken of koken. Deze platen, bakken en/of schalen zijn tegenwoordig een apparaat die je gewoon op tafel kan neerzetten.
Verhit restjes door en door
Na bereiding is het mogelijk om eten dat je over hebt opnieuw te verwarmen. Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
Kookmogelijkheden: Magnetrons zijn beter voor opwarmen en ontdooien. Ze kunnen ook worden gebruikt om bepaalde soorten voedsel te koken, zoals gestoomde groenten of magnetronrijst. Ovens zijn beter voor bakken en braden . Ze zijn ook beter in het bereiken van een knapperige of bruine buitenkant.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron. Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven.
Nee, niet echt. Kijk, de airfryer is niet zo goed in het snel verwarmen van voedsel zoals een magnetron, vooral volumineus voedsel zal aan de buitenkant heet zijn maar van binnen nog koud.
Een besmetting met Bacillus cereus is te voorkomen door restjes snel af te koelen tot 4 °C, niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren en restjes voor gebruik goed te verhitten. Het is aan te raden gerechten uit Chinees-Indische (afhaal)restaurants niet opnieuw op te warmen.
Bewaar warm eten in ovenvaste bakschalen totdat andere maaltijden klaar zijn . Laat het deksel erop om de warmte binnen te houden en het eten warm te houden. Als u de ruimte hebt, zet u de schalen in de oven of warmhoudlade op een zeer lage temperatuur. Plaats items op voorverwarmde bakplaten.
ALGEMENE OPWARMINSTRUCTIES:
De meeste gerechten kunnen in de oven worden opgewarmd op 350° . De tijd is afhankelijk van de dichtheid van het eten. Lichte gerechten zoals spinaziebladerdeeg, gevulde champignons of kiprumaki hebben slechts ongeveer 15-25 minuten nodig.
ð± Als je voedsel wilt warm houden, is het handig om het in te pakken met de reflecterende, en dus glanzende kant van de aluminiumfolie, naar binnen gericht. Als je voedsel koel wilt houden, is het beter om de matte kant aan de binnenkant te plaatsen.
Het voedsel moet ten minste 165 °F bereiken op een voedselthermometer wanneer het veilig wordt opgewarmd. In de oven: Plaats het voedsel in de oven die niet lager is ingesteld dan 325 °F. Gebruik een voedselthermometer om te controleren of de interne temperatuur van het voedsel 165 °F bereikt. In de magnetron: Roer, dek af en draai volledig gekookt voedsel om voor gelijkmatige verwarming.
Gerechten opwarmen gaat prima in de (hetelucht-)oven. Maar ook het opwarmen in de pan of koekenpan gaat goed.
Omdat je geen oven hebt, heb je nog maar één keuze: je fornuis. Zet je pan op het fornuis en spray er een beetje olie op. Als het eten vloeibaar is, doe dan een paar eetlepels water in de pan, doe het eten erin, doe er een deksel op en verwarm het langzaam op middelhoog vuur.
Eten opwarmen in de oven
De maaltijd blijft vaak lekkerder. Dat komt doordat een oven het eten verwarmt door middel van convectie. Warme lucht circuleert, waardoor het eten langzaam en gelijkmatig opwarmt. Het duurt iets langer dan eten opwarmen in de magnetron, maar het resultaat is beter.
Airfryers – de keukengadget van het moment en binnenkort nergens meer te vinden – zijn geweldig om eten te koken, van kip tot taarten. Maar hun verborgen trucje is hun vermogen om eten op te warmen dat in de magnetron onaangenaam klef en slap zou worden.
Voor de meeste recepten, moet de temperatuur 15 à 30 graden lager dan die van de oven. Bak je iets op 200°C in de oven bijvoorbeeld, dan verwarm je de airfryer voor op 180°C.
Wilt u de maaltijd opwarmen in de magnetron? Dan wordt doorgaans geadviseerd om de magnetron in te stellen op 500 – 600 watt.De opwarmtijd ligt tussen de 5 en 8 minuten.
Magnetrons kunnen perfect zijn voor het snel opwarmen, ontdooien en koken van gerechten die vochtige warmte nodig hebben, zoals rijst- of pastagerechten, soepen en gestoomde recepten. Convectieovens zijn uitstekend geschikt voor het bereiden van gerechten die vochtig van binnen en knapperig van buiten zijn, zoals lamsrack met honing en kruidenglazuur, gratin dauphinois en perfect krokante koekjes .
Het Voedingscentrum stelt dat je de magnetron veilig kunt gebruiken om je eten in op te warmen. De niet-ioniserende straling is veel te zwak om de atomen en moleculen in ons lichaam te beschadigen.
Naarmate de technologie vordert, worden apparaten energiezuiniger . Als uw huidige magnetron meer energie verbruikt dan nieuwere modellen, kan dit bijdragen aan hogere energierekeningen. Upgraden naar een energiezuinige magnetron verkleint uw ecologische voetafdruk en bespaart u op de lange termijn geld.