De aardappels zijn klaar als je er met een vork in kunt prikken. Tip: wil je een extra knapperig resultaat? Voeg dan een theelepel baking soda toe.
Verwarm een koekenpan met dikke bodem en schenk de helft van de olie in de pan. Bak de helft van de aardappels goudbruin in de hete olie. Breng ze op smaak met zout. Houd ze warm in een voorverwarmde oven (70 °C).
Mensen kunnen het onder meer krijgen door verkeerd ingemaakt, bewaard of bereid voedsel. Hoewel sommigen botulisme hebben gekregen na het eten van gebakken aardappelen, is het onjuist dat aardappelen helemaal niet opgewarmd mogen worden. Restjes kunnen gewoon opnieuw verwarmd worden.
De aardappels bakken het mooist knapperig en goudbruin als ze in een enkele laag in de pan liggen. Verwarm de pan voor op een middelhoog vuur. Is de pan warm, doe dan de (room)boter of olie erin. Wees niet al te zuinig, ondanks de antiaanbaklaag, want de boter en olie geven ook smaak aan de aardappel.
Krokant bakken
Dep de aardappelschijfjes indien nodig droog en gebruik een grote koekenpan zodat ze alle ruimte hebben, of bak in meerdere porties. Laat de olie of bakboter goed heet worden voordat je de aardappels in de pan doet. Bak de aardappels op middelhoog vuur aan beide kanten goudbruin.
Laat de aardappels voorgaren door ze 3 minuten (in de verpakking!) in de magnetron te leggen op vol vermogen. Haal ze voorzichtig uit de magnetron en uit de verpakking en bestrooi de schijfjes met paprikapoeder en zout. Hierna bak je ze in een héle hete pan krokant in olie en boter (50/50).
Gebruik de bakplaat en geen keramieken of glazen schaal: het metaal wordt veel warmer dan glas of keramiek, en net dat zorgt voor een krokant korstje. Als de oven (en de olie) voorverwarmd is, spreid je de krieltjes uit op de plaat (zorg ervoor dat ze niet te vol ligt) en laat je ze 15 à 20 minuutjes bakken.
Verwarm je oven voor op 100 graden. Zodra je je aardappeltjes gebakken hebt en ze zijn helemaal klaar, schep je de aardappeltjes in een ovenschaal. Zet de aardappeltjes in de oven en laat ze net zo lang in de oven staan totdat je vlees en de groenten klaar zijn.
Gebakken aardappelen kun je in de vriezer of in de koelkast bewaren, hiervoor moeten deze wel goed verpakt zijn. Het beste is als je de aardappelen in een luchtdichte bak of zak bewaart, als je deze wilt invriezen, dan moet je deze in een diepvrieszak of diepvriesbak bewaren.
Om gekookte gebakken aardappelen op te warmen, spreidt u ze uit op een bakplaat in een gelijkmatige laag en dekt u ze af met folie.Verwarm ze op 180C gedurende 10 minuten, verwijder dan de folie en kook nog eens 5 minuten .
Voor een gepofte aardappel geeft het opwarmen in de oven het beste resultaat, waarbij de binnenkant luchtig blijft en de schil knapperig blijft. Wikkel de aardappel in folie om uitdroging te voorkomen. Als je weinig tijd hebt, kan de magnetron werken, maar de aardappel verliest dan wat van zijn textuur. Zet de magnetron in korte bursts om te voorkomen dat hij te gaar wordt.
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
Gebakken aardappel: opwarmen in de magnetron. Aardappelpuree: opwarmen in de magnetron, om de dertig seconden roeren. Jus: opwarmen met een beetje water in de pan, af en toe roeren.
Opwarmen in de oven voorverwarmd voor een 15 min op 160°C - afdekken met aluminiumfolie tegen het uitdrogen. U heeft nog 0 aardappelkeuze te goed.
Je kunt ze opwarmen in een gewone oven of broodroosteroven die is voorverwarmd tot 400°F . Wat je in feite doet, is ze opnieuw roosteren. Leg ze gewoon in een braadpan of ovenvaste plaat in een enkele laag en rooster ze 15 tot 20 minuten, waarbij je ze halverwege omgooit voor een gelijkmatige bruining.
Als het voor een korte tijd is, spreid ze dan gewoon uit op een bakplaat en zet ze in een oven van 200F . Omdat het onder de 212F is, blijven de aardappelen niet doorgaren en omdat de oven droog is, blijven ze knapperig. Als het langer gaat duren, laat ze dan afkoelen tot onder de 200F, doe ze in een grote kom en sluit ze goed af met ovenvaste plasticfolie.
Dan is de magnetron je redder in nood. Doe de puree in een magnetronbestendige schaal, dek deze af met een vochtige theedoek of magnetronfolie en verwarm twee tot drie minuten op een medium stand. Vergeet niet om halverwege even om te roeren en indien nodig een beetje melk of room toe te voegen voor extra smeuïgheid.
In de oven op een graad of 70 kun je gebakken aardappels prima warm houden.
Er zijn verschillende kruiden die je kan gebruiken bij gebakken aardappelen. De meest voorkomende zijn rozemarijn, marjolijn, tijm of verse peterselie of bieslook. Indien je er echt nog meer smaak aan wil geven kan je er lookboter of kruidenboter bij serveren.
Aardappels bakken
Je schilt de aardappelen en snij deze in plakjes van ongeveer een 0,5 cm dikte. Blancheer de aardappelschijfjes in kokend water met zout. Dit betekent dat je ze beetgaar kookt, gedurende 5 minuten.
Aardappelen
Maar in olijfolie gebakken aardappels zijn prima. Ze zitten vol vitamine C, vitamine B6 en als je ze niet schilt zitten er ook nog vezels in. Net zo gezond als boerenkool dus. Je kunt aardappels ook in de oven bakken met olijfolie en tenen knoflook als je hunkert naar friet.
Kies voor grotere stukken aardappel, zodat de zijkanten groter zijn. Dit betekent dat er meer aardappel in contact komt met je pan of bakplaat, waardoor het meer directe hitte krijgt om te crunchen. De perfecte geroosterde aardappel heeft een balans van luchtig in het midden en knapperige buitenkant. Snijd ze te klein en ze zijn knapperig, maar te hard .
1. Aardappelen. Aardappelen opnieuw opwarmen is mogelijk, maar dan moet je ze na de eerste keer bereiden meteen in de koelkast leggen. Doe je dit niet en laat je de aardappelen afkoelen en op kamertemperatuur komen, dan kan de warmte de groei van de zeldzame bacterie botulisme stimuleren.
Het kan maar ideaal is het zeker niet. De aardappel verliest veel van zijn smaak en neemt veel vocht op dat ijs vormt in de vriezer. Bij het ontdooien gaat de aardappel dat vocht vrijlaten en dus weer redelijk wat smaak erbij. Wanneer je het toch doet, zorg er dan voor dat ze heel goed luchtledig verpakt zijn.